food-hacks-5KONYHAI TRÜKKÖK – 1) Gyorsíthatjuk a „karamellizálódást”, ha a finomra vágott hagymához szódabikarbónát adunk. A hagyma a hozzáadott kevés (½ kg hagymához ½ tk.) szódabikarbónától  már fele annyi idő alatt aranybarna lesz. 2) Piték, sütemények sütéséhez, használjunk reszelt fagyasztott vajat. A lereszelt fagyasztott vajat könnyebb lesz a liszttel elmorzsolni. 3) Hogyan puhíthatjuk meg percek alatt a kemény vajat?

  • Forró vízzel melegítsünk fel egy poharat, majd fedjük le vele a hideg vajat néhány percig, s a vaj éppen a kívánt puhaságú lesz.
  • 4) Jegeskávé készítésénél a legjobb, ha akad a jégtartóban lefagyasztott feketekávé. Fagyasztott feketekávét használva, a jégkocka nem vizezi fel a kávét.
  • 5) Ha szeretnénk, hogy a lezárt tartóban tárolt süteményünk hosszabb ideig maradjon puha, tegyünk egy friss kenyérszeletet (félbevágott almát) a sütemények tetejére. A kenyérszelet (alma) nedvessége segít megőrizni a sütik puhaságát.
  • 6) A hal bőre a forró grillrácsra tapad? Ha a grillrácsra citromkarikákat helyezünk, és arra tesszük a halat, akkor a letapadást is megelőzhetjük és a hal is új zamatokkal lesz gazdagabb.
  • 7) Hogyan tehetjük nyári koktéljainkat és szörpjeink még finomabbá? Adjunk az italhoz egy kis csipetnyi sót, és az ízfokozó hatású sótól a zamatok még élénkebbek lesznek.
  • 8) Eddig kidobta őket? Pedig: a sárgarépa, torma zöldjéből, a petrezselyem és koriander szárából pesztó, a brokkoli szárából krémleves, a póréhagyma zöldjéből savanyúság, köret, a gyömbér héjából tea is készíthető, a vöröshagyma héja pedig szép színt ad a húslevesnek.

Konyhai trükkök

Csíki Sándor♣