savaria-tortenelmi-karnevalSZOMBATHELY – „…A borra egyébként mindennemű megkülönböztetés egészen könnyen alkalmazható. Van például logikus és misztikus bor, vizuális és akusztikus, jobbról balra és balról jobbra folyó bor, és így tovább a végtelenségig. Minden bor az embert újabb és újabb megkülönböztetési feladatok elé állítja…” (Hamvas Béla: A bor filozófiája) – áll a Savaria Történelmi Karnevál – Borverseny sajtóanyagának bevezetőjében. A Savaria Történelmi Karnevál immáron második évtizede otthona a hazai boroknak és borászatoknak is. A rendezvény egyik legnépszerűbb helyszíne a Borok utcája,

ahol évről-évre bemutatkoznak a hazai borvidékek és a legújabb nedűk. A Karnevál Bora címért is sokan versenybe szállnak: soha ennyi nevezője nem volt még a karneváli borversenynek.

Savaria Történelmi Karnevál, Borok utcája

Savaria Történelmi Karnevál – Borok utcája

Savaria Történelmi Karnevál Borverseny – 2016. augusztus 4.

2016-ban 86 féle bort kell a zsűrinek megkóstolnia, hogy kiválaszthassák a legjobb vörös, fehér és rosé borokat. A versenyre 54 fehér, 25 vörös és 7 rosé tétellel neveztek a borászatok. A kínálatban szinte valamennyi magyar borvidék terméke jelen van: a fehér borok között a legtöbb a balatoni régióból nevezett, a vörösök között pedig a villányiak képviseltetik magukat a legnagyobb arányban. 15. alkalommal ismét a szakma kiválóságai – okleveles borbírák, borszakértők, somerlier-ek – értékelik az ország legjobb nedűit.

  • A szakmai zsűri elnöke: Márkus Béla. A nevezett tételeket okleveles borbírák értékelik: Baráth Sándor, Beke Ramon, Faragó Dorottya, Kálsecz Marietta, Láng József, Lukács Szabolcs, Palotás József, Polgár Zita, Schützenhoffer Gergely, Wawzsák László.

Hagyomány most már az is, hogy a helyi médiaszereplők is megkóstolhatják és értékelhetik a legjobb tételeket. Ők a „Vinum Pressum” címet fogják odaítélni a verseny végső szakaszában. A díj névadója Ambrus Lajos József Attila-díjas író, a Kortárs c. folyóirat főszerkesztője, borászati szépíró, a FOOD&WINE állandó vendégszerzője.

  • A sajtóbizottság elnöke Csíki Sándor, A helyi sajtóorgánumok nevében kóstoló újságírók: Erős D. Zoltán (SZTV), Gergó Judit (MR), Kánya Dóra (Frisss), Mehlhoffer Tamás (PLT), Pais-Horváth Szilvia (Nyugat), Varga András (Vaskarika), Vass Szilárd (Credo).

A verseny tisztaságát dr. Tóth Zoárd közjegyző felügyeli. A borverseny lebonyolítását a Kőszegi Borbarát Hölgyek segítik.

A díjak ünnepélyes átadásra a Savaria Történelmi Karnevál ideje alatt, augusztus 26-án, pénteken 18.00 órakor kerül sor a Borok Utcája színpadán. A legmagasabb pontszámot elért bor egy éven át viselheti a Savaria Történelmi Karnevál Legjobb Bora 2016 kitüntető címet.

91-savaria-tortenelmi-temapark-szombathely-info

A XVII. Savaria Történelmi Karnevál – Borverseny eredményei

A Savaria Történelmi Karnevál 2016-os borversenyének nyertesei:

  • A Karnevál legjobb fehér bora 2016-ban: Feind Borház, Olaszrizling (2015)
  • A Karnevál legjobb vörös bora 2016-ban: Agancsos Pincészet, Capitalis Cabernet franc (2012)
  • A Karnevál Bora : Vylian Pincészet, Montenuovo Cuvée (2012)
  • A média bora, a „Vinum Pressum” nyertese: Feind Borház, Olaszrizling (2015)

A nyertes borok a Karneválon a Borok utcájában veszik majd át a díjakat augusztus 26-án, pénteken 18:oo órakor. A kitüntetett borokkal a nagyközönség is találkozhat, hiszen a Borok utcájában ezek a pincészetek mindannyian jelen lesznek majd.

Ambrus Lajos József Attila-díjas író barátommal, a FOOD&WINE állandó vendégszerzőjével, zsűrizés előtt.

Ambrus Lajos József Attila-díjas író barátommal, a FOOD&WINE állandó vendégszerzőjével, zsűrizés előtt.

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)