Blog
PAKISZTÁNI STREET FOOD – a világ legolcsóbb burgere
STREET FOOD - A street-food népszerűségének növekedése, a food-truck-ok számának látványos szaporodása könnyen keltheti azt az illúziót, mintha mindez egy ma született, modern jelenség lenne, miközben ennek is hosszú története van. Tegyünk hát egy rövid utazást a...
SAJTOS KENYÉR – sajtos, vajas, újhagymás cipó, diákoknak
SAJTOS, VAJAS KENYÉR - A kenyér alapvető élelmiszerünk, civilizációnk jellegzetes étele, amit ezerféle úton-módon illeszthetünk az étrendünkbe, s ezerféle úton-módon készíthetünk. Akadnak olyan receptek, amelyek ötletességükkel is aratnak. A következő videó forró...
10 HASZNOS KONYHAI TRÜKK – egyszerű konyhai trükkök, tippek
KONYHAI TRÜKKÖK - A életmód és konyhai magazinok külön rovatokban foglalkoznak azzal, hogy miféle konyhai trükkökkel lehet egyszerűbbé tenni a háziasszony életét, avagy mit kell tenni akkor, ha a szükséges eszköz, vagy alapanyag, vagy bármi hiányzik, s helyettesíteni...
BALATON – Európa „legkedvesebb, legalkalmasabb pihenőhelye”
BALATONI NYÁR - „Egész Európának legkedvesebb, legalkalmasabb pihenőhelye a Balaton s hogy valóban az is legyen, s itt mindenki jól érezze magát, abban mindnyájunknak közre is kell működnünk, mert óriási nemzetgazdasági jelentősége van annak, hogy a magyar ember...
AMBRUS LAJOS: KADARKA – „a titokzatos állandóság”
KADARKA - Ami valaha volt, az mind valahogy megvan – ezt írja a Kadarka szőlőjéről és boráról szólva a költő Babits Mihály; „az életből semmisem veszhet el, mert az élet egészében egy, a maga történeti egységében, akárcsak egy ország”. De a Kadarka a kékszőlők...
A LEGJOBB KÜLFÖLDI MAGYAR ÉTTEREM – Ogyesszában van?
BUDAPEST ÉTTEREM, OGYESSZA - Az internetet böngészve és a képeket vizsgálgatva, jó külföldi magyar étterem nem sok akadhat. Többségük, minden bizonnyal 1956 után nyílt meg. Nagyobb részüket a kivándorlók, emigránsok (akkoriban még disszidenseknek nevezték őket),...
TAGYON BIRTOK – Tagyon, Nivegy-völgy, Balaton-felvidék
TAGYON BIRTOK - Tagyon a Balaton-felvidéken, Zánka és Szentantalfa közt fekvő település. A község területét szerkezetileg még a Balaton-parthoz sorolják, holott közvetlen tóparti szakasszal nem rendelkezik. Itt indul a Csicsói-medence, melynek négy települése:...
A BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL – továbbra is a Budai Várban marad
25. BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL (az idei évtől kezdődően: Budapest Borfesztivál) - A VINGORA Borgálán Zilai Zoltánnal, a Magyar Bor Akadémia elnökével, a Budavári Borfesztivált szervező Magyar Szőlő és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettem a...
BAALBEK – az első igazán jó libanoni étterem Magyarországon
BAALBEK RESTAURANT (2016) - A levantei konyha a Levanténak nevezett dél-kelet mediterráneumi térség, földrajzilag Libanon, Izrael, Palesztina és Jordánia konyhája. Tágabb értelemben a szír és az egyiptomi konyha is ide tartozik. Sokak szerint, az arab világban itt, s...
BREXIT POLL (UK) – June 23, 2016 (1973-2016)
KÖZPONT BISZTRÓ – színvonal Újpest központjában
KÖZPONT BISZTRÓ - Mint a jól összeállított sajtóanyagból is megtudhattam: "2013 december közepétől új színfolttal gazdagodott Újpest gasztronómiai palettája. A főtéren nyílt Központ Bisztró megteremtette a már rég hiányolt bisztró hangulatot a város e szegletében. A...
NAPBOR ÜNNEP – St. Andrea, Egerszalók, 2016. június 24-25.
NAPBOR ÜNNEP 2016 - 2016. június 14-25-én, Egerszalókon, a St. Andrea Szőlőbirtok szervezésében, ismét Napbor Ünnep! A rendezvény június 24-én 17:00-kor, jazz-koncerttel kezdődik. Tóth Dávid & Siklósi Viktória lépnek fel. Pénteken a kapuzárás 22:00-kor lesz. A...
EPERHOLD – különleges telihold a nyári napfordulón, június 20.
EPERHOLD (2016) - 2016. június 20-án 13:04-kor volt a telihold, amiből nem sokat láthattunk, de estére is marad belőle bőven. Az igazi látványosságot azonban egy fizikai jelenség ígéri, amihez a telihold és a napforduló egybeesése szükséges. A Nap a nyári napforduló...
