Blog
St.ANDREA BORVACSORA – az Astoriában, 2018. június 8.
St. ANDREA BORVACSORA - St. Andrea borvacsora az Astoriában. Izgalmas borvacsorával várja a minőségi gasztronómia híveit a Café Astoria Restaurant, ahol rendkívüli borok, 5-fogásos gourmet menü és a 104 éves, csodálatos hangulatú Astoria találkozik egymással. Június...
BORSZAKÍRÓI VERSENY – Első hazai borszakírói verseny!
BORSZAKÍRÓI VERSENY - 1st Hungarian WebWineWriting. A fődíj egy spanyolországi all inclusive utazás.Bárki nevezhet az I. Hungarian WebWineWriting versenyre és érdemes is, ugyanis a dicsőség mellé komoly értékű díjakat is bezsebelhetnek a győztesek. A kétfordulós...
AMBRUS LAJOS – A szilvalekváros papucs (Hámán táska)
SZILVÁS PAPUCS - Szász nagyapámék a Kenyérsütő utcai házukban szinte önellátó háztartásvezetést vitték, mint majd’mindenki az akkori Újvárosban. Henteshez alig, élelmiszerboltba ritkán, gyufáért, dohányért, petróleumért rendszeresen jártak. Öreganyám, nomen est omen,...
CSÍKI SÁNDOR – Bezselics Ildikó interjúja (Bors Magazin, 2017)
CSÍKI SÁNDOR INTERJÚ - Időnként, még a cikkek szerzőire is kíváncsiak az olvasók. Bezselics Ildikó szerkesztésében évek óta jelennek meg írásaim a Bors Magazin, a Kisalföld és a Dél-Magyarország közös gasztro-mellékletében. A most következő interjú is itt jelent meg....
BALATON – Balatoni Gasztrotérkép App és az Új Generáció
BALATONI GASZTROTÉRKÉP -Megérkezett az új generáció a balatoni vendéglátásba! Izgalmas újdonságokkal jelentkezik idén a Balatoni Gasztrotérkép csapata: a mostantól egy kattintással letölthető applikációjukban fiatal hazai vállalkozók új helyeit, friss nyitásokat, és...
AUGUSTE ESCOFFIER – a szakácsok császára
ESCOFFIER - Georges Auguste Escoffier (1846-1935) a 1870’-es éveket megelőző konyha, a "cuisine ancienne" királya és utolsó jelentős képviselője. Munkássága egészen a "nouvelle cuisine" megjelenéséig, az 1970’-es évekig erőteljes befolyással volt a 20. század nyugati...
GASZTROFORRADALOM – Milyen is egy igazi gasztroforradalom?
GASZTROFORRADALOM - A 21. század elejétől hazánkban is robbanásszerűen terjedő gasztronómiai írások általánosan követett módszere az újkori európai konyhát gyakorlatilag a francia professzionális konyhával azonosítja és a francia séfekhez kötve bontja korszakokra. Ezt...
MAGYARORSZÁG ÉTELE 2018 – Belfegor a neve! Ez most komoly?
AZ ORSZÁG ÉTELE 2018 - Íme, megszületett egy újabb "ország valami", ami végülis dicséretes. A teremtésnek nincs vége, s miért is ne lehetne "Magyarország étele" is. A történet úgy kezdődött, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete 2018-ban melegkonyhás...
BABÉROKRA VÁGYSZ? – Ültess magadnak!
"A babér (Laurus) a babérfélék (Lauraceae) család névadó nemzetsége három-négy cserje termetű, vagy kis fává növő örökzöld fajjal. Ezek közül a babér fűszert szolgáltató nemes babér (Laurus nobilis) fajt magyarul többnyire ugyancsak közönségesen babérnak nevezzük."...
A SÉFEK RANGLÉTRÁJA – Ki a legjobb a séfek közül?
SÉF HIERARCHIA - Számtalan jó szakács van a világon, akiket a hierarchiában főnökként, séfként azonosíthatunk, ám a séfeknek hét szintje van a ranglétrán, s ahhoz, hogy a legmagasabb szintre valaki eljuthasson, kevés az, hogy tehetséges legyen, mivel a "tehetséges...
BALATONBOR UTÁN, HEGYBOR – Mi az a HegyBor?
BALATONI HEGYBOR - A BalatonBor után itt a BalatonBor prémium változata a HegyBor! Mint a sajtóanyagban is áll: Idén áprilisban debütált a BalatonBor harmadik évjárata. A Balatoni KÖR és a Rizling Generáció egyesület közös terméke évről évre nagyobb sikert könyvelhet...
AMBRUS LAJOS: A dinnyész (sárgadinnye, görögdinnye)
DINNYE - Igénytelen, térkép-eres héjazat, zsenge, fűzölden olvadó dinnyehús; enyhén fűszerszámos illatok. A Krúdy-féle álmoskönyv szerint sárgadinnyével álmodni ’szép időt’ jelent. De hogy Sógor bátyánk a csíkoséri tanyáján olvasta, netán forgatta volna-e a nevezett...
