bundás kenyérBUNDÁS KENYÉR – Az a kenyér, amit mindenki ismerhet. A zsíroskenyér és vajaskenyér (lekváros kenyér) után éppen a bundás kenyér az egyik leggyakoribb magas feldolgozottságú állapot, amit leginkább adott életkorokban fogyasztunk. Többnyire kisgyermekkorban, amikor a szüleink még hajlandóak a kedvünkért ilyenekkel bíbelődni. Mivel az éttermek reggeliválasztékában is előfordul, később újra csak felbukkanhat az életünkben. Én már régóta nem készítettem, ezért sok meglepetéssel szolgált.

  • A kenyér régi ételünk, s mint az már ókor óta szent meggyőződésünk: a kenyér a civilizált világ jellemző étele. Volt hát idő mindenféle variánsok, kenyérlevesek, kenyérdesszertek, stb. kifejlesztésére és elterjedésére. A bundás kenyér Németországban (Arme Ritter) és Angliában (Poor Knights of Windsor) is a szegény lovagról lett elnevezveaz USA-ban és Kanadában francia kenyérnek (French toast) nevezik, de a szimpátiaromboló világháborúk előtt, volt már német kenyér (German Toast) is. Franciaországban „pain perdu” (elveszett kenyér) a neve, Oroszországban „гренки” (grenki), Spanyolországban „torrijas„, Törökországban „ekmek balığı, és így tovább.
Fahéjjal és cukorral megszórt bundás kenyér, gyümölcsökkel, grillezett kolbásszal (Forrás: SimplyScratch.com)

Fahéjjal és cukorral megszórt bundás kenyér, gyümölcsökkel, grillezett kolbásszal (Forrás: SimplyScratch.com)

A bundás kenyér korai formái már a Római Birodalomban is ismertek voltak. A konyhaművészetről szóló „De re coquinaria” is tartalmaz egy korai, tojás nélküli, mézzel édesített bundás kenyér receptet (De re coquinaria, IX. Dulcia domestica et melcae, III.):

„Aliter dulcia: siligineos rasos frangis, et buccellas maiores facies. In lacte infundis, frigis et in oleo, mel superfundis et inferes.” Vagyis: „Egy másik édes étel: törj búzacipókat héj nélkül nagyobb darabokra. Áztasd tejbe, süsd olajban, önts mézet rá és szolgáld fel.”

Az étel a középkori Európában is széleskörűen ismert volt. A legrégibb német nyelvű bundás kenyér recept a 14. századi Würzburgi szakácskönyvből (Das Buoch von guoter Spîse) ismert. A receptet a Grimm testvérek is idézik Deutschen Wörterbuch című munkájukban:  „vágj nyolc szelet bundás kenyeret (Arme Ritter) és süsd meg őket zsírban, nem túlzottan.”

French toast (Julian Bakery)

French toast, bundás kenyér (Julian Bakery)

  • Az eddigi fotó illusztrációk édes desszertet, édes reggeli ételt mutatnak, és a történelmi hagyományok is ezt erősítik, miközben a bundás kenyér mifelénk inkább sós volt, s maradt. Így aztán, úgy tűnik, hogy, ha az étel valamely édes változatát készítjük, akkor inkább a francia (pain perdu), vagy angol név (French toast) mellett maradunk, míg, ha jelző nélkül azt mondjuk, bundás kenyér, akkor sós változatra gondolunk.

Az édes „bundás kenyér” receptekben a fehér kenyér, kalács lényegében ugyanazt a szerepet tölti be, mint az amerikai palacsinta receptek tésztája.

Klasszikus French toast – édes

A videó receptjében 1 tojást, ¼ csésze tejjel, vaníliával, fahéjjal, 2,3 evőkanál cukorral jól elkeverünk. Serpenyőbe vajat teszünk, fehér szendvicskenyeret a tejes-tojásos keverékben alaposan megforgatunk, majd a forró vajban aranybarnára sütünk. A kenyereket porcukorral megszórva tálaljuk.

  • Tipp: gyümölcsöket is adhatunk a French toast mellé. Két kenyeret egymásra is helyezhetünk, közé, ízlésünk szerint, lekvárt, nutellát, gyümölcsöket is tehetünk. A porcukor helyett mézzel, vagy juharsziruppal is megöntözhetjük.

„Pain perdu” karamellizált őszibarackkal, málnával – édes

Gordon Ramsay karamellizált őszibarackkal készített „pain perdu-ja is a francia konyha hagyományaira épül. A kenyeret tojás, vanília, cukor, tej és tejszín és finomra vágott friss menta keverékében forgatja meg és karamellizált őszibarackkal, málnapürével tálalja.

Grillezett sajtos French toast – édes-sós

Vágjunk fel 2 szelet bacont és serpenyőben olvasszuk ki belőle a zsírt. A megsült bacont vegyük ki a serpenyőből és vágódeszkán, késsel vágjuk apróra. Tegyük tálkába és adjunk hozzá juharszirupot (mézet). Tálba üssünk két tojást, adjunk hozzá kevés tejet (tejszínt), fahéjat és keverjük jól el. Két fehér szendvicskenyérnek csak az egyik felét mártsuk a tojásos-tejes keverékbe és ezt az egy felét süssük meg. A egyik kenyér tojásos oldalára helyezzünk reszelt sajtot és borítsuk rá a másik kenyeret ugyancsak a tojásos oldalával, majd a két kenyérből összeállított szendvics mindkét oldalát mártsuk a tojásos folyadékba és ezt is süssük meg, ahogy a videón is látható. A szendvicset helyezzük tányérra, átlósan vágjuk ketté és helyezzük egymásra. Öntsük rá a bacon-es juharszirupot. Tálaljuk!

Sós French toast – út a hazai bundás kenyér stílushoz

Az, hogy a bundás kenyér (French toast, pain perdu) sós, vagy sós is lehet, a világon sokak számára elképzelhetetlen, de azért előfordul ez is. A só, bors és a különféle sajtok, kiemelten a parmezán, a hagyma, zöld fűszerek használata a leggyakoribb. A tojás szaporító, hígító tej helyett az alaplevek (húsleves) is megengedett, sőt!

Csíki Sándor♣