Tojásos lecsó, ahogy Csíki Sándor készítiTOJÁSOS LECSÓ – A lecsó egy hajdanában mártásnak indult zöldségragu. A magyar konyha paprikás, pusztaillatú világának ifjonc városi, polgári szerzete, tehát cseppet sem népi lelemény. Története és születése korunkban bontakozik ki legteljesebben. Nagyra tartott szerzők gyakorta elmélkedtek már a hagyma, paprika, paradicsom alkotta lecsó mibenlétéről, a paprikaaprításról, a sóról, az őrölt pirospaprika szükségességéről, a világ dolgairól. Számtalanszor írtam a lecsóról, s büszkén állíthatom, hogy a lecsó

leghitelesebb történetét is éppen ezen a blogon olvashatod, mégpedig ide kattintva. Szó esett a shakshuka nevű rokonról is már, amelynek – legalábbis a tojáshasználatot illetően – akad megtermékenyítő hatása a saját tojásos lecsómra is.

Tojásos lecsó – ahogy én készítem (általában)

  • Hozzávalók:
  • 100 ml olívaolaj (vagy: kacsazsír, libazsír)
  • 100 g füstölt császárszalonna
  • 1 csokor újhagyma (8-9 közepesen vékony szál)
  • 2-3 közepes méretű vöröshagyma
  • 3 kg húsos lecsópaprika
  • 0,5 kg érett cherry (koktél, fürtös) paradicsom
  • 450 g jó minőségű, hámozott darabolt olasz paradicsom (konzerv)
  • őrölt pirospaprika, fokhagyma, kurkuma, fehérbors, babérlevél, só
  • Ízlés szerinti csípősség: zöldpaprikával, chilivel, chili-krémekkel
  • tojás
  • friss bazsalikomlevél

Elkészítése:

  1. Mossuk meg a paprikát, csumázzuk ki, és vágjuk fel olyanra, amilyenre megszoktuk (én karikára vágom, mert nekem az a kényelmes).
  2. Mossuk meg az újhagymát, vágjuk le a gyökerét és a zöldjéből annyit, amennyi még szükségesnek látszik. Vágjuk fel vékonyabb szeletekre a zöldjével együtt.
  3. Tisztítsuk meg a vöröshagymát, vágjuk le a két végén a gyökerét és a szármaradványt. Vágjuk ketté és a kereszt irányban vékonyan szeleteljük fel (nem kell apró kockára vágni).
  4. A paprikára is gondolva, megfelelő méretű lábosban hevítsünk olívaolajat és tegyük bele az apróra felvágott füstölt császárszalonnát és pirítsuk.
  5. Ha a szalonna megpirult, a zsírja kisült, adjuk hozzá a felvágott újhagymát. Időnként megkeverve, szokás szerint sütögessük.
  6. 3-4 perc elteltével adjuk hozzá a felvágott vöröshagymát és folytassuk a dinsztelést.
  7. Ha a hagyma már kezd üvegesedni adjuk hozzá a paprikát és kezdjük el nagyobb lángon sütni. Ekkor, ha szükségesnek látszik, adjunk még hozzá olajat. A paprikát, s általában a lecsót lehetőleg ne főzzük, mert nem egy szottyant, szétfőtt zöldségfőzeléket akarunk készíteni.
  8. A paprikát időnként átforgatjuk a sütés közben.
  9. A paprikás-hagymás keverékhez adjuk a sót, granulált fokhagymát (vagy frissen nyomottat), kurkumát, őrölt pirospaprikát, fehérborsot, 2-3 babérlevelet. A fehérborssal bánjunk óvatosabban, mert csípőssé teheti a lecsót, amit nem mindenki szeret de a többivel én nem szoktam fukarkodni.
  10. Ha a paprika már háromnegyedig megfőtt adjuk hozzá a friss, negyedekbe vágott apró, édes paradicsomot.
  11. Adjuk hozzá a darabolt, hámozott olasz konzerv paradicsomot.
  12. A lecsót készre főzzük.
Lecsó, ahogy én készítem

Lecsó, ahogy én készítem

  • A titok és trükk: A lecsópaprikával többnyire nem szokott gond lenni, ám a paradicsom, különösen a szezon elején, többnyire nem igazán jó. A jó minőségű konzerv paradicsommal kivédhető, hogy az éretlen, vagy félig érett paradicsommal elrontsuk a lecsónkat. Emellett a főzési idő is és ezzel a lecsó szétfőzésének lehetősége is csökken, hiszen a paradicsomot már nem kell megfőznünk.
  • Tanács azoknak, akik lecsófőző versenyen indulnak: A lecsófesztiválok versenyzőinek egyik leggyakoribb hibája, hogy már hosszú órákkal a verseny vége előtt már elkezdik a lecsójukat főzni. Ezzel pedig óhatatlanul szét is főzik addigra, mire a zsűri elé kerül a mesterművük. Legyünk tisztában azzal, hogy mennyi időre van szükségünk, s ennek megfelelő időben kezdjünk csak hozzá a főzéshez.

Tojásos lecsó, ahogy én szeretem

Miután elkészült a lecsó, tálalhatjuk akár kisebb lábosokban is, ahogy én tettem, s ahogy az alábbi videón is látszik majd. Az elkészült, vagy inkább, majdnem elkészült, készre ízesített lecsót tegyük kis lábosba és üssünk rá 2-3 tojást. Lényeges, hogy a tojást ne keverjük el! Hagyjuk a tojást a lecsóban megfőni. A sárgája maradhat folyós, lágy. A lecsóra néhány friss bazsalikomlevelet is szakítsunk. Jó ízt ad a lecsónknak. (Nézd meg a videót is!)

  • Jó étvágyat!

Tojásos lecsó - ahogy én csinálom

Tojásos lecsó – ahogy én csinálom

Csíki Sándor♣