ALSÓ-AUSZTRIA – folyamatos fejlesztések, növekvő népszerűség a magyar turisták körében. Ez év elejétől augusztusig már több mint 4,9 millió vendégéjszakát regisztráltak az alsó-ausztriai szállásadók, ami 4,6% -os növekedést (200 ezer éjszakai tartózkodással többet) jelent az előző évhez viszonyítva. Sőt, egy ideiglenes, új nyári

rekord is született, a 2017. május-augusztus hónapok között ugyanis több mint 3 millió éjszakát töltöttek a turisták a tartományban, ez pedig 5,3% -os növekedés!

„Alsó Ausztria még mindig a német turisták körében a legnépszerűbb a maga 580 ezer egynapos tartózkodási rátájával, de a lista második helyezettjei Magyarországról érkeznek, a magyar turisták ugyanis több mint 120 ezer éjszakát töltenek nálunk, köszönhetően a közelségnek, és a kimagaslóan kedvező ár-érték aránynak.” – mondta Petra Bohuslav.

A magyar turistáknak a tartomány iránt tanúsított bizalmát méltatta Prof. Christoph Madl, a Niederösterreich-Werbung turisztikai ügynökség ügyvezetője is, ő így fogalmazott:

„Szeretnénk köszönetet mondani a magyar turistáknak, hogy ilyen lelkesen látogatják a régiónkat, és reméljük a közelgő téli szezonban is ezreket üdvözölhetünk.”

Nem véletlenül a novembertől márciusig tartó téli szezont hangsúlyozta Christoph Madl – tavaly télen a magyar turisták 80.500 éjszakát töltöttek Alsó-Ausztriában, míg a májustól szeptemberig tartó nyári szezonban 60 ezret. Mindkét szezon népszerűsége emelkedett. A tartomány turisztikai stratégiájának része a folyamatos fejlesztés, amely magában foglalja: a vasúti hálózat optimalizálását, új szállodák nyitását, a szolgáltatások minőségének emelését, és az egyénre szabott, tematikus kikapcsolódási lehetőségek bővítését. Az ambiciózus cél: 2020-ra 7,2 millió vendégéjszaka elérése!

  • A kitűzött cél elérése érdekében az egyik idei újdonság a Mitterbach am Erlaufseeben-en az új, 28 szobás R&R Residenz Hotel Mitterbach – a szállodából csodálatos kilátás nyílik a Gemeindealpe hegyvonulatára. A Gemeindealpe Mitterbach völgyállomása, a „Das Ko’eck“ panorámabár és a Mariazelli Vasút mind csupán néhány lépésre található.
  • A néhány évvel ezelőtti, részleges felújítást követően idén ismét átalakították a Joschi Almgasthof vendéglőt. Családbarát szobák, és egy új étterem, a „JP” várja az ínyenceket, új kulináris kínálattal. A „JP-Après Ski Bar“-ral pedig bővült az éjszakai élet a Hochkaron.
  • A Kirchberg am Wechsel-en is újdonság várja a turistákat, ez nem más, mint Molzbach, Alsó-Ausztria egyetlen, teljesen fából készült szállodája! A Pichler család kétévnyi tervezés és kilenc hónap építkezés után nyitotta meg a „fahotelt”. A 16 új szoba teljesen fából készült szögek, csavarok és enyvezés nélkül.

A szállodák, fogadók mellett jelenleg több mint 24 sí-központ, több mint 200 kilométernyi pálya és közel 100 sífelvonó áll a turisták rendelkezésére, a síelésre inspirálva profikat és amatőröket, kicsiket és nagyokat.

