Blog
26. BUDAPEST BORFESZTIVÁL – 2017. szeptember 7-10.
26. BUDAPEST BORFESZTIVÁL - Huszonhatodszor nyitja meg kapuit szeptemberben a Budapest Borfesztivál, a Budai Várban. A főváros legimpozánsabb panorámáját élvezve kóstolhatják meg a látogatók közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. A bor és kultúra...
MEGLEPŐ ÉS ÉRDEKES HALÉTELEK – az 1860-as évekből
HALÉTELEK, HALÁSZLEVEK (1864) - Herman Ottó néprajzkutató az alábbiakban bemutatott receptek megjelenése (1864) után, a 19. század vége táján első kézből szerzett tapasztalást a halászok ételeiről. A vidéki Magyarország folyóparti halászleveiről szólva, így ír...
AZ ILLATOK ÉS ÉRZELMEINK KAPCSOLATA – emberi feromonok
ILLATOK ÉS ÉRZELMEK - Amikor egy illatanyag a szaglósejtek receptorait stimulálja, a receptor sejtek elektromos jeleket küldenek a szaglógumóba, ahol az illatmintázatok különféle illatokként interpretálódnak. Mivel a szaglógumó az agy érzelmekért felelős központjának,...
26. BUDAPEST BORFESZTIVÁL – 2017.szeptember 7-10.
Honlap: aborfesztival.hu Facebook: https://www.facebook.com/events/208987872835632/?fref=ts A FOOD & WINE hasonlóan a megelőző évekhez, a 26. BUDAPEST BORFESZTIVÁL hivatalos médiatámogatója. Csíki Sándor♣
SOKKAL TÖBB ILLATOT ÉRZEL! – amit a szaglásról nem tanítottak
ILLATOK, SZAGLÁS - Az emberi szem néhány millió különféle színárnyalatot, a hallószervünk legalább félmillió hangszínt képes megkülönböztetni, azonban azt, hogy hányféle illat megkülönböztetésére vagyunk képesek, a mai napig rosszul tudjuk, rosszul tanítják. A...
LEGMENŐBB BALATONI PLÁZS – Siófok, Petőfi sétány 3.
PLÁZS SIÓFOK - Miként is jellemezte a helyzetet Cholnoky Jenő a Balaton című könyvében, 1936-ban? „Egész Európának legkedvesebb, legalkalmasabb pihenőhelye a Balaton s hogy valóban az is legyen, s itt mindenki jól érezze magát, abban mindnyájunknak közre is kell...
ESKÜVŐ ELŐTT ÁLLÓKNAK – afrikai esküvői táncok
Csíki Sándor♣
PROUST és a PETITE MADELEINE – az illatok hatalma
PROUST ÉS A PETITE MADELEINE - „A tea mellé anyám egy kis Madeleine-nek nevezett süteményt hozatott, amelynek kicsi, dundi formája mintha csak egy rovátkás kagylóhéjba lenne kisütve. S mindjárt, szinte gépiesen, fáradtan az egyhangú naptól s egy szomorú holnap...
AZ ÍZÉRZÉKELÉS – evolúciós előnyei és szerepe, röviden
AZ ÍZÉRZÉKELÉS ELŐNYEI -Biológiai objektumként az ember, akárcsak a többi állat, a környezetében hozzáférhető élelmiszerek rendszerében éli le az életét. Ezt a rendszert a földrajzi, éghajlati, s ma már társadalmi és gazdasági meghatározottságon túl, az új iránti...
A HELYES NYELVTÉRKÉP – Mit tanítottak, tanultunk meg rosszul?
A HELYES NYELVTÉRKÉP - Az étkezés mindenkit érint. A mindenkit érintő étkezéshez pedig, általános esetben, egy mindenkit érintő érzékelés, az ízérzékelés (és szaglás, etc.) is társul. Az ízek érzékelése annyira magától értetődőnek és közönségesnek tűnik, hogy alig...
MIT ENNI, VAGY MIT NEM ENNI?! – a mindenevő napi dilemmája
A MINDENEVŐ DILEMMÁJA - A dilemma első megfogalmazása már Jean-Jacques Rousseau (1712-1778), és a napjainkban a „Mondd meg, mit eszel, s megmondom ki vagy” (Dis-moi ce que tu manges, je te dirai ce que tu es.) mondatáról is ismert francia gasztronóm, Jean Anthelme...
A MONARCHIA SÖRTÉRKÉPE
A MONARCHIA SÖRTÉRKÉPE - A Monarchia nyugati felének, beleértve a mai Ausztriát, de nem ide számítva, Csehországot, Galíciát, Dalmáciát és Szlovéniát, alkoholfogyasztása nemzetközi összehasonlításban közepesnek volt mondható. 1881 és 1910 között az osztrák fogyasztás...
