ZÖLDSÉGKRÉMLEVES – Ismét egy krémlevest készítettem. Ezúttal egy klasszikus sárgarépa, hagyma, zeller (mirepoix) kombinációval, amelyet túróval sűrítettem, ahogy Michel Guérard a nouvelle cuisine meghatározó alakja is tette hajdan, amikor a hetvenes évek közepén leszámolt konyhaművészete  joghurt korszakával és belépett a túró-korszakba. A túróval igyekezett (de teljesen nem sikerült neki) kiváltani az akkoriban éppen büntetésben lévő vajat. Ő a vajat a (látszólag) tejzsír-, azaz vajmentes túróval

váltja ki és ezt turmixszolja össze zöldségpürével. Tojássárgája, túró, citrom, cayenne bors, bazsalikom, zöldbors, ketchup és Worcestershire szósz felhasználásával elkészíti a majonéz „minceur” változatát is, bár csupán a neve idézi fel a nagyszerű és népszerű hideg mártást.

Michel Guérard

Paul Bocuse 1973-ban így nyilatkozott Guérardról:

„Michel az egyetlen, aki valami igazán eredetit és újat csinál. Ő a legnagyobb képzelőtehetségű valamennyiünk között.”

Az 1933-ban született Michel Guérard három Michelin-csillagos étterme továbbra is a Michelin élvonalában van. A krémlevesem túróval sűrítése az ő példája alapján jutott eszembe. Jó ötlet volt.

Zöldségkrémleves túróval sűrítve (recept)

  • Vágjunk fel 2:1:1 arányú megtisztított hagymát, sárgarépát, szárzellert.
  • Egy nagyobb edénybe öntsünk dióolajat (lehet más olaj is) és tegyünk bele egy darab vajat.
  • Tegyük a lábosba a zöldségeket, egy szál rozmaringot, kis csokor kakukkfüvet, esetleg 2-3 zsályalevelet, egy babérlevelet, s 10-15 percig, gyakori kevergetéssel pároljuk, pirítsuk a zöldséget.
Hagyma, sárgarépa, szárzeller: mirepoix

Hagyma, sárgarépa, szárzeller: mirepoix

  • Párolás után a lábos tartalmát öntsük fel húslevessel és a zöldségeket főzzük meg benne.
  • Ha megfőtt, vegyük le a tűzről, távolítsuk el a babérlevelet, a kakukkfű és rozmaring szárát, s hagyjuk hűlni, majd adjunk hozzá tehéntúrót, s botmixerrek turmixoljuk krémesre.
  • Ellenőrizzük az ízeket, fehér borssal, szükség szerint sóval még ízesítsünk.

  • A levest díszíthetjük citromkarikával, s néhány csepp citromlével ízesíthetjük is a túrótól amúgy is enyhén savanykás levest.
  • Zöld dísznek leginkább a szárzeller levele, vagy a leves készítésénél használt friss zöldfűszerek (rozmaring, kakukkfű, zsálya) a legalkalmasabbak.
  • Reszelt kemény sajt is adható hozzá, mint a képen, s a parmezán is remekül illik a leveshez.

Csíki Sándor♣