GOURMET FESZTIVÁL 2018 – átadták a Gourmet-díjakat
GOURMET DÍJAK 2018 - Idén is hatalmas volt az érdeklődés a legmenőbb hazai gasztrofesztivál iránt. A négy nap alatt több mint húszezren jöttek el a OTP Bank Gourmet Fesztiválra, a Millenárisra. Évek óta egyre nagyobb az érdeklődés a minőségi gasztronómia iránt, így...
ZALAKAROS GO WILD – az első helyezett WILD FOOD, díjak
WILD FOOD ZALAKAROS – megvan Magyarország első WILD FOOD-ja. Az innovatív városok sorában, Zalakaros idén is új kihívás elé állította az érzékszerveket: az Élménnyel Teli Ízek programot vadgasztronómiai tematikával folytatva, a Zalaerdő Zrt.-vel közösen, két...
AMBRUS LAJOS – Szanazugi csíkok (csíkhal káposztalében főzve)
CSÍKOS KÁPOSZTA - Egy archív filmben Portörő Mariska nénénket ismerem föl – a dokumentumfilm az ifjúkor mélyét idézi. A népzenész Halmos Béla barátunkról szólt, aki a szomszédos Ecsedi utcából indult el pályáján. A régi forgatáskor Béla ifjúkora egyik színterére, a...
OLASZ KÁVÉK, ESPRESSO – kávéfajták, rövid kávé kisokos
OLASZ KÁVÉK, ESPRESSO - Az olasz kávékról, s általában a kávékról egyre többet hallunk, sokfelé találkozunk velük. A leggyakoribb olasz kávéféleségek között az espresso az, amit, amit igazodási pontnak is tekinthetünk. Nagyon sok kávétípus éppen az espressohoz képest...
MEZTELENÜL KERTÉSZKEDÉS – idén is sikerrel zárult a világnap
MEZTELENÜL KERTÉSZKEDÉS - A Meztelenül Kertészkedés Világnapján idén is nagyon sokan vették a lapot és ennek megfelelően, felettébb nagy érdeklődés mellett zajlott az idei, 2018-as meztelenül kertészkedés. Jövőre ugyancsak május első szombatja lesz a Nagy Nap, amikor...
ANYÁK NAPJA – „Áldott kezeddel simogatsz meg” (Ady)
ANYÁK NAPJA - Az Anyák napjának számos előzménye volt a múltban is, amikor a nők, az anyák iránti tisztelet kifejeződött. Amerikában 1914-ben lett minden év május második vasárnapja a Mother's Day. Magyarországon, a Magyar Vöröskereszt szervezésében 1925. március 8-án...
2018. MÁJUS 5 – A meztelenül kertészkedés világnapja!
MEZTELENÜL KERTÉSZKEDÉS -Én, a Haller-terasz kertésze, tavaly már felkaptam a fejem arra a hírre, hogy lám, a meztelenül kertészkedésnek is van világnapja, mégpedig május első szombatján. Idén is ez majdnem egybeesik az Anyák Napjával, ami sokakat megzavarhat és...
FRÖCCS ÉS APEROL SPRITZ – egy tőről fakadó kedvencek
APEROL SPRITZ 3:2:1 - A fröccs sem az, amiből kétszer, hajszálra ugyanolyat tudunk készíteni, bár erőteljesen törekednünk kell rá. Az Aperol Spritz esete sem más, mint a fröccsé és akkor a helyek és készítők közti különbségekről, a felhasznált hozzávalókról még nem is...
GOURMET FESZTIVÁL – május 17-20. gombóc és csúcsgasztro
GOURMET FESZTIVÁL 2018 -Idén is érdemes lesz a pünkösdi hétvégén a Millenárisra zarándokolnia a minőségi gasztronómia szerelmeseinek, ahol az OTP Bank Gourmet Fesztivál május 17-20. között mutatja be Magyarország top éttermeit, legjobb cukrászdáit, borászatait, a...
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS – Emberek! Ezt nagyon megszívtuk!
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS - Tetszik vagy nem, de mi magunk vagyunk a probléma „Ha a földönkívüliek figyelnek bennünket, valószínűleg az emberiség legfőbb tevékenységének azt a törekvést tartják, hogy miképpen lehet a rendelkezésünkre álló természeti erőforrásokból minél...
BORÁSZOK BORÁSZA 2018 – KONYÁRI JÁNOS
BORÁSZOK BORÁSZA - A 2018. április 20-án este tartott díjátadó gálavacsora keretein belül átadták a 12. Borászok Borásza díjat, illetve a Borászok Barátja különdíjat. Az idei választásról már korábban beszámoltunk, itt olvashatsz róla. Április 20-án kihirdették azt...
TÖKÉLETES KOLBÁSZ és BURGONYA – H. Blumenthal szerint
A TÖKÉLETES KOLBÁSZ - A tökéletes kolbász (ami nem létezik) már csak azért is érdekes téma, mert a kolbászok legkülönbözőbb nemei már évezredek óta az emberiség étlapján szerepelnek, sőt, bizonyos korokban a sercegő kolbász még a vallási rosszallást is kiváltotta,...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!