Baalbek-logóBAALBEK RESTAURANT (2016) – A levantei konyha a Levanténak nevezett dél-kelet mediterráneumi térség, földrajzilag Libanon, Izrael, Palesztina és Jordánia konyhája. Tágabb értelemben a szír és az egyiptomi konyha is ide tartozik. Sokak szerint, az arab világban itt, s azon belül is a pénzt feltaláló ókori Fönícia területén, Libanonban főznek a legjobban. A libanoni konyha számos fogása a római korba vezethető vissza, de a megszálló Ottoman török és francia hatás is erőteljes. A levantei konyha kihagyhatatlan lényege,

A szűken vett Levante hozzávetőleges elhelyezkedése

A szűken vett Levante hozzávetőleges elhelyezkedése

lelke, amiben a konyha szépsége legteljesebben megmutatkozik, a sok kis előétel (mezze), ami után az ünnepeken az ottoman konyha hagyatékaként báránysült következhet, esetleg a legújabban divatba jött csirke. Egy tipikusnak tekinthető mezze akár harminc hideg és meleg ételből is állhat, melyeknek olyan egzotikus hangzású nevei vannak, mint a tabbuleh, moutabel, fattoush, baba ganoush, vagy a mifelénk is népszerű hummus. A Buddha Bar Budapest Baalbek étterme az első autentikusnak tekinthető libanoni étterem a fővárosban.

Nevét a borairól is ismert, Szíriával határos Bekaa völgyben fekvő ősi libanoni városról, a Csontváry Kosztka Tivadar monumentális festményének is nevet adó Baalbekről kapta.

Baalbek – Csontváry Kosztka Tivadar, 1906 (Olaj, vászon, 385 x 714,5 cm)

Baalbek – Csontváry Kosztka Tivadar, 1906 (Olaj, vászon, 385 x 714,5 cm)

  • A Baalbek séfje a Damaszkuszból érkezett Mohammad Kutaini.

Kihagyhatatlan az étterem mezze válogatása. A lapon hat kerámia tányérka, bennük hatféle gusztusos zöldséges, zöldfűszeres előétel. Csupa olyasmi, amiről már messziről látszik, hogy egészséges és ízletes. Hummus, moutabel, tabbouleh, raheb, makanek és falafel, melyekhez egy kosár libanoni-szír lepénykenyér is érkezik. A moutabal krémes arab padlizsánkrém, finom szezámpasztával (tahini) ízesítve. A „raheb” a padlizsánételek grillezett változata, paradicsommal, s más zöldségekkel. Az étel neve, a „batenjan el-raheb” (szerzetes saláta) arra a folyton böjtölő, névtelen szerzetesre utal, aki a libanoni hegyekben élve, az ott, s a kolostorkertben fellelhető zöldségek sokféleségét egyetlen ízletes salátává komponálta.

Baalbek Restaurant - mezze válogatás

Baalbek Restaurant – mezze válogatás

Baalbek Restaurant - mezze válogatás baráti társaságnak tálalva

Baalbek Restaurant – mezze válogatás baráti társaságnak tálalva

A „makanek” sokféle, akár tucatnyi, vagy több fűszerrel, konyakkal, fehérborral, ecettel, s a nálunk szokásosnál magasabb zsírtartalommal készül. Ízletes, krémes, felettébb szerethető báránykolbász. A csicseriborsókrém (hummus) tahinis zamatai különösen kedvesek. Az olívaolaj jó minőségű, fűszeres, és a fokhagyma is visszafogott. Kiváló fogás! Az ízesíteni jelentésű „tabbouleh” egy petrezselyemsaláta bulgurral, paradicsommal, mentával, s akár több mással is. Mi ugyan több bulgurral, olívaolajjal, gazdagabbra „butítva” kedveljük, de így is finom. Már a mezze válogatással is kellemesen jóllakunk, így aztán, akár egy vizipipát is elszívhatnánk levezetésképpen, ha kedvünk lenne hozzá, mert az is akad a Baalbekben, de a desszertnél is maradhatunk.

Libanoni tejpuding (mouhalabieh)

Libanoni tejpuding (mouhalabieh)

A desszert tejjel, cukorral, liszttel, narancs- és rózsavízzel készülő egzotikus, törökös, keleti zamatú libanoni tejpuding (mouhalabieh), amit zúzott pisztáciával díszítettek. Finom!

Egy vacsora képei – Baalbek

A Baalbek étteremben (Budapest, Kígyó utca)

A Baalbek étteremben (Budapest, Kígyó utca)

Baalbeek - faszénparázson sült csirke és bárány

Baalbeek – faszénparázson sült csirke és bárány

Baalbek, Budapest - mezze

Baalbek, Budapest – mezze

Kiváló libanoni borok a Bekaa völgyből

Kiváló libanoni borok a Bekaa völgyből

  • A Baalbek jó helyen fekvő, jó hangulatú és kedvező ár-érték arányú hely, színvonalas felszolgálással. Az egzotikus és egészséges mediterrán ételeket felvonultató levantei konyha hazai híveinek meleg szívvel ajánlott, autentikus libanoni étterem.
A Baalbek Restaurant terasza a belvárosi Kígyó utcában

A Baalbek Restaurant terasza a belvárosi Kígyó utcában

Csíki Sándor♣