BUDAPESTI TAVASZI VÁSÁR – 2017. március 31. és április 30. között a Vörösmarty téren. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) 2017. március 31. – április 30. között Budapesti Tavaszi Vásárt rendez a Vörösmarty téren. Sokéves tapasztalat, hogy a tavaszi és adventi vásár a turisták és a családok egyik kedvelt célpontja. A független látogatói felmérések szerint a budapesti adventi és a tavaszi vásár is az ötödik legjobb

helyen végzett Európában. Budapest Főváros Önkormányzatának célja – és ebben segíti hivatalos turisztikai és kulturális cége a BFTK – hogy márkaépítő tevékenységével, az Európa legjobbjai között számon tartott adventi vásár látogatottságához – mely kiemelkedően magas: mintegy 800 ezer fő volt 2016-ban –  hasonlóan népszerűvé tegye a tavaszi, húsvéti időszakban tartott rendezvényét is. A BFTK, mint a desztináció menedzseléséért felelős hivatalos stratégiai szervezet saját eszközeivel mindent megtesz ezért.

Budapesti Tavaszi Vásár és Forgatag 2017, Vörösmarty tér

Budapesti Tavaszi Vásár és Forgatag 2017, Vörösmarty tér

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ kulturális vonzerőt teremt és tart fenn a négyévszakos fesztiválok, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál társszervezésével, csakúgy, mint a Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi, valamint a Tavaszi Vásár rendezésével és népszerűsítésével. Korunk turistái olyan célállomásokat választanak, ahol izgalmas a programkínálat. A Budapesti Tavaszi Fesztivál, valamint a vele egyidőben rendezett, a húsvét ünnepkör köré szervezett Budapesti Tavaszi Vásár egymást erősítve teszi még vonzóbbá Budapest desztinációt, erősíti a Budapest brandet. Ezek a hagyományos és mégis megújulni képes fesztiválok, melyeket garantáltan minden évben megrendeznek, a turisztikában is nagy jelentőséggel bírnak. Hatásuk az adott időszakban a kereskedelmi szálláshelyek forgalma és visszajelzései alapján is lemérhető.

Kulturális-, kézműves- és gasztro-kínálat – magas minőségben

A tavaszköszöntő forgatag idén is – már hagyományosan –  színvonalas kulturális élménnyel szeretné gazdagítani látogatóit. A tradicionális és az újra gondolt, modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design kiemelt helyet kapnak a vásáron. A helyi, válogatott alapanyagokból készült ízletes ételkülönlegességek, kézműves édességek, italok kiegészítik a hagyományos magyar vásári konyha választékát.

A "Katlan Tóni" fóti kézműves söre - a Katlan Világos

A „Katlan Tóni” fóti kézműves söre – a Katlan Világos

A kiváló minőség záloga, hogy már hagyományosan független szakmai zsűri választja ki azokat a magas minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen, legyen szó akár kézműves termékekről, ajándéktárgyakról, akár trendi és kifinomult gasztronómiai különlegességekről.

  • 83 kézműves kiállító és 8 melegkonyhás szolgáltató vesz részt a Tavaszi Vásáron.
Népszerű az XXL Catering lazaca - A kéepn: kenyérlángos lazaccal

Népszerű az XXL Catering lazaca – A képen: kenyérlángos lazaccal

A zsűrizett kéz- és iparművészek több mint húszféle tradicionális mesterség képviselői. Ők a hagyományokat, az ősi szakmákat és a kulturális értékeket megőrizve igyekeznek tovább gondolni, a mai kor igényeinek megfelelően újragondolni tevékenységüket.

  • A Vörösmarty téren itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, valódi hitelességgel képviselik a kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a húsvéti és pészah ünnepkör hagyományait.
Az "XXL Catering" üzlete a Budapesti Tavaszi Vásáron

Az „XXL Catering” üzlete a Budapesti Tavaszi Vásáron

Magyar Kézműves Szövetség

A Magyar Kézműves Szövetség nyitott műhely bemutatósorozatán bárki maga is textil-, ékszer- vagy játékkészítővé válhat. Attrakció számba megy a fazekasok korongozása, ahol 15-20 cserepes és agyagműves formálja az anyagot egyszerre, mely rakuzás után edénnyé ég ki.

  • Ebben a cserépedényben elismert vendéglátósok ínyencségeket főznek a közönséggel közösen, máskor gasztroblogger vezette élménykonyha bemutatók és kóstolók kényeztetik a gyomrokat, de széles ízelítő lesz böjti és húsvéti étkekből is.
Budapesti Tavaszi Vásár és Forgatag a Vörösmarty téren

Budapesti Tavaszi Vásár és Forgatag a Vörösmarty téren

Csaknem száz nívós népzenei, jazz, crossover, soul koncert, valamint bábszínház és zenés-táncos gyerekelőadás lesz a színpadon. A kézműves játszóház természetes anyagokból valódi mókával; a gyep és a homokozó játékkal és virágültetéssel, a hencsergő pihenési lehetőséggel várja a családokat.

Kiemelt hétvégi programok

  • Április 1–2: Faművesek hétvégéje: fajáték- és hangszerkészítés. Válogatott alapanyagokból készült ételkülönlegességek, kézműves sörök, kiváló magyar borok.
  • Április 8–9: Textilkészítők, nemezesek bemutatkozása: dísz- és játékkészítés. Böjti ételek kóstolása: halak, zöldség- és kásaételek.
  • Április 15–17: Húsvéti készülődés: tojásfestés, mézeskalács-díszítés. Karcagi birkapörkölt főzés hagyományának bemutatása.
    Április 22–23: Keramikusok hétvégéje: raku égetés, fazekas találkozó. Cserépedényben főzött ételek, sokác bab készítés.
  • Április 28–29: Ékszerművesek találkozója: ékszerkészítés különböző anyagokból. Adalékmentes, sajátmárkás sültkolbászok.

150 éves a Főkert

Az 1867-ben alapított Fővárosi Kertészet 2017-ben ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. A FŐKERT150 jubileumi évet a FŐKERT Nonprofit Zrt. szeretné emlékezetessé tenni Budapest lakossága és a Fővárosba látogató turisták számára is. Gyepszőnyeget és cseresznyéskertet rendeznek be a vásárban, a tavaszi, húsvéti hangulatot erősítve.

  • A BUDAPEST betűkből álló installációt és szelfibotot – amely már most a turisták kedvencévé vált – is virágos növények díszítik

Mongólia a Budapesti Tavaszi Vásár vendége

Budapest Főváros önkormányzata, a BFTK és az ulánbátori városvezetés között született egyezség eredményeképpen Ulánbátor városa a Budapesti Tavaszi Vásár vendége lesz egy hétre. A Vörösmarty téren ebben az időszakban – 2017. április 23-30. között – egy jurtát állítanak fel, ahol kiállítás, videóvetítéses prezentáció és Mongóliát bemutató további előadások várhatók. A színpadon mongol népi- és klasszikus zenei produkciókat terveznek a szervezők.

Budapesti Tavaszi Fesztivál 2017

Budapesti Tavaszi Fesztivál 2017

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)