e9ce1321420caffc02f5386b835d7136A BALATON ALAPANYAGAI 2016 – Levelet kaptam a minap Szauer Judittól és Budavári Dóritól: „Szeretettel mutatjuk be a „Balaton Alapanyaga 2016” kampányt, amivel szeretnénk felhívni a figyelmet az egész éves balatoni gasztronómiára, a magas minőséget nyújtó vendéglátó egységekre, a hazai termelőkre, és a helyi vendéglősök összefogására.

Kiderült mik a Balaton régió legjobb alapanyagai 2016-ban: ha még nem hallott a balatonfenyvesi Angus marháról és a vászolyi sajtról, itt az ideje megjegyezni ezeket a kiemelkedően jó minőségű hazai termékeket és persze a termelőket is. Ők voltak azok, akiket a Balatoni Gasztrotérkép vendéglősei és séfjei a legkiemelkedőbbnek tartottak ebben az évben, figyelembe véve a folyamatos, megbízható minőséget, szállítási kapacitást, és persze a vendégek visszajelzéseit.”

A „Balaton alapanyaga 2016”

A “Balaton Alapanyaga 2016” kampány célja nem más, mint felhívni a figyelmet az egész éves balatoni gasztronómiára, a magas minőséget nyújtó vendéglátó egységekre, a hazai termelőkre, és a helyi vendéglősök összefogására. Az ötlet a Balatoni Gasztrotérkép alapítóitól származik, akik tavaly óta már számos sikeres akcióval hívták fel a figyelmet a Balaton régió rohamosan fejlődő gasztronómiájára.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy beszéljük az alapanyagokról, hiszen az egész gasztronómiának ez a kiinduló pontja. Sokat hallunk arról, hogy kevés a megbízható termelő, ugyanakkor úgy látjuk, hogy lassan de biztosan növekszik az olyan gazdaságok száma, akik igenis képesek profin ellátni a régiós éttermeket. Szeretnénk támogatni és elismerni a hazai termelőket, és tovább népszerűsíteni az egész éves balatoni gasztronómiát, valamint a vendéglátók pozitív, összefogáson alapuló szemléletét, ezért is döntöttünk úgy, hogy hagyományteremtő szándékkal létrehozzuk a “Balaton Alapanyaga” díjat – mondták el a Balatoni Gasztrotérkép készítői, Szauer Judit és Budavári Dóra.

14859864_1003186286477194_5088137995935646826_o

A kiválasztást végző vendéglős csapat tagjai mind-mind a balatoni régió kiemelkedő gasztronómiai szereplői: Bezerics Dániel (Télikert, Paletta, Bezerics Borház), Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök Étterem), Deli János és Endrédi Zoltán (Márga Bisztró), Martonosi Zsolt (Chianti Étterem, Baricska Csárda), Laposa Bence (Balatoni Kör, Laposa Pince, Kishableány), Jakabffy László (Gundel Károly életműdíjas vendéglátóipari szakember, a Balatoni Gasztrotérkép gasztronómiai szaktanácsadója) valamint Szauer Judit és Budavári Dóra, a Balatoni Gasztrotérkép készítői.

Angus és sajt – november 25. – december 11,

Az idei befutók, a balatonfenyvesi Angus marha és a vászolyi sajt mellett szóba kerültek további fontos alapanyagok is, mint például a vadhús, a balaton vízgyűjtő területéről származó tavakban nevelt nyúrga ponty, a keszthelyi tokhal, a mandula, a levendula, a somogyi kifliburgonya vagy éppen a nemesvámosi tökmagolaj

Red Angus

Red Angus

November 25-től három hétvégén át december 11-ig megtalálhatóak lesznek az ezen alapanyagokból készült ételek táblás ajánlatban a Balatoni Gasztrotérkép számos tag-éttermében. (Minden esetben érdemes érdeklődni az adott étteremnél a pontos nyitva tartásról és a kínálatról! )

“A vászolyi sajtok rendszeres szereplői az étlapunknak, saját kategóriájában elképesztően jó minőségű és mindig megbízható termékek”mondta el Deli János, a Márga bisztró társtulajdonosa.   

“A mi egységeink nagy szériában dolgoznak a balatonfenyvesi angus marhával, és akár hamburgerhúsról, akár más termékről legyen szó, a Terra Pannónia százból százszor ugyanazt a fantasztikus minőséget adta vissza”emelte ki Bezerics Dániel, aki a Télikert, Paletta és Kishableány burgereihez is ezt a húst használja.

“Mi a kezdetektől a fenyvesi angus marhával dolgozunk, a jövőbeli terveik miatt is érdemes odafigyelni rájuk” – fogalmazott Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa.

A résztvevő éttermek listája

A résztvevők listája folyamatosan frissül, hamarosan az ételeket is közzétesszük majd.

14859864_1003186286477194_5088137995935646826_o

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)