Sajtos tészta, Mac and Cheese - Harmath CsabaSAJTOS TÉSZTA – (Mac and Cheese) – Harmath Csaba nem éppen arról ismert, hogy éjfél után sajtos tésztát (Mac and Cheese) készít otthon. Sokkal inkább a fine dining világa az, amihez az őt ismerők a nevét kötik. Most azonban nem erről lesz szó, hanem a sajtos tésztáról. De mi is az a „Mac and Cheese”? A „mac” a macaroni rövidítése, amiből az is kiderülhet, hogy ez az étel eredetileg makaróniból készült.

A makarónira utalva, Észak-Amerikában így lett belőle „Mac and Cheese„, ám a világlátottakat nem fogja meglepni, ha megtudják, hogy a hagyománytisztelő Egyesült Királyságban (leegyszerűsítve: Angliában) továbbra is pedánsan kiírják a makarónit, ezért arrafelé ennek az ételnek a neve „macaroni cheese„.

  • Bármennyire is felkínálkozik, hogy ez egy laktató amerikai étel, nem az. Angliából (és Franciaországból) vitték Amerikába, s éppen ebből adódik, hogy történetileg a cheddar sajt számít az amerikai stílusú macaroni cheese környékén fellelhető legautentikusabb sajtfajtának.
Harmath Csaba és Csíki Sándor az Enjoy étterem teraszán, Mac and Cheese ízlelgetése közben

Harmath Csaba és Csíki Sándor az Enjoy étterem teraszán, Mac and Cheese ízlelgetése közben

Sajtos tészta – Mac and Cheese

Nagyon mainak hihetjük ezt az ételt, de már az 1300-as évektől van írott nyoma a tészta és a sajt házasságának. Amerikában a blog oldalain többször is emlegetett Thomas Jefferson elnök szakácsa (és rabszolgája) is készítette. A receptet Párizsból vitték magukkal Amerikába, az elkészítéséhez szükséges tésztát és a (parmezán) sajtot pedig importálták. Írásos dokumentumok szerint, 1802-ben, Jefferson egyik vacsoráján, egy „makaróniszerű pitét” tálaltak fel a vendégeknek.

  • Érdekes, hogy a karibi angolban az étel neve ma is „macaroni pie„, vagyis makaróni pite.

A blogon ugyancsak többször hivatkoztam Mary Randolphra, aki történetesen az Egyesült Államok harmadik elnökének, az alapító atyák közé sorolt, előbb említett Thomas Jeffersonnak volt az unokatestvére. Mary Randolph, szakácskönyve, a “The Virginia Housewife, Or, Methodical Cook” az első, igazán amerikainak számító szakácskönyv. Ebben ez a sajtos étel már „macaroni and cheese” éven szerepel. Az ételnek amúgy számos verziója létezik világszerte, például a következő, rántott Mac and Cheese.

Rántott Mac and Cheese - Amerikából

Rántott Mac and Cheese – Amerikából

Mac and Cheese – ahogy Harmath Csaba bemutatja

A verziók közül, ezúttal Harmath Csaba kolbászos, illetve szalonnás-sonkás verziójával ismerkedhetünk meg. Nos egy full profi videón három percben minden elférne, de most nem ez következik, hanem több apró videócska, amelyek mindegyikét érdemes lesz megnyitni. Következzenek hát a vágatlan, rendezői verziók.

  • A főzés Budapesten, az Enjoy Restaurantban volt, ám előtte még elmentünk bevásárolni. S, hogy mi kell egy sajtos tésztához (mac and Cheese), sajt és tészta mindenképpen.

Csaba a sajtos tésztát még kiegészíti „ezzel-azzal”

  • A kolbászt és a bacon-t is alaposan megpirítja, a kiolvadt zsírt azonban gondosan elválasztja a kellemes ropogós textúrát és plusz ízeket adó kolbásztól, bacon-tól. A zsírra itt nincs szükség. A sajt és a tejszín is kellően zsíros.

A sajtmártás – Mac and Cheese

A „Mac and Cheese”-hez készülő sajtmártás készítési módja olyan, amelyet más ételehez is megjegyezhetünk. Nem bonyolult, ellenben finom, ha az felhasznált alapanyagok is azok voltak.

Milyen legyen a sajtmártás?

Hát, ilyen…

Összeöntjük, összeforgatjuk

A megfőtt tésztát, a finom sajtmártást és a ropogós kolbászt, bacont (külön-külön ételként) összeforgatjuk.

Sütjük

Jóízűen megesszük

A Mac and Cheese, a sajtos tészta nem éppen egy fogyókúrás étel, de nagyon ízletes. Nem véletlen hát, hogy hosszú évszázadok óta fogyasztjuk. Nekem nagyon ízlett Harmath Csaba gasztronómiai szakértő étele!

Harmath Csaba és Csíki Sándor a főzés végeztével, az Enjoy étterem teraszán, Mac and Cheese ízlelgetése közben

Harmath Csaba és Csíki Sándor a főzés végeztével, az Enjoy étterem teraszán, Mac and Cheese ízlelgetése közben

Csíki Sándor♣