A LEGELSŐ ÍROTT MAGYAR RECEPT – torta ungaresca
ELSŐ MAGYAR (?) RECEPTEK - A 19. század vége óta tartja magát az a szakmai vélekedés, miszerint egy Münchenben őrzött, 15. századinak tartott német kódexben található a legelső írott, magyar vonatkozású gasztronómiai emlék, a „Néhány jó magyar és cseh étel főzésének...
A NÖVÉNYEK ÉS A ZENE – A hangos csámcsogás veszélyes!
A NÖVÉNYEK ÉS A ZENE? - Aki valamennyire is követi az internetes aktivitásaimat az jól tudhatja, hogy gyakran posztolok képeket a növényeimről is. A Haller-teraszon több, mint 60 növényfaj található, és ezek csupán azok, amelyek különösebb vizsgálódás nélkül...
A KÜRTŐSKALÁCS – és a konyha összetettsége
KÜRTŐSKALÁCS - „A népszerű kürtőskalács 1990 után előbb fokozatosan nyugat felé terjedt, tehát az ország [Románia] észak-nyugati peremterületén, Partiumban vált közkedvelt édességgé, majd rendre különböző magyarországi városokban és üdülőközpontokban is meghonosodott....
AZ AMERIKAI PALACSINTA – és római őse, az Aliter Dulcia
AMERIKAI PALACSINTA - Az amerikai reggeli általában a következőket foglalja magába: két tojás (sült, vagy posírozott), bacon, vagy kolbász, kenyérszeletek, toast, jam/lekvár/vaj, amerikai palacsinta cukor, vagy juharsziruppal, kukoricapehely, vagy más gabonafélék,...
JÓ MAGYAR SAJTLEVES – Egy érdekes recept 1581-ből
MAGYAR SAJTLEVES (1581) - A magyar gasztronómia történetében is jelentősnek tartott kézirat egy nagyon gyorsan népszerűvé vált német nyelvű szakácskönyv magyarra fordítása. M. Marx Rumpolt „Ein new Kochbuch”, 1581, Frankfurt am Main (Ein new Kochbuch in Druck gegeben...
ÓKORI PITE RECEPT – Cato sajttortája, i.e. 160 (De Agricultura)
CATO PITÉJE - Idősebb Marcus Porcius Cato (i.e. 234-149) római író, történetíró, bölcs (sapiens) államférfi, időszámításunk előtt 160 körül megjelent, teljes egészében fennmaradt De Agricultura (A mezőgazdaságról) című művében két olyan ókori recept is szerepel,...
WINELINER ONLINE BORPIACTÉR – Szekszárdi borvidék
WINELINER BORPIACTÉR - A Péter és András alapította Wineliner egy olyan kreatív szolgáltatás, amely a borivóknak, vásárlóknak és borászoknak egyaránt izgalmas, új lehetőséget nyújt a találkozásra, mivel a Wineliner nem más, mint egy eredeti, új online közösségi...
WINELINER ONLINE BORPIACTÉR – Tokaji borvidék
WINELINER BORPIACTÉR - A Péter és András alapította Wineliner egy olyan kreatív szolgáltatás, amely a borivóknak, vásárlóknak és borászoknak egyaránt izgalmas, új lehetőséget nyújt a találkozásra, mivel a Wineliner nem más, mint egy eredeti, új online közösségi...
LAZA PALA – avagy Bíró Lajos séf a Palatinus strandon
LAZA PALA STRANDBISZTRÓ - Bíró Lajos fitt hatvanasként nem az egyik kedvenc hobbiját űzi a nyár közepén, bár a vitorlázás helyett strandra szinte minden nap jár mostanában. A felújított Palatinuson nyílt meg ugyanis pár hete a Laza Pala nevű strandbisztró, ahol a...
CSÁSZÁRGOMBA (Úrgomba) – a hazai gombák királya
CSÁSZÁRGOMBA - Története korokon és birodalmakon ível át – minősége a legnagyobbakéval vetekszik. „Az ehető gombák legnemesebbikéhez értünk mostan, így szól Clusius mester, mikor az Úrgombának keríti sorát” – idézi fel Istvánffy Gyula akadémikus, botanikus, mikológus...
KRISTINUS BORBIRTOK – Kristinus, a fesztiválok bora!
KRISTINUS – A fesztiválok bora! A Kristinus Borbirtok díjnyertes borait választották a Sziget fesztiválok hivatalos borának: az exkluzív partnerségi szerződés keretében dél-balatoni borokat kóstolhat a nagyközönség az elkövetkező két évben a legismertebb hazai...
WINELINER BORPIACTÉR – Balatonfüred – Csopak
WINELINER BORPIACTÉR - A Péter és András alapította Wineliner egy olyan kreatív szolgáltatás, amely a borivóknak, vásárlóknak és borászoknak egyaránt izgalmas, új lehetőséget nyújt a találkozásra, mivel a Wineliner nem más, mint egy eredeti, új online közösségi...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!