Foto: LaszloBalkanyi photograpyLA PERLE NOIRE – Az étterem tulajdonosai az elmúlt évtizedekben is a vendéglátást erősítették. Míg Szarvas Szilvia több helyen volt üzletvezető, addig Gendur András hotelek menedzselésénél és pénzügyi fejlesztéseiben vett és vesz részt a mai napig. Így más-más szemszögből közelítve bár, de abban megegyeztek három évvel ezelőtt, hogy olyan szállodai

éttermet keressenek, ami jellemzően 4-5 csillagos kategóriájú hotelben helyezkedik el. Mivel a minőségi vendéglátásban hittek, ezért egy percig sem volt kérdés, egy elegáns, a fine-dining kategóriát megcélzó helyet hoznak létre. 2013-ban szinte szembejött velük a Mamaison szállodalánc 4-5 csillagos, Andrássy Hoteléhez tartozó étterem üzemeltetésére kiírt pályázat. Még ugyanezen a nyáron, mint a tender nyertesei, a turisztikai szezon közepén meg is kezdhették működésüket.

„Az Andrássy út, a 202 nm-es beltér és a 170 nm-es terasz mindent megadott, amire addig vágytunk. Az első pillanatban, amikor beléptünk tudtuk, hol lesz a 80 férőhelyből leválasztott 12 fős VIP rész, ahogy egyszerre néztünk a – ma már – 12-16 főre kialakított lounge irányába is. A teraszon pedig a szűrt napfény ellenére is láttuk a szürke-fehér vitorlavásznakat, s azt, ahogy alatta beszélget az a 70 látogató, akiket a virágok és zöld növények tengerében vendégül tudunk látni.”

(Foto: LaszloBalkanyi photograpy)

„Olyannak képzeltük az egészet, mint egy csúcskategóriás, de megfizethető áru francia étterem valahol a Montmartre egyik álomszerű utcájában…bár nálunk a kilátás nem a Sacre Coeur-re nyílik, de az Andrássy út szépsége mindenért kárpótol.” – emlékszik vissza András a kezdetekre.

Koncz László, séf

Koncz László, séf (Foto: LaszloBalkanyi photograpy)

Koncz László, séf

A borsodi származású Koncz László kétszer járta meg Japánt, és több ismert magyar étteremben alapozta meg tudását, a közkedvelt Bábeltől a Baldaszti’s Grandon át a hangulatos teraszú Gerlóczy-ig, mire a kapunyitásra megérkezett a La Perle Noire-ba. A séf, mesterétől, Pesti Istvántól megtanulta mindazt, ami egy kifinomult, ízléses és elegáns étterem fogásainak elkészítéséhez és tálaláshoz szükséges: kiegyensúlyozott és egyedi ízvilágot, valamint káprázatos színvilágú és megjelenésű tálalást. A séf leginkább arra a legbüszkébb, hogy ebben az örökké mozgásban lévő gasztronómiai világban, az első perctől kezdve szinte változatlanul ugyanazokkal az emberekkel dolgozik együtt: „Minden nap meg kell küzdenünk valamivel. Hol valamelyik technikai eszközzel történik valami, hol pedig a megrendelt áruval kell a kelleténél többet foglalkozni. Ha nem lenne stabil csapat mögöttem, minden nehezebb lenne, nehezebben venném fel a mindennapok küzdelmét.”

La Perle Noire étterem

A város legelegánsabb része, a diplomata negyed és a Hősök tere, vagyis az Andrássy út mindig a szépség és a kultúra találkozásának a színtere volt. Nem is lehetne jobb helyen tehát ez az elegáns, modern gasztronómiai elemekkel átszőtt francia stílusú étterem, ahol a belső enteriőrben a kifinomultság kéz a kézben jár a letisztult eleganciával. Hiszen ahogy a gyöngy az ékszerek királynője, úgy a fekete és fehér találkozása az elegancia alapvető meghatározója. Amit a belső tér hűen tükröz, megtörve a szürke legkellemesebb árnyalatai mellett a Casa Provenza virágüzlet szemet kápráztató, elegáns halvány-pasztel vagy fehér csokraival, és az ArtLight Stúdió kortárs, minimalista lámpáiból áradó hangulatos fényeivel.