AZ ORSZÁG ÍZEI – „A magyarok evésre, vendéglátásra születtek”
AZ ORSZÁG ÍZEI - A vasúti restikben a korán reggel induló vonatok miatt már hajnalban kezdődött az élet. Talpon volt a szakácsné, hogy zónapörkölttel, gulyással, savanyú tüdővel szolgáljon a vendégeknek. A savanyú tüdő gombóccal, pecsenyezsírral leöntve, fél citrom...
RASSZISTA MÍTOSZ és VALÓSÁG – MSG, kínai étterem szindróma
MSG, CRS, L-GLUTAMÁT - 1968. április 4-én hazánk felszabadulásának 23. évfordulóját ünnepelte az ország. A délelőtti felvonulásokon jólesően elfáradt dolgozók este már a tévé előtt gyűltek újra össze, hogy a Zsurzs Éva rendezte első színes magyar tévéfilm, ’A koppányi...
MEROPS HOTEL MÉSZÁROS – ahol Szekszárdon enni is érdemes
HOTEL MEROPS (SZEKSZÁRD) - A vidéket járva, gondolhatjuk azt is, hogy még mindig nincs elegendő jó szálloda, étterem, s persze azt is, hogy egyre több jó szálloda és igényes étterem van szerte az országban. Hangulatunktól, s tapasztalatainktól függően, akár mindkét...
TOP 50 – a világ 50 legjobb étterme (Restaurant Magazine, 2016)
TOP 50 - a világ legjobb 50 éttermének élén a Restaurant Magazine szerint az olasz Massimo Bottura séf Osteria Francescana (Modena) nevű étterme végzett. Az angol Restaurant Magazine értékelésében a Osteria Francescana 2011 "még csak" a világ 4. legjobb étterme...
AMBRUS LAJOS: HARMÓNIA – három szűk esztendő
BOR ÉS HARMÓNIA - Olvasom a különben színvonalas íráskészségű szerző megjegyzését, miszerint ő a borleírások esetében egyáltalán nem szereti a ’harmonikus’ kifejezést használni. És kifejti, hogy a bor íz- és illatjegyeit leíró jelzőként ezt inkább mellőzzük, mert...
GASZTROFORRADALOM – egy új korszak és Molnár B. Tamás
GASZTROFORRADALOM: A közepébe vágva, kezdjük talán ott, hogy mindaz, amit gasztroforradalomnak nevezünk, aligha több, mint palotaforradalom. Mindez annak ellenére is így van, hogy az elmúlt években alig akadt a témában magát valamennyire is komolyan vevő újságíró, aki...
NUTELLÁVAL TÖLTÖTT – egyszerű csokis süti receptje
NUTELLÁVAL TÖLTÖTT KEKSZ - A Nutellát egy 1944-ben alapított albai olasz cukrászda hátsó szobájában, a ma már világhíres Pietro Ferrero készítette el először. A Ferrero Magyarország honlapján olvasható, nem túlzottan igényes magyarsággal megfogalmazott szövege...
SAVANYÚVIZEK, BORVIZEK – a hazai savanyúvizek rövid története
SAVANYÚVIZEK - A székely Mátyus István szerint, „ha megkóstoljuk tsipős ize van, majd mint a` savanyutska bornak: a` honnan köznévvel Savanyu vagy Bor vizeknek is neveztetnek, sőt az erősebb bor vizekről, a kik azt először bőven iszszák, mintegy meg részegedni-is...
RÓMA KÚTJAI – Róma utcai csapjai, ivóvízkútjai
RÓMA CSAPJAI - A Róma kútjai (Fontane di Roma) Respighi olasz zeneszerző szimfonikus költeménye. A Római triptichon első darabja. A Róma kútjai sokak előtt jól ismert összetétel, azonban nem csak szökőkutak akadnak Rómában, hanem ivókutak, "csapok" is. Én ezek közül...
HÚSOK FŰSZEREZÉSE – az iszonyatos büdöstől, napjainkig
HÚSOK FŰSZEREZÉSE - A hazai húsfogyasztás nagy részét a sertés- és baromfihús teszi ki, miközben az egy főre jutó évi marhahúsfogyasztás még a három kilogrammot sem éri el. Az elmúlt ezer esztendő során azonban, ez többnyire fordítva volt, és a sertés és baromfi...
AMBRUS LAJOS: Ének a tanyán
TANYA - Ha az emlékezet zsilipkamrájában felhúzzuk a zsilipművet, bő áradás, az Alföld „ömlik” belőle. Régi nagy horizontok, szaharás puszták, nagy fekete sarak, kukoricaföldek és szikes legelők; ritka oázisok és mérhetetlen távlatok tanyásvidékei. Egyik zugában Gazda...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!