LufthansaLUFTHANSA – Nem szokásom brutál nagy cégeket egyoldalú gesztussal „szponzorálni” (nem is szorulnak rá), de ezt a bulvárba hajló hírt tanulságosnak is, és jópofának is tartottam, s legyen ez a sváb konyha előtti tisztelgés is! A hír lényege: „űrételek a Lufthansa-gépek fedélzetén”. Nagyjából ennyi, de azért folytatódik.

  • A Lufthansa az LSG Csoport által Alexander Gerst számára kifejlesztett ünnepi fogást szolgálja fel a Németországból induló hosszú távú járatokon
Alexander Gerst - német űrhajós

Az Európai Űrhivatal (ESA) űrhajósa, a „Horizons” missziót 2018. június 6-án megkezdő Alexander Gerst, a 11. német űrhajós

Júliusban és augusztusban a Németországból induló hosszú távú Lufthansa járatok üzleti osztályának utasai megtapasztalhatják, milyen is az élet a világűrben – legalábbis gasztronómiai szempontból. A légitársaság olyan ételt szolgál fel a fedélzeten, amelyet Alexander Gerst és legénysége ünnepi fogásként fogyaszt majd a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén: gombás csirkeragut.

Käsespätzle mit Speck

Sajtos spätzle szalonnával – Käsespätzle mit Speck (a dobozon ugyanez angolul és oroszul)

Az LSG Csoport gasztronómiai fejlesztőcsoportja a „Nem ismerünk lehetetlent” szlogen jegyében működött együtt az Európai Űrhivatallal a Horizons misszió ünnepi ételeinek fejlesztése terén. A súlytalanság állapotában fogyasztott űrételek speciális követelményeit szem előtt tartva hat különleges, innovatív és ízletes fogást állítottak össze, kifejezetten Alexander Gerst kívánságának megfelelően. A menüben az űrhajós szülőföldje, Svábföld specialitásai (pl. a darálthúsos töltött derelye és a nokedli) mellett Gerst kedvenc nemzetközi ételei is szerepelnek, köztük a gombás csirkeragu. A misszió munkaegészségügyi előírásaival összhangban az LSG Csoport alacsony káliumtartalommal és két éves szavatossággal tervezte meg a menüt.

Käsespätzle (sajtos-tészta)

A svájci sípályákon síelők a Käsespätzle (ejtsd: kézespecl’) helyett, az előbbi osztrák-német név ismeretében is megfejthetetlen „Chäschnöpfli” névvel találkozhatnak. Belátható, hogy ennél már egy fokkal jobb a sváb „Kässpätzle”. E kedvelt ételnél a forró tésztára sajtot reszelnek, és pirított hagymát szórnak. Leveles, vagy burgonyasalátával tálalják.

Käsespätzle

A regionális eltérések leginkább a felhasznált helyi sajtok jelentős különbözőségéből erednek. A Käsespätzle egyik variánsa a Zell am See környékén (Pongau) és Felső-Stájerországban is fellelhető „Kasnocken” (sajtos nokedli), amit ugyancsak pirított hagymával szórnak meg.

(A sajtóanyag felhasználásával írta: Csíki Sándor♣)