Blog
KUSZKUSZ – amit a jó kuszkuszról legalább tudni érdemes
A KUSZKUSZ - (Al-Cuzcus, Al-Kuskus, couscous) berber eredetű étel. A kuszkusz a Maghreb országok jellegzetes eledele. A hagyományosan kézzel készült tészta és a tésztával készült húsos-zöldséges, vagy csak zöldséges étel neve egyaránt kuszkusz. (Hasonló mindez,...
JAMIE OLIVER KÖZÉTKEZTETÉS – „Ez a jövő. Ez az egyetlen út.”
JAMIE OLIVER - Idézet abból az előadásból, amit mindenképpen javaslok megnézni, mert fontos! Szánj rá időt, mert lehet, hogy éveket nyersz vele - és gyermekeidet is még megmentheted. "Nem tudom Ti hogy vagytok ezzel srácok, de a körülményekből ítélve, a világ...
JAMIE OLIVER ÉTTERME – megnyílt a Jamie’s Italian Budapest
JAMIE OLIVER ÉTTERME - Több hónapos előkészületek, két hónapos londoni és budapesti tréning után május 20-án megnyílt Jamie Oliver első étterme a régióban, Budapesten, a történelmi Budai Várban. Az éttermet Jamie a Zsidai Gasztronómiai Csoporttal, a közös regionális...
ILLÉS-BÁCSI CUKRÁSZDÁJA – Kicsi, abszurd, de a miénk!
ILLÉS BÁCSI CUKRÁSZDÁJA - Barna Illés (78) Gödöllő és Máriabesnyő között, az út mellett álló, erősen megkopott cukrászdája napok alatt "országos hírű" lett. Azok, akik eddig még csak nem is hallottak róla, mint én, megtudhatták hogy valójában már eddig is "országos...
GOURMET FESZTIVÁL FOTÓK – Bocuse után, ismét esős Gourmet
GOURMET FESZTIVÁL 2016 - Az idei Gourmet fesztivál közvetlenül a sikeres Bocuse d'Or Europe 2016 után kezdődött, így aztán a szakmának és érdeklődő közönségnek egyaránt volt, s ma, az utolsó napon, még van ideje és módja ezt is megbeszélni. Ahogy persze azt is, hogy...
BURGONYA és PAPRIKÁS KRUMPLI – kis burgonya ABC
BURGONYA, KRUMPLI - A Titicaca-tó (Andok) környékéről származó, közel tízezer éve fogyasztott burgonya csak lassan lett népszerű Európában. A 16. század közepe táján érkezett növény elterjedését kezdetben leginkább az éhínségek elkerüléséért felelősséget érző európai...
BALATONBOR – a Balaton új, közösségi bormárkája
BALATONBOR 2016 - A balatoni nyár egyik slágere lehet a régió első közösségi bormárkája, a BalatonBor, mely a 2015-ös évjárattal elsőként az idei Gourmet Fesztiválon, önálló standdal debütál. Több mint húsz tóparti pincészet összefogásával, speciális...
BOSCOLO BUDAPEST – 10 éves lett a Boscolo Budapest (2016)
BOSCOLO BUDAPEST - 10 éves a Boscolo Budapest Hotel, amely 2016. májusában ebből az alkalomból ünnepi sajtótájékoztatót és fogadást is rendezett. Az elegáns születésnapi ünnepségen a Boscolo Csoport képviseletében megjelent a névadó olasz család tagja, Romano Boscolo...
BOCUSE d’Or EUROPE 2016 – A döntő győztese Széll Tamás!
BOCUSE d'OR EUROPE 2016 - Széll Tamás séf (Onyx, Budapest), segítőjével Szabó Kevin commis-sal, megnyerte a Bocuse d'Or Europe szakácsversenyt Budapesten. Mint a Bocuse d'Or Akadémia is írja: "Magyarország a mai napon történelmet írt, Széll Tamás és csapata nyerte a...
AMBRUS LAJOS: A magyar óriás nyúl – jó vért csináló
A MAGYAR ÓRIÁS NYÚL - A nyúl kultusza igen régi – a római császárkori hagyomány egyenesen azt tartotta, hogy a nyúlhús élvezete szépséget kölcsönöz annak, aki állandóan fogyasztja. Martialis jó tanácsként egy hölgynek ajánlotta is egyik epigrammájában. Viszont más...
CLASS FM MORNING SHOW: Csíki Sándor foodstylist
https://soundcloud.com/morning-show-hu/vendegunk-csiki-sandor-foodstylist Kattints rá és meghallgathatod! Csíki Sándor♣
Magyar Kézműves Fagylalt Napja – 2016. május 8.
FAGYLALT NAPJA 2016 - A magyarországi fagylalttörténet a lekvárok, gyümölcsízek, gyümölcskocsonyák történetével veszi kezdetét. - írtam nem is olyan régen. A főúri házakban készített első hazai proto-fagylaltok még alig többek hideg gyümölcskészítményeknél. A korai...
