AmatriceAMATRICE – 2016. szeptember 24-én szombaton, 12 órától “Igazi segítséget Amatricének!” címmel, két neves olasz éttermes, Fausto di Vora és Gianni Annoni szervezésében vártak mindenkit az Arany János utcába, aki a földrengés-sújtotta olasz város, Amatrice javára akart adakozni. Reggel 9 órakor a Pomo d’Oro és Fausto’s éttermek csapatai már elkezdték átalakítani az V.kerületi Arany János utca Pomo d’Oro étterem környéki szakaszát.

Készülődés a jótékonysági napra (Budapest, Arany János utca)

Készülődés a jótékonysági napra (Budapest, Arany János utca)

  • Délben megérkezett Maria Assunta Accili Sabbatini Nagykövet Asszony is, aki Gianni Annoni társaságában nyitotta meg a jótékonysági eseményt.
Gianni Annoni és Maria Assunta Accili Sabbatini

Gianni Annoni és Maria Assunta Accili Sabbatini

  • Az első adag bianca és rosso tészták délre készültek el, amikorra már sokan érkeztek, hogy egyenek, s egyben a szolidaritásukat is kifejezzék. Az utolsó, legalább félezredik adag tészta délután 4 óra körül fogyott el.
A jótékonysági nap első adagnyi "rosso" tésztája

A jótékonysági nap első adagnyi „rosso” tésztája (középen: Gianni Annoni)

Készül a tészta (a bal oldalon, felül: Fausto di Vora)

Készül a tészta (a bal oldalon, felül: Fausto di Vora)

Gianni Annoni és Paolo Tommasi a Pomo d'Oro előtt

Gianni Annoni és Paolo Tommasi a Pomo d’Oro előtt

A tészta mellé prosecco vagy bor, és kávé is járt a menüben

A tészta mellé prosecco vagy bor, és kávé is járt a menüben

Másfél millió forint Amatrice városának

A szervezők végül 18:30-kor nyitották fel a közjegyző által reggel hitelesített dobozt, és a közjegyző asszony jelenlétében átszámolták a délután során az ételért jótékonysági céllal borítékba zárt, összegyűlt pénz. Az adakozás nemzetköziségét mutatja, hogy az adományok között a forinton kívül euró, font és számos más pénznem is megtalálható volt. A jótékonysági esemény eredményeként, több mint 1.500.000 forint gyűlt össze, amit már át is utaltak Amatrice polgármesterének.

Mint Gianni Annoni (Trattoria Pomo d’Oro) a köszönőbeszédében elmondta:

„Szeretnék a magam és Fausto di Vora nevében is köszönetet mondani a San Pellegrinónak, aki vízzel támogatta a rendezvényt, a La Marzoccónak, hogy jó olasz szokás szerint kávéval tudtuk zárni az ebédet, egy nagyon kedves ambruzzai barátomnak, aki borral támogatta meg a napot, valamint Orestennek, aki 30 kg tokaszalonnával és buccatini tésztával állt a programunk mellé. Valamint, az Aranytíz kultúrház biztosította számunka a gyűjtődobozt és egy biztonsági őrt mellé, amiért nem tudunk elég hálásak lenni. És végül, de nem utolsó sorban, köszönöm a sajtó képviselőinek, hogy hírt adtak erről az eseményről heteken keresztül, az embereknek, akik eljöttek hozzánk enni, és adakoztak Amatrice újjáépüléséhez, és persze a Fausto és a Pomo d’Oro éttermek egész csapatának, hogy részt vettek ebben a programban!”

A Fausto's és a Trattoria Pomo d'Oro éttermek csapatai

A Fausto’s és a Trattoria Pomo d’Oro éttermek csapatai

Csíki Sándor♣