PoloskaPOLOSKA INVÁZIÓ – Az országot, Budapestet ellepték a poloskák. Akad közöttük barnás vagy zöldes, és akad náluknál karcsúbb, barnás-szürkés poloska is. A barna egy mifelénk is őshonos fajta az úgynevezett bencepoloska (elterjedt nevén: mezei poloska) a mintás pedig egy nemrég errefelé tévedt távol-keleti faj, amely leginkább a fenyő magját szereti szívogatni. A bencepoloska (Rhaphigaster nebulosa) szürkésbarna, egyenlőtlenül pontozott teste 14-16 mm, hátoldalán nyújtott, háromszög alakú nagy címert visel. Büdös Marcinak, vagy Büdös

Margitnak is hívják és szívesen sütkérezik a ház falán. Ősszel a lakásokba is betolakodik, mint azt most megtapasztalhatjuk.

Veszélyes?

  • Mint az Újszó is írja: „A bencepoloskától nem kell tartanunk, mert hírhedt rokonával, az ágyi poloskával ellentétben egyáltalán nem veszélyes ránk nézve, nem élősködik, a készleteinket sem dézsmálja. Az egyetlen kellemetlenség, amit okoz, hogyha megfogjuk, rossz szagú váladékot bocsát ki magából védekezésül. Nem kell hát kézzel megfognunk, de ne is csapjuk agyon. A magának lakásunkat kiszemelő példány jó ideig még az ablakban vagy a függönyön tartózkodik. Könnyű foglyul ejtenünk egy félig megnyitott üres gyufásdobozzal, melyet a poloskára helyezünk, majd óvatosan összezárunk.”
A bencepoloska (Rhaphigaster nebulosa) (Forrás: insectinside.me)

A bencepoloska (Rhaphigaster nebulosa)

A legjobb poloska csapda – egyszerűen

Lámpával, fénnyel kombinált poloska csapda

Csíki Sándor♣