Blog
LA PERLE NOIRE – Heiszler Olivér csillagos séf, Koncz Lászlóval
LA PERLE NOIRE 2017 - A La Perle Noire (A Fekete Gyöngy) elegánsan franciás hely a Andrássy úton, amelyről már korábban is beszámoltam. Mint a tulajdonosok, Szarvas Szilvia és Gendur András elmiondták: “Olyannak képzeltük az egészet, mint egy csúcskategóriás, de...
AMBRUS LAJOS: A garda (sugár kardos, látott hal)
- A garda (Pelecus cultratus L.) a pontyfélék családjának legfeltűnőbb alakú hala – morfológiai jegyei alapján sugár kardos volt régebbi neve; etimológiai rokonságban a ’kard’ szavunkkal. A Balaton mellékén, ahol a legnagyobb számban él, általánosan garda néven...
TÖLTÖTT HOLD – ünnep a Hold utcai piacon (február 24-26.)
TÖLTÖTT HOLD - Jött a levél: "Sziasztok! Hétvégén jön az újabb rendezvény, a tavaly indított Töltött Hold Gasztrovíkend, melynek helyszíne a Belvárosi Piac. Háromnapos evőbuli belépő nélkül, vendégéttermek az ország minden részéből, termelők, borok, pezsgők, DJ...
FŰSZEREK – babérlevél, bazsalikom, bors, borsikafű
FŰSZEREK - A fűszerek használatának célja az alapanyagok ízének gazdagítása, kiemelése, egyes ízek elfedése, a zamatok összhangba rendezése. A fűszerezés történhet a sütés-főzés előtt (pácolás), közben, illetve tálaláskor. A harmonizáló fűszerek megválasztása a...
10 HAZUGSÁG – 10 káros táplálkozási mítosz
VESZÉLYES HAZUGSÁGOK - 10 veszélyes hazugság következik. 10 olyan hazugság, amit a táplálkozásról naponta mondtak, s mondanak ma is. 10 hazugság, amit kritika nélkül terjeszt a sajtó is, s amit mi kritika nélkül elhiszünk. A táplálkozási irányelvek megfogalmazódása,...
MAURER OSZKÁR BORÁSZ – Az ősök tudásáról és a boldogságról
MAURER OSZKÁR - „A legjobb dolog a világon: boldognak lenni! Amikor feltesszük a kérdést, hogy „Mi a legjobb dolog a világon?”, nem evidens, hogy tudjuk is rá a választ. Ebből pedig egyetlen dolog derül ki, az, hogy nem tisztáztuk a viszonyunkat az élet alapvető...
KÁVÉBÁR BAZÁR 2017 – Tesla Budapest, február 18-19.
KÁVÉBÁR BAZÁR 2017 - Február 18-19-én immár nyolcadik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén új helyszín, a Kazinczy utcai TESLA Budapest ad otthont. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával negyven kiállító...
KIS MAGYAR STREET-FOOD – Rövid street-food történet
STREET-FOOD TÖRTÉNET - Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) meghatározása szerint, „a street-food olyan fogyasztásra kész ételeket és italokat jelent, amelyeket utcai árusok, vagy házalók az utcán, vagy más hasonló helyeken készítenek és/vagy...
TERASZ AZ ALAGÚT FELETT – A Mannában újra érdemes enni!
MANNA ÉTTEREM - 1013 Budapest, Palota út 17. Ennyi, de ha nem vagy budai, ráadásul közülük sem a tájékozottabb fajta, akkor a Palota út feltehetőleg keveset mond. Hasonlóan, az sem biztos, hogy a pusztai vándorlás története mellett, a Manna budapesti étteremnévként is...
SERTÉSJAVA – Sertésjava Dubarry-módra, az 1970-es évekből
SERTÉSJAVA DUBARRY-MÓDRA - A jobbára sertésszűzből, karajból, leginkább dióból készült „sertésjava” az 1970-es évek elterjedt és népszerű éttermi fogása. A sertésjava divatját részben egy egyszerű okra, a hiányra vezethetjük vissza, amit jól mutat, hogy e...
INTERCONTINENTAL, BUDAPEST – Valentin Nap luxus kivitelben
VALENTIN NAP - Az InterContinental február 14-én különleges Valentin napi meglepetés ajánlattal kedveskedik. Mint írják: "Valentin nap luxus kivitelben, az esti fényekben úszó dunai látkép zavartalan panorámájával. A Budai Várra és a Lánchídra néző Club...
C-VITAMIN ÉS MEGFÁZÁS – A síelőknek, maratoni futóknak segít!
C-VITAMIN ÉS MEGFÁZÁS - Szent-Györgyi Albert hazájában a C-vitaminban hinni a legtermészetesebb dolgok egyike. A C-vitamin nagyszerűségébe vetett hitet az 1994-ben elhunyt, német származású amerikai Nobel-díjas tudós, Linus Pauling, is erősítette, amikor azt...
