Woodstock, 1969WOODSTOCK, GRANOLA – 1969 nyarán 400 ezer hippi, művész, lázadó és bohém fiatal lepett el egy kis tejtermelő gazdaságot New York államban, az alig néhány ezer lakosú Bethel városka mellett. Bethel-re azok után esett a választás, hogy az eredetileg tervezett helyszín, a Wallkill folyó mellett fekvő, ugyancsak New York állambeli Wallkill visszalépett. A Woodstocki Fesztivál tehát nem Woodstockban volt, sőt soha nem is tervezték, hogy Woodstockban, vagy Woodstock közelében legyen,

hanem attól 97 kilométerre délnyugatra, Max Yoshgur farmján. Woodstock helyett tehát, a Sullivan megyei Bethel a valódi helyszín, amivel az esős, sáros augusztusi hétvégén megrendezett Woodstocki Fesztivál (hivatalos nevén: Woodstocki Zenei és Művészeti Vásár) két település nevét is beírta a történelembe.

  • A „Woodstocki Zenei és Művészeti Vásárra” Bethel mellett, Max Yasgur 600 holdas  farmján, 1969. augusztus 15-18 között került sor.
Woodstock, 1969 - úton a festiválra

Woodstock, 1969 – úton a fesztiválra

A woodstocki nyitó ceremónia 1969. augusztus 14-én

A woodstocki nyitó ceremónia 1969. augusztus 14-én

Woodstock, 1969

Woodstock, 1969

Woodstock, 1969

Woodstock, 1969

Woodstocki Fesztivál, 1969. (AP Photo)

Woodstocki Fesztivál, Bethel, N.Y., 1969. (AP Photo)

Mit ettek?

Két héttel a fesztivál előtt felkérték a „Food for Love” csoportot arra, hogy oldja meg az eredetileg – legalábbis Bethel városka vezetőinek reményei szerint – csak 50 ezer, majd egyre növekvő számú, ám legfeljebb csak 200 ezer, majd legalább 400 ezer (egyes vélemények szerint végül 500 ezer) fesztivál látogató ellátására. A „Food for Love erre aligha lehetett készen. Az ételárusító pultoknál óriási sorok álltak, s az árak is hirtelen és drámaian emelkedtek, s alig negyed dolláros hot dogból egy dolláros hot dog lett. A fesztivál máig emblematikus étele végül, s érthetően, nem a látogatókban rossz emlékeket idéző hot dog, hanem a 19. századig visszanyúló eredetű granula/granola lett.

A Kellogg's Granola hirdetése 1893-ból

A Kellogg’s Granola hirdetése 1893-ból

Mi is a granola valójában?

Nos az amerikai granolát leginkább müzlinek mondanánk. A Granola nevű amerikai „müzli” Granula néven, 1863-ban kezdte meg a pályafutását. Feltalálója az a James Caleb Jackson volt a Jackson Szanatóriumból, aki az egészségreformer Hetednapi Adventista Egyház alapítójára és táplálkozási elveire is jelentős hatással volt. A Jackson-féle Granula Graham lisztet is tartalmazott. (Az egészben őrölt, nagyobb szemcseméretű Graham-liszt enyhén mogyoró ízű, és kekszet is készítettek belőle és ezt a Granula nevű termékben is felhasználták.) John Harvey Kellog ugyancsak készített egy hasonló terméket, s kezdetben Granula néven forgalmazta, azonban a vitákat elkerülendő, átnevezte azt Granola névre.

  • A Granola a 60′-as években, az egész magvakat felettébb kedvelő makrobiotikus mozgalom feltámadásával újult meg, amikor már szárított gyümölcsök, dió és mogyorófélék is az összetevői közé kerültek, amivel még inkább a svájci müzlire kezdett emlékeztetni. A granola neve ekkoriban kezdett az egészséges élettel, valamint a természetközeli hippi léttel összekapcsolódni. Igazán híressé 1969. augusztus 16-a reggelén lett, amikor az Amerika leghosszabb ideig fennálló hippi kommunájának, a Hog Farm kommunának az önkéntesei, ahogy az alapító amerikai békeaktivista Wavy Gravy mondta, 400 ezer embernek vitték az ágyba a reggelit.
A granolából (akárcsak a müzliből) szeleteket is készítenek.

A granolából (akárcsak a müzliből) szeleteket is készítenek.

Csíki Sándor♣