Budavári Borfesztivál25. BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL (az idei évtől kezdődően: Budapest Borfesztivál) – A VINGORA Borgálán Zilai Zoltánnal, a Magyar Bor Akadémia elnökével, a Budavári Borfesztivált szervező Magyar Szőlő és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettem a Vinagora borversenyről. A beszélgetés során a szó az idén már 25. alkalommal megrendezésre kerülő Budavári Borfesztiválra terelődött.

Megkérdeztem Zilai Zoltántól, hogy hol lesz a 2016. szeptember 8-11. között megrendezésre kerülő Budavári Borfesztivál (Budapest Borfesztivál),

  • azt hallottam, hogy az építkezések és a várba telepítendő kormányzati negyed miatt, a borfesztivál a jövőben kiszorul majd a Várból, s más helyszínen lesz?

Zilai Zoltán nyilatkozata a Budavári (Budapesti) Borfesztivál helyszínéről

Oszlassuk el azt a tévhitet, hogy a Budavári Borfesztivál idén van utoljára a Budai Várban! Tizenhét éve vagyunk a Budai Várban és még legalább ennyi ideig szeretnénk lenni. Minden alapunk megvan arra, hogy ebben bízzunk. Ugyan vannak építkezések, vannak felújítási munkálatok, amihez alkalmazkodnunk kell, s amik nehézségeket okozhatnak, de a Várnak, a fővárosnak, a borszakmának, a magyar idegenforgalomnak is az az érdeke, hogy az olyan emblematikus helyek, mint a Vár, szép, színvonalas rendezvényekkel legyenek megtöltve. Kellenek a jó rendezvények, kellenek a jó események, amelyek ismertek, mert arról szólnak az ilyen idegenforgalmilag exponált helyek, hogy jöjjenek a látogatók, s ne csak halott köveket lássanak, hanem élő embereket, jó programokat. A történelmi Budai Várban a jó magyar borok már a mi generációnk produkciója. Idén (2016), az építkezések miatt egy picikével kisebb területen lesz a Budavári Borfesztivál, de szükség esetén, van egy újabb terület is, amit hozzávehetünk, ha a kiállítói igény úgy kívánja. Az idei építkezések miatt kieső 10-15% területet, plusz területek bevonásával tudjuk pótolni. Egy év múlva még tartani fog az építkezés, úgyhogy hasonló helyzet lesz, majd a következő évben, tehát két év múlva, a most még építkezés alá vont területek lépnek be, mint új helyszínek. Új helyzet lesz akkor, s lehet, hogy sokkal kedvezőbb, mint az előző években, eddig volt. Vagyunk, és leszünk is a Budai Várban, s ez a kérdésre adott válasz lényege!

borfeszt_logo_2016_1 (2)

  • A Budavári Borfesztivál hivatalos neve az idei esztendőtől kezdődően: Budapest Borfesztivál.
  • További részletek a fesztivál honlapján olvashatók: www.aborfesztival.hu

Csíki Sándor♣