A SIKÉR TITKA – lisztről, kenyerekről, gluténről
LISZT, KENYÉR - A kenyér több mint egy étel, amint azt a magyar nyelv közel kétszáz kenyérrel kapcsolatos közmondása, szólása is jelzi. Számtalan formában létezik, a gőzölt kínai baozitól az örmény lavashon át a telt bronxi bagelen keresztül a papírvékony kurd nane...
BOCUSE d’OR AFTER PARTY – 2017. január 28-án, a Piacon
BOCUSE D’OR A PIACON - After Party a Hold utcában, a Belvárosi Piacon 2017. január 28-án, szombaton. Január 24-25-én zajlott a Bocuse d’Or lyoni világdöntője, ahol az Európa-bajnok Széll Tamás különdíjas és 4. helyezett lett. Sok hazai szakmabeli és érdeklődő utazott...
BOCUSE d’OR DÖNTŐ 2017 – Óriási siker! Széll Tamás különdíjas!
BOCUSE d’OR DÖNTŐ, 2017 – A 2017. január 24-25. között Lyonban megrendezett szakács világversenyen, a Bocuse d’Or döntőjében Széll Tamás óriási sikerrel KÜLÖNDÍJAS. Beért a rengeteg munka, a felkészülésre fordított idő, energia és pénz. Beért az összefogás, a...
BOCUSE d”OR DÖNTŐ – MÁSODIK NAP (január 24.): a verseny
BOCUSE d'OR 2017 - MÁSODIK NAP - Január 24-én, kedden versenyzett Széll Tamás és Szabó Kevin, és a látottak alapján megállapítható, hogy, ahogyí a sajtóanyag is írja: "kiválóan teljesített a magyar csapat a Bocuse d’Or első versenynapján, a világ élvonalában. A Bocuse...
BOCUSE d’OR DÖNTŐ – ELSŐ NAP (január 23.): bevásárlás, stand
BOCUSE d'OR 2017 - AZ ELSŐ NAP: Január 23-án, hétfőn a magyar csapat is bevásárolt a Metro piacon – Nagy sikerrel indult a SIRHA-n a magyar stand. Január 23-án hétfőn délután háromkor ünnepélyesen bevonult a Bocuse d'Or mind a 24 döntős csapata a SIRHA területére....
HÁZIAS INDIAI HAL CURRY – fűszeres indiai hal curry rizzsel
HAL CURRY - A következő receptben egy Mastanamma nevű, 105 éves indiai asszony mutatja meg, hogy miképpen is kell indiai falusi stílusban a hal curryt elkészíteni. Ez a recept is nagyon egyszerű. Amit érdemes belőle megtanulni az a hazaitól erősen eltérő fűszerzés, és...
TORONTÓI DISZNÓTOR – jótékonysági disznóvágás Kanadában
TORONTO 2017 - "Hagyományőrző és jótékonysági disznóvágást tartott a kanadai magyar közösség Torontó mellett. Székely, mátrai, pártiumi, bácska–bánáti és szatmárnémeti hagyományok szerint készült disznótoros január 14-én Torontóban. Az esemény főszervezője, a Kanadai...
PAPRIKÁS INDIAI KÁPOSZTA – fűszeres indiai káposzta curry
INDIAI KÁPOSZTA CURRY - A következő receptben egy Mastanamma nevű, a falujában egyedül élő, 105 éves indiai asszony mutatja meg, hogy miképpen is kell indiai falusi stílusban, a szabadban ülve a káposzta curryt készíteni. A recept valójában nagyon egyszerű. Amit...
ÚJABB TÉLI ADALÉK – a balatoni kacsa-lék
A tőkés récék téli világa a befagyott Balatonon, Fonyódnál.
SÜLT FAGYLALT – a Baked Alaska még mindig látványos desszert
SÜLT FAGYLALT - 2017. januárjában az interneten meglehetősen élénk vitát kavart Benke László (69) néhány videója és egy ezekről szóló, földbedöngölő írás. A videók között "Laci bácsi" meglepetés (ahogy mondja: "szürpríz") sült fagylaltja még olyanok körében is...
TAMA BUDAPEST ÉTTEREM – Fedezd fel, mert érdemes betérni!
TAMA BUDAPEST - Francisck Réka Alíz (Best of Budapest) hívott meg egy csütörtöki estére a Tama Budapest étterembe. A 2016. tavaszán megnyílt helyről nem hallottam még, ami vélhetőleg az én hibám, így aztán azt is meg kellett néznem, hogy merre is van. Kiderült, hogy...
BOCUSE d’OR DÖNTŐ 2017, Lyon – Széll Tamás és a magyar csapat
BOCUSE d'OR 2017, LYON - Az idén, január 24-25. között Lyonban sorra kerülő Szakács világversenyen, a Bocuse d'Or döntőjében a bresse-i csirke és a zöldség azok az alapanyagok, amelyekből a versenyzők főznek. A szárnyas mellé mindenki halat várt, ahogy az már...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!