Methode Malatinszky - Maghari borMETHODE MALATINSZKY – A Methode Malatinszky, vagyis a új, és innovációs díjjal elismert Malatinszky-féle vörösbor erjesztési technológia arra a kérdésre adott válasz, hogy: zárt térben, hogyan lehet megoldani a vörösbor erjesztését? Malatinszky Csaba (Villány) elmondása szerint a Methode Malatinszky révén magas árfekvésű,  intenzívebb, unikálisabb borok készíthetők. A zárt térben, az új hordóban a bor magasabb szintű integrációja alakulhat ki, s a gyümölcsösséget adó észterek is megmaradnak.

A hordóban történő erjesztéshez a technológiához illeszkedő, a nyomásnak ellenálló hordótípus kifejlesztésére is szükség volt. A munkát a Kádár Hungary végezte el.

  • A francia zsűri által Methode Malatinszky néven nyilvántartásba vett eljárás meglehetősen munkaigényes, sok törődést igénylő eljárás. A hordóban történő, bibliai történeteket idéző,  40 napos erjesztés sok figyelmet és munkát igényel. A erősen hozamkorlátozott (800g/tőke) tőkékről kézzel szüretelt szőlő héjastól kerül a hordóba, s az erjesztéshez, kioldódáshoz a hordókat kézi erővel rendszeresen forgatni is szükséges a görgetőpályán.

Az Év Innovációja 2018 – Methode Malatinszky

Malatinszky Csaba Methode Malatinszky technológiával készült, hordóban erjesztett cabernet franc (Maghari 2015) borát a világ legnagyobb élelmiszer innovációs kiállításán (SIAL)  az Év Innovációja 2018 díjjal tüntették ki. A Methode Malatinszky licence köteles, azonban megfelelő feltételek teljesülése esetén a hazai borászoknak is ingyenesen átvehető. Kétségtelen azonban, hogy ez egy költséges eljárás, az erjesztéshez vásárolt, az átlagosnál drágább hordót is csupán egyszer használják fel a Methode Malatinszky technológiához, bár a hordó bor tárolására a továbbiakban még alkalmazható. A költségek miatt a Methode Malatinszky csakis azoknak ajánlható, akik legalább akkora elhívatottsággal készítik a boraikat, mint Malatinszky Csaba.

  • S, ha már a tetemes költségekről szó esett, a bor eladási árát is említsük meg: a különleges eljárással készülő különleges borok árfekvése 100 EUR/ palack felett van.
Malatinszky Csaba a Malatinszky Kúria idei bor előjegyzésén

Malatinszky Csaba a Malatinszky Kúria teltházas, idei bor előjegyzésén

Csíki Sándor♣