OLASZ, OSZTRÁK FAGYLALT – A fagylalt története Magyarországon is messzire nyúlik vissza, még ha nem is annyira messzire, mint Kínában. A nyoma veszett „Ételek nemeiről” kézirat is nem csekély mértékben támaszkodott egy tíz évvel még korábbi, ugyancsak kéziratos, túlnyomóan szintén édességeket tartalmazó cukrász- és befőzési könyvre, melynek szerzője a titokzatos „M Ts”. A „Szakáts Könyv” (1743) igazi érdekessége

és jelentősége, hogy ebben találunk rá a legelső két magyar nyelvű, feltehetőleg német közvetítésű fagylalt receptre, az eper, és a pisztárczi [pisztácia] és czirper* ízű fagylaltokra. Az elnevezésük: „Eper Víz, vagy ama jeges hó forma” és „Ez a jeges eszköz Pisztárczibol Czirperből”. E korai 18. századi receptekkel a következő évtizedek szakácskönyveiben is rendszeresen találkozhatunk majd.

  • * Az alapos gasztronómiatörténeti munkáiról ismert kutató, Füreder Balázs doktori disszertációjában (2009) a “czirper” szóról a lábjegyzetben a következőket találjuk: “A szó jelentése ismeretlen számunkra“. Nos, ez már nem idejét múlta, mivel a doktori disszertáció olvasásában idáig jutva, a czirper szó jelentését 2015-ben megfejtettem.
  • Czirper: A “czirper” az Alpokban, Kárpátokban és Magas-Tátrában élő havasi cirbolyafenyő (Pinus cembra) egyik német nevéből, a Zirbel szóból ered (Zirbel → czirper). Általános jelentése: cirbolya, cirbolyafenyő. Gasztronómiai jelentése: a cirbolyafenyő magja.

Hol ehetsz igazán jó olasz és osztrák fagylaltokat Budapesten?

A Gelateria Pomo D’oro-ban (Budapest, Arany János utca)

Az itáliai fagylalkészítő hagyományokat ápoló Gelateria Pomo D’oro az Arany János utcában nyílt. Mint az itáliai gasztronómiai kultúra elkötelezett képviselője, az észak-olasz születésű Gianni Annoni elmondta: „Itt is minőség a legfontosabb! Az olasz fagylalt-érzés, a különleges és telt ízű gelato-stílusú fagylaltok szeretete. Fontos az is, hogy megmutassuk az igazi jó fagylalt és „sorbet” közti óriási különbséget. A Pomo D’oro étteremhez tartozó cukrászüzemben kiváló olasz és magyar alapanyagokból mi, saját magunk készítjük a kézműves fagylaltokat és a házias olasz süteményeket. Azt szeretném, ha minél többen megismernének minket, mi pedig hosszú távon igyekszünk vendégeinknek kitűnő olasz ízeket és kellemes perceket varázsolni. (Gelateria Pomo D’oro)

Gelateria Pomo d’Oro (Budapest, Arany János utca)

Gelateria Pomo d’Oro (Budapest, Arany János utca)

A Wiener Szalonban (Budapest, Corvin-sétány)

Bár a Bécsben és Itáliában tanult Groissböck úrnak négy üzlete is akad Bécsben, mégis a Corvin sétányon megnyitott Wiener Szalon a kedvence. “Édesapám, Rudolf Peter Groissböck, a 70-es években, Bécsben nyitotta meg az első Groissböck cukrászdát és kávézót. Mivel nagy tapasztalattal rendelkezik, ezért a családom úgy döntött, hogy Budapestre is elhozzuk a sikeres bécsi ízeket, és egy igényes, kizárólag természetes és bio-alapanyagokkal dolgozó kézműves fagylaltozóval egybekötött kávézót nyitunk, ahol házi baracklekvárunkkal töltött friss és illatos bécsi fánkot, házi készítésű péksüteményeinkkel tálalt bécsi reggelit, saját pörkölésű bécsi kávét fogyaszthatnak a vendégeink.” – meséli a Dél-Afrikában született, vendéglátóipari végzettségű Nicholas Göndöcs. (Wiener Szalon)

  • Ezen a két helyen biztosan jó fagyit ehetsz! Nekem ezek a kedvenceim, legtöbbször ezeken a helyeken eszem fagyit.
Wiener Szalon (Budapest, Corvin-sétány)

Wiener Szalon (Budapest, Corvin-sétány)

Csíki Sándor♣