AZ ÉV BORTERMELŐJE 2017 – Generációk és borvidékek nemes küzdelmére számíthatunk az idei Év Bortermelője Magyarországon díj döntőjében, ahol szavazatazonosság miatt a megszokott öt helyett hatan is versenyben vannak hazánk legrangosabb borászati elismeréséért. 27. alkalommal mozgósította a Magyar Bor Akadémia a szőlész-borász és a vendéglátó szakma elitjét, hogy nevezzék meg az Év Bortermelője díjra legérdemesebbeket. A több, mint 600 megszólított borász,

borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef közel fele élt a lehetőséggel, és küldte el jelölését,

  • Minden felkért szakember – köztük a FOOD&WINE is – 3 bortermelőt jelölhetett a címre, hogy több szempontot is figyelembe vehessen, amikor favoritjait kiválasztja. Az összesített szavazatok alapján a legtöbb jelölést kapott borászok mellett, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, az Év Bortermelője díj korábbi győztesei közösen is megnevezhettek egy személyt, aki mindenképpen bekerült a végső győzelemre esélyesek közé.

A jelöltek

A jelölések feldolgozása után holtverseny alakult ki, így az általában megszokott öt jelölt helyett idén eggyel több kiváló bortermelő vág neki a megmérettetés utolsó körének:

  • Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék),
  • Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék),
  • Jásdi István (Balatonfüred-Csopaki borvidék),
  • Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék),
  • ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék), és
  • Szőke Mátyás (Mátrai borvidék).
A képen: ifj. Szepsy István, Koch Csaba, Jásdi István, Szőke Mátyás, Borbély Tamás, Figula Mihály

A képen: ifj. Szepsy István, Koch Csaba, Jásdi István, Szőke Mátyás, Borbély Tamás, Figula Mihály

Érdekesség, hogy a hat jelöltből hármat a Balatoni borrégió ad, illetve örömteli, hogy két korábbi Év Bortermelője (id. Szepsy István és az azóta elhunyt Figula Mihály) fia is a díj jelöltjei közé került!

A verseny szabályzata alapján a legtöbb jelölést kapott borászok közül a Magyar Bor Akadémia tagjai választják ki a 2017-es Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét. A jelöltek a „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen mutatkoznak be személyesen és boraikkal november 30-án, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)