SÉFEK VÉLEMÉNYE A BORVACSORÁRÓL – rizlingről, ételekről
SÉFEK VÉLEMÉNYE (2015) - Séfeket kérdeztem a borvacsorákról. Leginkább az érdekelt, hogy ők milyennek látják a borvacsorákat, mit gondolnak róla, szeretik-e, vagy nem, hogyan készülnek fel rá, és egy szép rizlinghez mit főznének. A megkérdezett séfek ismerőseim,...
MÁJUS 1 – Globus mustár, virsli, Kőbányai világos, krumplileves
MÁJUS 1 - Május elseje a munka, korábban pedig a munkások ünnepe. A nemzetközi munkásmozgalmak, a szakszervezetek által kiharcolt ünnepnap. A világ országainak jelentős részében hivatalos szabadnap. Május elseje egyben katolikus egyházi ünnep is. Jézus nevelőapja, az...
ÚJ HELYEN A ROSALIA! – Rosalia, 2016. május 6-8. Városliget
ÚJ HELYEN A ROSALIA - 2016. május 6-8., Budapest, 14. kerület, Városliget, Vajdahunyadvár mögötti árnyas rét. "Köszöntsük együtt a nyarat a Rosalián! A városligeti fák árnyékában sétálva megismerheti hazánk roséinak, pezsgő és habzó borainak ezer arcát. Jöjjön el, és...
SZABÓ EDIT (BORSMENTA) – Egy blogger élete – Csíki Sándor
BORSMENTA - Az idén indult Borsmenta hamar népszerű lett. Írástudók írják, ami ma már cseppet sem magától értetődő és termésuzetes. Szerzői, alapítói közt van Szabó Edit, a szakmában jól ismert és becsült újságíró is. Sokféle aktivitása közülö sokaknak akad legalább...
PESTI KONYHA – PESTI VIGADÓ – az aranykor pesti illatai, ízei
PESTI KONYHA és PESTI VIGADÓ - A világ konyháit vizsgálva, sajátos összetételen akadhat meg a szemünk. Ez az összetétel, a Bécsi Konyha (Wiener Küche). A Wiener Küche (Bécsi Konyha) kifejezés egészen egyedülálló. Bécs ugyanis a világ egyetlen fővárosa, amely névadója...
AMBRUS LAJOS: Őshonos gyümölcsfajták a drámairodalomban?
ŐSHONOS GYÜMÖLCSFAJTÁK -Színészbarátom arra kér, indítsunk rovatot egy színházi lapban Őshonos gyümölcsfajták a magyar drámairodalomban címmel. Zavarba ejtő a kérés: az őshonosságot, az összetétel első tagját akár még közmegegyezéssel értelmezhetnénk is, viszont magát...
TOKAJ KERESKEDŐHÁZ – az új név: GRAND TOKAJ
GRAND TOKAJ – A Grand Tokaj nevet választotta a 2013-tól a minőségi bortermelés iránt elkötelezett legnagyobb állami borászat, a korábbi Tokaj Kereskedőház Zrt., amely a Bocuse d’Or Budapesten megrendezésre kerülő európai döntőjének borszponzora lett. A Grand Tokaj...
A SZÉP ÉTEL FINOMABB – A tálalás művészete, szabályai
TÁLALÁS - Bár sokak számára nem látszik fontosnak, tudósok, marketing szakemberek, foodstylist-ok, séfek százai szeretnék részleteiben is megérteni, hogy egy tálalást mi tesz igazán figyelemfelkeltővé, és a látvány miképpen befolyásolja az étkezés összetett élményét....
BUDAPESTI TAVASZI VÁSÁR – Vörösmarty tér, 2016. április 24-ig
BUDAPESTI TAVASZI VÁSÁR - A Budapesti Tavaszi Vásár idén is gazdag programkínálattal csábítja az érdeklődőket a belváros szívébe, a Vörösmarty térre. A március 25-től április 24-ig tartó rendezvénysorozat elsődleges célja, hogy kulturális programkínálatával,...
ALKOHOL és EGÉSZSÉG – az alkohol előnyös hatásai
ALKOHOL ÉS EGÉSZSÉG - A forráspontkülönbségen alapuló lepárlás legalább ötezer éve ismert eljárás. Az első évezredekben, leginkább csak drága illóolajok előállítására alkalmazták. Kétezer esztendővel ezelőtt, az ókori Kína lehetett az első hely, ahol az erjesztett...
GOURMET FESZTIVÁL – 2016. május 12-15. Millenáris
GOURMET FESZTIVÁL 2016 - Minden ínyencek álma közelít májusban. Május 10-11-én a Bocus d'Or európai döntője után azon nyomban útjára indul a Gourmet fesztivál is a Millenárison. A Gourmet Fesztivál, mint azt Gerendai Károly rövid és velős történeti összefoglalójában...
AMBRUS LAJOS: Az erdélyi kopasznyakú élénk és bátor állat
ERDÉLYI KOPASZNYAKÚ - Az erdélyi kopasznyakú az európai tyúkfajták közt mindmáig idegenszerű jelenség. Kopasz nyaka a szemlélőben nem a legkellemesebb hatást kelti – szélesebb körű elterjedését és ismertségének hiányát éppen kedvezőtlen esztétikai megjelenésével...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!