La Perle Noir (Foto: LaszloBalkanyi photograpy)

La Perle Noir

Tavasztól késő őszig pedig a terasz is nyitva áll a betérő vendégek előtt. Ahol a hatalmas fák árnyékba kihelyezett kovácsoltvas asztalok és székek körül virágágyások színesítik a romantikus teret és a tökéletes kiszolgálást.

“Vendégeinket levendulaszirupos pezsgővel fogadjuk érkezéskor, a fogások előtt “amuse bouche”-t és házi kenyeret, zárásként pedig “petit four”-t szolgálunk fel. A stílusos menü mellé koktélokat, valamint exkluzív hazai és külföldi borokat kínálunk, melyeket szívesen bemutatunk borkóstoló keretében is.” – említi Szarvas Szilvia.

Koncz László és Gendur András (Foto: LaszloBalkanyi photograpy)

Koncz László és Gendur András

Gendur András pedig hozzáteszi – “Az elmúlt évben sokat dolgoztunk azon, hogy a hozzánk betérő vendégek új élményekkel, elégedetten távozzanak, és újra meg újra visszajöjjenek hozzánk. Mi sem bizonyítja jobban sikereinket, hogy több szakmai díjat is nyertünk már az elmúlt három évben, valamint a nyitás pillanatában a Michelin értékelt bennünket „ajánlott” étteremnek, amit azóta is tartunk.” A La Perle Noire Creative Kitchen Koncz László séf vezetésével a magyar topgasztronómia egyik úttörője lett folyamatos újításaival, a minőségi alapanyagok folyamatos kutatásának és beszerzésének köszönhetően, és az egyedi, kézműves tányérokra varázsolt ételkompozícióival. Valamint, a vendégekkel való közvetlen kapcsolat kialakításával, amihez tökéletes társra lelt Csikós József bárzongorista személyében, aki a hét több napján zenésztársaival – például Ökrös Károllyal a Budapest Bárból, vagy Kuzbelt Péterre a Showder Bandből – igazi lounge hangulatot varázsol az étterembe, tavasztól őszig pedig a teraszon. Gasztronómiai élményekkel számos helyen lehet találkozni, de ezek általában csak kevesek számára érhetőek el. Az árak kialakításánál fontos szempont volt, hogy az étterembe érkezőknek ne kelljen többet áldozniuk egy étkezésre, mint bárhol a városban, de mindezért magas minőségű, a mai magyar csúcsgasztronómia élvonalába tartozó kiszolgálásban részesüljenek.

Őszi étlapváltás

A 2016-os őszi étlapváltás fordulópont az étterem életében. Gendur András tulajdonos hosszú ideje dolgozik a hotelszegmensben, így volt ideje megfigyelni a szállodákhoz tartozó éttermek életciklusát is. Már több éve arra a megállapításra jutott, hogy három év alatt egy szállodai étterem jobb esetben csak nevet vált, rosszabb esetben megszűnik, s új tulajdonossal, megújult formában kezdi el valaki továbbvinni. Ezzel ellentétben a La Perle Noire nemcsak, hogy nem változtatott a saját koncepcióján, az idei évre jutott el arra a szintre, hogy már ne csak az Andrássy Hotel vendégeit tudja legfőbb vendégkörének tekinteni, hanem a városból, az országból érkező olyan vendégeket is, akik magáért az étteremért jönnek. Sőt, egyre több olyan esetet is jegyez az étterem és a hotel vezetősége, amikor az étterem vendégeiből lettek a szálloda ideiglenes lakói. Ezért a szeptember 12-én induló őszi étlap azokat a legkedveltebb fogásokat hozza vissza, amelyeket az elmúlt három évben a vendégek a legjobban szerettek.

Foto: LaszloBalkanyi photograpy

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣, Foto: LaszloBalkanyi photograpy)