tumblr_mwm92yNWO71qen9vmo1_500A HÚSLEVES sokaknak, sokfelé, egyenlő a marhahúslevessel. Ennek mifelénk történelmi hagyományai, megalapozottsága is akad. Húslevesről más többször is esett szó, ám, ami ebben a koreai húslevesben megragadott, az a retek volt. Az a retek, amit mifelénk leginkább csak nyersen tartunk elfogyaszthatónak és nem sütjük, főzzük, pedig megtehetnénk.

Zsenge, tavaszi, lédús és nyers – ezek a retekhez kötődő hazai fogalmaink. A koreai húsleves azonban arra is példa, hogy akad még hely a reteknek másutt is, más szerepben is.

Koreai marhahúsleves – retekkel, tésztával

A koreai konyháról többnyire keveset tudunk. Hallottunk már extremitásokról, mint az élő, még mozgó polipok elfogyasztásáról, de keveset hallunk receptekről, sajátosságokról, leszámítva talán a kimcsit, amit divat lett szeretni vs. vecsési savanyúság. Tudható, hogy a rizs, a zöldségek és a hús számítanak a fő alapanyagoknak. Az ázsiai konyhákról kialakított sztereotípiáinknak megfelelően, a koreai konyhának jellemzői a szezám olaj, a fermentált szójabab paszta, a töndzsang (doenjang), a szójaszósz, fokhagyma, gyömbér chili, és egy kocsudzsang (gochujang) nevű, ugyancsak fermentált, chilis ételízesítő.

Galbitang (Koreai marhahúsleves retekkel)

  • A levesek meglehetősen gyakoriak a koreai étkezésben is. A hazai gyakorlattól eltérően, a levesek nem az étkezés elején, hanem a főfogás részeként kerülnek felszolgálásra, ami koreai sajátosságnak tekinthető.

Galbitang recept (videó)

A videó bemutatja a galbitang készítését. Egyszerű lesz. A leves hozzávalói 2-3 személyre:

  • 1 kg rövid, húsos marhaborda
  • retek
  • hagyma
  • fokhagyma
  • zöldhagyma
  • üvegtészta
  • frissen őrölt feketebors
  • A fűszeres változathoz: chili, szójaszósz és szezámolaj
  • A díszítéshez: tojássárgája, só és olaj

Elkészítése: A húst megmossuk, majd forró vízben 10 percig főzzük. Ezalatt meghámozzuk a retket. A húsról leöntjük a főzővizet, a húsdarabokat alaposan megmossuk, és a lábost is kimossuk, majd a húst visszatesszük a lábosba. Hozzáadjuk a retket és egy közepesen nagy hagymát. 3 liter vízzel felöntjük és fedő alatt, közepes lángon 2 órán át főzzük. Amíg fő, 2 tojás sárgáját kevés sóval összekeverjük, serpenyőbe kevés növényi olajat teszünk, majd a tojássárgáját palacsintaszerűen szétterítve, mindkét oldalán megsütjük. A megsült sárgáját feltekerjük és vékonyan felvágjuk, akár a levestésztát, majd a díszítéshez félretesszük. A megfőtt levesből a húst és a retket kivesszük, a levest leszűrjük és a zsír nagy részét is leszedjük.

Tálalás: A retket felvágjuk, tálba tesszük, húst adunk mellé. A leszűrt levest tálban tűzre tesszük, üvegtésztát teszünk bele és ízlés apróra vágott fokhagymát is bőségesen adunk a leveshez. Zöldhagymát felaprítunk.

  • Fűszeres változat: A retket felvágjuk, tálba tesszük, húst adunk mellé. Őrölt csípős pirospaprikával, apróra vágott zöldhagymával megszórjuk, 1-2 evőkanálnyi szójaszószt, ízlés szerint szezámmagolajat adunk hozzá, majd összekeverjük. Forró levessel felöntjük és tésztát is adunk hozzá. A levesre még zöldhagyma, frissen őrölt fekete bors és só (igen, tényleg csak most sózzák!) kerül.
  • Enyhe, fűszermentes változat: A retket felvágjuk, tálba tesszük, húst adunk mellé. Forró levessel felöntjük és tésztát is adunk hozzá. Zöldhagymával megszórjuk, borsot őrölünk rá, és ráhelyezzük a felvágott sült tojássárgáját. Sózzuk.
  • Ide illenek a vietnami,  házias pho levesek receptjei is, melyekről itt olvashatsz.

Csíki Sándor♣