lemon-625_625x350_71460114712KONYHAI TRÜKKÖK – A életmód és konyhai magazinok külön rovatokban foglalkoznak azzal, hogy miféle konyhai trükkökkel lehet egyszerűbbé tenni a háziasszony életét, avagy mit kell tenni akkor, ha a szükséges eszköz, vagy alapanyag, vagy bármi hiányzik, s helyettesíteni kell. A konyhai trükkök nagy része valóban hasznos, még ha soha nem is alkalmazzuk, más részük a leadási határidővel küszködő újságírók

elmeszüleménye. A következőkben lássunk néhány konyhai trükköt ebből a konyhai világból. Remélem hasznosnak találod!

Hasznos konyhai trükkök

  1. Felgyorsíthatjuk a „karamellizálódást”, ha a finomra vágott hagymához szódabikarbónát adunk. A hagyma a hozzáadott kevés (½ kg hagymához ½ teáskanál) szódabikarbónától már fele annyi idő alatt aranybarna lesz.
  • Piték, sütemények sütéséhez, használjunk reszelt fagyasztott vajat. A lereszelt fagyasztott vajat könnyebb lesz a liszttel elmorzsolni.
  • Hogyan puhíthatjuk meg percek alatt a kemény vajat? Forró vízzel melegítsünk fel egy poharat, majd fedjük le vele a hideg vajat néhány percig, s a vaj éppen a kívánt puhaságú lesz.
  • Jegeskávé készítésénél a legjobb, ha akad a jégtartóban lefagyasztott feketekávé. Fagyasztott feketekávét használva, a jégkocka nem vizezi fel a kávét.
  • Ha szeretnénk, hogy a lezárt tartóban tárolt süteményünk hosszabb ideig maradjon puha, tegyünk egy friss kenyérszeletet (félbevágott almát) a sütemények tetejére. A kenyérszelet (alma) nedvessége segít megőrizni a sütik puhaságát.
  • A hal bőre a forró grillrácsra tapad? Ha a grillrácsra citromkarikákat helyezünk, és arra tesszük a halat, akkor a letapadást is megelőzhetjük és a hal is új zamatokkal lesz gazdagabb.
  • Hogyan tehetjük nyári koktéljainkat és szörpjeink még finomabbá? Adjunk az italhoz egy kis csipetnyi sót, és az ízfokozó hatású sótól a zamatok még élénkebbek lesznek.
  • Eddig kidobta őket? Pedig: a sárgarépa, torma zöldjéből, a petrezselyem és koriander szárából pesztó, a brokkoli szárából krémleves, a póréhagyma zöldjéből savanyúság, köret, a gyömbér héjából tea is készíthető, a vöröshagyma héja pedig szép színt ad a húslevesnek.

Újabb 6 konyhai trükk

Csíki Sándor♣