PEZSGŐKÓSTOLÓ – Válogatott magyar és külföldi tételek sétálókóstolója volt a DiVino Gozsduban! A pezsgőkóstolón a DiVinoban kapható pezsgőket kóstolhattuk a következőktől: Demeter Endre, Hernyák Tomi, Homola Pincészet, Sauska, Bor és Más, Frittmann Peti. A kóstoltak között olyan különlegességek is akadtak, mint Hernyák Tomi kísérleti tétele, vagy egy-egy francia Antech, illetve Taittinger tétel!

Demetervin Extra Brut Pezsgő 2014

Demeter Endre 2003 óta készíti kísérleti nyerspezsgőit, a most elérhető 2014-es tétel a Chateau Vincent-tel együttműködésben készült, természetesen palackos erjesztéssel (methode traditionel), furmint és hárslevelű alapborból. Ebben a Mádi Kör szabályai szerinti egy kilós terhelésnek köszönhetően a háttérben érződik a településre jellemző ásványos vulkáni talaj karaktere, így a kis tétel nem csak az autochton fajták miatt egyedi. A zárt eleganciát a feszes sav tartja, az autolízises jelleg és a gyöngyözés finomsága az odafigyelésnek és a 25 hónap utáni degorzsálásnak köszönhető. A tétel jellemzője a krémes textúra és az elegánsan visszafogott gyümölcsösség.

Demeter Endre borász

Demeter Endre borász

Hernyák Tomi

“A pezsgőnk még nem forgalmi tétel. Idén karácsonyra fog hivatalosan is a piacra kerülni. 2010-es alapborokból készült, 30% fahordós Chardonnay, és 70 % fehér Pinot Noir házasítása. Természetesen direkt pezsgőnek szüreteltük és nevelgettük a magas, 9-10 g savú alapborokat, hogy aztán 2011 nyarán, egy Champagne készítő családdal karöltve palackba tegyük. Azóta, azaz több mint 6 éve fejlődik élesztőn. Nyersen, likőrözés nélkül tervezzük majd palackozni. Ez az első kísérletünk a pezsgők terén, ezt a mini 1500 palackos tételt 2016-ban 4000 palack, 2017-ben pedig már 5000 palack követi a sorban. Bízunk abban, hogy borászatunk idővel ugyanolyan ismert és elismert lesz a pezsgőivel, mint ahogyan most a borok vagy a párlatok esetében. Etyeken az idei évtől a helyi borászkollégákkal közösen elindítottunk egy Etyeki Pezsgő Eredetvédelem mozgalmat, melyben az országos termékleírásnál sokkal szigorúbb, minőségibb keretek között szeretnénk megfogalmazni az Etyeki Pezsgő kivételességét.”

Hernyák Tomi, Budavári Dóri, Zsandár Tamás, Marczingós Zoltán és Demeter Endre a DiVino Gozsduban

Hernyák Tomi, Budavári Dóri, Zsandár Tamás, Marczingós Zoltán és Demeter Endre a képen

Frittmann Peti – Gold Brut Traditional Method

“2013 évjáratú 100% ezerjóból készült pezsgőnk több mint 30 hónapos érleléssel készült. Palackos erjesztésnek köszönhetően apró buborékok úsznak a felszín felé a citromsárga színű pezsgőben. Az illatot az alma és a körte mellett a tradicionális pezsgőkészítésre jellemző élesztős, piskótás, kekszes jegyek töltik ki. A korty elegáns felépítéséhez a mértéktartó test mellett a közepes savak és krémes gyöngyözés is hozzájárul. Az ízvilágban az illatban már érezhető aromák mellett herbális, grépfrútos zamatokkal színesedik a kép.”

Homola Pincészet – Pinot Blanc

“Kuriózum, hogy a 2013-as évből termett Pinot Blanc szőlőnkből tradicionális pezsgőt készítünk, palackos érleléssel, 5 gramm cukorral” – mondja Homonna Attila, a birtok borásza. Ez a pincészet első pezsgője, de terveznek vele. Az esemény mottója pedig legyen egy tökéletesen ide passzoló idézet a Little Britain sorozatból:

„Champagne, champagne for everyone!”

Borsos Gergely, Marczingós Zoltán és Csíki Sándor

Borsos Gergely, Marczingós Zoltán és Csíki Sándor

(A sajtóanyag felhasználásával szerkesztette: Csíki Sándor♣)