őszVADGYÜMÖLCSÖK, TERMÉSEK – A vadon érő gyümölcs is csak gyümölcs, még ha kisebb és kevésbé húsos is, ezért a felhasználhatóságuk is éppoly sokféle és változatos, mint a termesztett fajtáké. Őszi erdeinkben leggyakrabban a borókát, csipkebogyót, fekete bodzát, húsos somot, galagonyát, kökényt, madárberkenyét, vadkörtét, vadalmát gyűjtik. Ha az erdő gyümölcseit, terméseit gyűjtjük, gondoljunk az erdőre és lakóira, és szolgáljuk is az erdőt.

Akár azzal, hogy az erdőben távolabb érve, néhány bogyót, termést elszórunk, „elvetünk”, ezzel is segítve a faj fennmaradását.

Őszi vadgyümölcsök, termések

  • Boróka (szeptember): Az örökzöld közönséges boróka (Juniperus communis) a karsztfennsíkokon (Bükk-fennsík, Aggteleki karszt), de az Alföldi homokon is előfordul. Több évig érő tobozbogyóját akkor gyűjtsük, ha már fényes, viaszos, kékesfekete. A termést elsősorban fűszerként használjuk. Figyelmeztetés: a mérgező, nehézszagú borókával könnyen összetéveszthető!
Közönséges boróka (Juniperus communis)

Közönséges boróka (Juniperus communis) termése

  • Fekete bodza (szeptember): A fekete bodzának (Sambucus nigra)a tavaszi virágzata mellett, a nyár végén, ősszel érő, fényes, fekete bogyóit is gyűjthetjük. A fekete bodza hasznainak többségét mára elfeledtük, s leginkább csak a táplálkozási és gyógyászati szerepe ismert. A szokásos módon, bornak, lekvárnak feldolgozva fogyasztják. Figyelmeztetés: az alacsonyabb és lágy szárú, mérgező gyalogbodzával, ha nehezen is, de összetéveszthető! A zöld növényi részektől alaposan tisztítsuk meg!
Fekete bodza (Sambucus nigra) termése

Fekete bodza (Sambucus nigra) termése

  • Húsos som (szeptember-október): A húsos som (Cornus mas) száraz tölgyesek növénye. Az érett és éretlen termése is felhasználható. Nyersen is fogyasztható. Éretten lekvár, szörp, bor, pálinka készülhet belőle.  Az éretlen termést sós vagy ecetes vízben, köménymaggal ízesítve tegyük el. Ecetesen a kapribogyót helyettesíti és vadhúsból készült ételekhez ajánlott.
Húsos som (Cornus mas) termése

Húsos som (Cornus mas) termése

  • Galagonya (az első őszi fagyok előtt):  A galagonya (Crataegus) gyógyhatású, érett termését még azelőtt érdemes begyűjteni, mielőtt a dér megcsípné. Gyűjtés után szárítsuk gyógyteának, s így tároljuk. Nyersen és feldolgozva is fogyasztható. Lekvárt, bort, süteményt is készítenek belőle.
Egybibés galagonya (Crataegus monogyna) termése

Egybibés galagonya (Crataegus monogyna) termése

  • Kökény (ha a dér megcsípte): A kökény (Prunus spinosa) Hamvas, kékesfekete, termései csak az őszi fagyok beálltával válnak édeskéssé. Fogyasztható nyersen, s készülhet belőle gyümölcslé, lekvár, bor, likőr, pálinka, de mártás is.
A kökény (Prunus spinosa) termése

A kökény (Prunus spinosa) termése

  • Madárberkenye (ha a dér megcsípte): A madárberkenye (Sorbus aucuparia) a hegyvidéki bükkösök és fenyvesek kísérője. Narancsvörös terméséből mártást, lekvárt, szörpöt, pálinkát főznek, bort készítenek. Aszalványát, teáját a népi orvoslásban vizelet- és hashajtónak alkalmazzák.
 A madárberkenye (Sorbus aucuparia) termése

A madárberkenye (Sorbus aucuparia) termése

  • Csipkebogyó (az első fagyok után): A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa canina) gyógyhatású, pirosló áltermése nem téveszthető össze más mérgező növény termésével. Az áltermésből teát, lekvárt, szörpöt, gyümölcsbort, olajat készítenek.
A vadrózsa (Rosa canina) termése

A vadrózsa (Rosa canina) termése

  • Vadalma, vadkörte (éretten): Ezeket az erdei gyümölcsöket, a vadalmát (Malus sylvestris) és vadkörtét (Pyrus pyraster) leginkább éretten, vagy túléretten (vadkörte) gyűjtik. A vadkörtéből többnyire aszalvány, szörp, vagy pálinka készül, a vadalmából mártás, kompót, vagy bor.
Az erdei vadalma (Malus sylvestris) termése

Az erdei vadalma (Malus sylvestris) termése

A vadkörte (Pyrus pyraster) termése

A vadkörte (Pyrus pyraster) termése

Csak egyéni szükségletre

A „2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról” értelmében, állami erdőben (nem védett területen) mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, vadgyümölcsöt, gyógynövényt gyűjthet külön engedély nélkül , s mindezt “az erdőgazdálkodó köteles tűrni”. A természetvédelmi területeken csak a területileg illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi felügyelőség engedélyével lehet gyűjteni.

  • Jó tudni, hogy a védett növényeknek minden részét tilos gyűjteni.

Ide tartozó szabályozás az is, hogy „A vadon gyűjtött termék, termény (gyógy- és fűszernövények, vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint éti csiga) magánszemély által – nem egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként – felvásárlónak történő értékesítéséből származó bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek. Az adót kifizetéskor a felvásárló állapítja meg és vonja le,…”

Őszi erdő

Őszi erdő

Csíki Sándor♣