A sípályák környékén is számos fejlesztés történt, mint például:

  • Annaberg: a Ski-Cross és Fun-Cross pályák átalakultak (együttműködésben a QParks-szal, új „Familypark“, és víztározó
  • Göstling-Hochkar: a Sonnenlift tányéros felvonó felújítása
  • Lackenhof: új varázsszőnyeg a Kinderland gyermek gyakorlópályán

Egy speciális műanyag borítású lejtőnek köszönhetően Puchberg-ben a téli sportok már nem függenek a hó-helyzettől és az időjárástól. A síelők és snowboardosok hódolhatnak szenvedélyüknek és bármikor „levágtathatnak” a lejtőn. Szélsebesen pedig a Wiesenflitzeren, egy 140m hosszú óriás gumis csúszdán lehet száguldani lefelé. Igazi szórakozás kicsiknek és nagyoknak!

Guga hö

„Guga hö” – így hívják az egyik legújabb az sí-ajánlatot. Jelentése a mostvierteli dialektus szerint „teljesen éber”. Azaz, aki korán kel, üres pályát lel! Erről a különlegességről személyesen Andreas Buder mesélt. Buder egykori profi alsó-ausztriai síelő – lesiklás, illetve szuperóriás-műlesiklás specialista. A göstlingi sí szövetség, illetve 2008-tól az országos sí szövetség tagja Ausztriában. 1998-ban lesiklásban junior világbajnoki címet szerzett, illetve többször állt dobogón felnőtt világkupa versenyeken is: 2006-ban a németországi Garmisch-Partenkirchenben harmadik, míg 2007-ben az olaszországi Bormioban és a kanadai Lake Luisban második helyezést ért el lesiklásban. Egészségügyi okok miatt 2011-ben hagyta abba a profi sportot, de továbbra is a síelés jelenti a mindennapjait, hiszen jelenleg a magyar turisták által is kedvelt Lackenhof síterep ügyvezetője. Lackenhof Budapesttől 400 km-re fekszik az Ötscher hegy lábánál, és egyben a Mostviertel jelképe is, hiszen majdnem 2000m magas csúcsával valóban szinte uralkodik a tájon.

Ewald Putz – alpesi róka, a Reichenau an der Rax-on dolgozó hegyimentők helyi kirendeltségének vezetője, mely egyben a világ első hivatalos hegyimentő-állomása is, arra hívta fel a téli sportok magyar szerelmeseinek a figyelmét, hogy az időjárást mindig komolyan kell venni. Minden egyes síelés, túrázás, szánkózás előtt tájékozódni kell a várható időjárásról, és nem szabad kockáztatni. A hegyek világában a biztonság mindennél fontosabb. Inkább kétszer vágjunk neki, és úgy hódítsuk meg a csúcsot.

A helyi őstermelők is készülnek a téli szezonra, saját készítésű, titkos recept alapján készült válogatott finomságokkal várják a turistákat. A családi tulajdonban lévő Wilhelmsburger Hoflieferanten például különböző füstölésű, illetve fűszerezésű sajtokat, és kecskesajtos somtekercset kínál. Személyesen Hannes Bertl, termelési vezető hozott Budapestre ízelítőt.

  • Az Emmerberger sonka is az őstermelői kínálat része. Ezt a sonkát gondosan megsózzák és fűszerezik, majd kb. egy hetet füstölik a saját tulajdonú füstölőben, ezt követően pedig legalább négy hónapot érlelik, míg el nem éri egyedi ízét. A felhasznált hús kizárólag osztrák termelőktől származik! Bertram Roysky sonkamester nemcsak a sonkát, hanem saját készítésű sonka-szeletelőjét is elhozta Budapestre, és megállás nélkül tálalt.

 

Igazi ínyencségek az ötödik generációs pékdinasztiát képviselő Denise egyedi alkotásai is, amelyek a biodinamikus módszer, a hagyományos kézimunka és a kínai gyógyászat öt elemének ötvözete alapján készülnek. A borok, sörök, gyümölcslevek kedvelői is találnak ízlésüknek, elvárásaiknak megfelelő, a legmagasabb színvonalat képviselő termékeket.

Tény és való, a tél egészen rendkívüli élményt nyújt Alsó-Ausztriában: a közel 300 alsó-ausztriai adventi vásár legszínesebb kínálatáról hamarosan részletesen beszámolunk.

(A sajtóanyag apján szerkesztette: Csíki Sándor♣)