BUDAPESTI TAVASZI VÁSÁR 2017 – Utolsó hetéhez érkezett a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kötődő Budapesti Tavaszi Vásár a Vörösmarty téren. A vásár a kedvezőtlen időjárás ellenére is jól érzékelhető sikert aratott a vendégek körében és tovább erősítette a Budapest brand-et. A korábbi évek kritikáiból is tanulva, saját meggyőződésből, a tér vendéglátósai fokozott figyelmet

fordítottak arra, hogy a szabadtéri vendéglátás sajátos műfaji körülményei között is, a lehetőségek szerinti legjobbat nyújtsák, ami előrelépést és fordulatot is jelent a múlthoz képest. Az utolsó hét az eddigiekhez hasonlóan továbbra is gazdag és változatos programokat kínál a Vörösmarty térre látogatóknak, akik között remélhetőleg mind több lesz a hazai vendég is.

Kézműves program: 2017. április 28-29., szombat – vasárnap

A Tavaszi Vásár idején a Magyar Kézműves Szövetség Nyitott Műhely-programsorozattal, a mesterségek változatos bemutatójával várja az érdeklődőket hétvégenként a Vörösmarty téren. A tér igazi műhellyé alakul át, ahol a látogatók megnézhetik vagy akár ki is próbálhatják az egyes munkafolyamatokat.

  • Ékszerkészítők találkozója: ékszerkészítés különböző anyagokból

Egy mesterség, megannyi változatos és különféle anyagból készített ékszereket mutatnak be az alkotók. Drótból, fémből, tűzzománcból, üvegből, gyöngyből, bőrből álmodnak ékszereket a mesterek. A bemutató mellett gyönyörű tárlatot is láthatnak az ott készült szebbnél szebb darabokból a látogatók.

  • Április 28., szombat: Laták Zsuzsa – drót ékszerek, Ambrus Zsolt – rézékszerek, Pesti Tamás – tiffani készítése.
  • Április 29., vasárnap: Verebes Ildikó – gyöngyékszerek, Laták Zsuzsa – drótékszerek, Juhász Tünde – üvegékszerek készítése.

Gasztronómia a téren

  • 83 kézműves kiállító és 8 meleg-konyhás szolgáltató vesz részt a vásári forgatagban.

Budapest Főváros Önkormányzatának célja – és ebben segíti hivatalos turisztikai és kulturális cége a BFTK – hogy márkaépítő tevékenységével, az Európa legjobbjai között számon tartott adventi vásár látogatottságához – mely kiemelkedően magas: mintegy 800 ezer fő volt 2016-ban –  hasonlóan népszerűvé tegye a tavaszi, húsvéti időszakban tartott rendezvényét, a Budapesti Tavaszi Vásárt is. A BFTK, mint a desztináció menedzseléséért felelős hivatalos stratégiai szervezet saját eszközeivel mindent megtesz ezért.

  • Április 28–29., szombat – vasárnap: Az utolsó hétvége kiemelt szereplői a kolbászok. Adalékmentes, saját márkás sült kolbászokkal szerepelnek a tér vendéglősei a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Egy hétig Mongólia a vásár vendége (április 23-30.)

  • Jurtaállítás, bemutatók, színpadi produkciók

Budapest Főváros önkormányzata, a BFTK és az ulánbátori városvezetés között született egyezség eredményeképpen Ulánbátor városa a Budapesti Tavaszi Vásár vendége lesz egy hétre. A Vörösmarty téren ebben az időszakban – 2017. április 23-30. között – egy jurtát állítanak fel, ahol kiállítás, videóvetítéses prezentáció és Mongóliát bemutató további előadások várhatók. A színpadon mongol népi- és klasszikus zenei produkciókat terveznek a szervezők.

Csíki Sándor♣