Petridisz AnnaA LÉGZÉS – Sokszor a legalapvetőbb és legegyszerűbb dolgoknak jóval nagyobb jelentőségük van, mint gondolnánk. Ez a gondolat messzire vezet, azonban a következő sorokban szeretnék megosztani Veletek néhány gondolatot a légzésünk erejéről. Hajlamosak vagyunk a legújabb trendek és irányzatok bűvkörébe kerülni, miközben elfeledkezünk azokról a dolgokról, amik semmibe nem kerülnek és mindig rendelkezésünkre állnak. Vajon hányszor jut eszedbe egy nap vagy akár egy héten egyszerűen csak megfigyelni a légzésed?

  • Ha a válaszod nulla vagy elenyésző, akkor ez a cikk Neked szól.

Légzésünk alapvetően akaratunktól függetlenül, automatikusan történik anélkül, hogy különösebb figyelmet szentelnénk neki. Azonban ha valamilyen oknál fogva megváltozik ennek a folyamatnak a ritmusa, könnyedsége (legyen szó egy megfázásról, egy komolyabb fizikai aktivitásról vagy egy érzelmi megpróbáltatásról), akkor hirtelen elkezdjük értékelni azt, amit korábban szinte észre sem vettünk. Felnőttek esetében átlagosan percenként 12-16 légcsere történik, ami egy napra vonatkoztatva 17-23 ezer légcserét jelent. Elképesztő szám, pláne annak tükrében, hogy mennyi mindent képesek vagyunk befolyásolni a légzésünk által. De vajon mik ezek a dolgok?

Mi mindenre lehetünk hatással a légzésünkkel?

  • Nap, mint nap szembesülünk különböző stressz helyzetekkel, mégis ritkán jut eszünkbe tudatosan befolyásolni a válaszreakcióinkat. A stressz aktiválja a szimpatikus idegrendszert, amely során (számos egyéb történés mellett) a légzés felületesebbé válik és felgyorsul. Ha ezt érzékeljük, bármikor felülírhatjuk az automatikus reakciónkat és akaratlagosan lassíthatjuk, illetve mélyíthetjük a légzést. Ezáltal sokkal higgadtabbak leszünk és könnyebben kezeljük a legnehezebb helyzeteket is.
  • Ki gondolna arra, hogy ha fáradtak vagyunk, a légzésünk által akár élénkíthetjük is magunkat? Akármennyire is hihetetlen, olykor nincs szükség csodaszerekre ahhoz, hogy felébredjünk, csupán egy megfelelő légző gyakorlatra. Megfelelő oxigén ellátottság mellett az agy egy jóval magasabb hatásfokon működik és ezáltal sokkal energikusabbnak érezzük magunkat.
  • Előfordult már Veled, hogy olyan makacs csuklás tört Rád, amin semmilyen házi praktika nem segített? A csuklás tulajdonképpen a rekeszizom görcsös rángása, ezért praktikusan egy a rekeszizom működésen alapuló, mély légző gyakorlattal hatásosan elmulasztható.
  • A légzéstechnikák, nyújtás során alkalmazható pozitív hatásairól az előző írásomban olvashattok.
  • Nem elhanyagolható érv a tudatos légzés mellett az sem, hogy számos betegség kellemetlen tünetein enyhíthet. A befelé fordulás, az önmagunkra figyelés szinte automatikusan megtörténik, amint elkezdjük figyelni a légzésünket. Ez a tudatos figyelem pedig nagyon sok pozitív változást eredményezhet és nagyon sok mindenre felhasználható. A naponta 10-15 percig tartó tudatosan végzett légző gyakorlat jótékony hatással lehet a magas vérnyomásra, a reflux betegségre, valamint az alvászavarokra is.
  • A legjobbat pedig a végére hagytam. A legnagyobb jóga mesterek szerint a rendszeres légző gyakorlatok ismétlésével meghosszabbítható az élet. Egy szanszkrit közmondást idézve:

„Mert a lélegzés az élet, s ha jól lélegzel, sokáig élsz a Földön.”

Az előbbi felsorolásból is látszik, hogy mekkora ereje van a légzésünknek és ezáltal mekkora erő van a kezünkben. Érdemes kihasználnunk, hiszen nem kerül semmibe és mégis hatalmasat lendíthet az életminőségen. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mik ezek a fent említett légző gyakorlatok, légzési technikák, illetve milyen tippekkel lehet tudatosabbá és hatékonyabbá változtatni a légzést. A következő cikkből kiderül…

Petridisz Anna

Petridisz Anna

Petridisz Anna gyógytornász, manuálterepeuta és jógaoktató