PADLIZSÁNKRÉM – másként: „baba ganoush”, ahogy a szíriai, Damaszkuszban született Osama séf készíti. A levantei konyha a Levanténak nevezett dél-kelet mediterráneumi térség, földrajzilag Libanon, Izrael, Palesztina és Jordánia konyhája. Tágabb értelemben a szír és az egyiptomi konyha is ide tartozik. Sokak szerint, az arab világban itt, s azon belül is a
pénzt feltaláló ókori Fönícia területén, Libanonban főznek a legjobban. A levantei konyha kihagyhatatlan lényege, lelke, amiben a konyha szépsége legteljesebben megmutatkozik, a sok kis előétel (mezze). Egy tipikusnak tekinthető mezze akár harminc hideg és meleg ételből is állhat, melyeknek olyan egzotikus hangzású nevei vannak, mint a hummusz, tabbuleh, moutabel, fattoush, vagy a baba ganoush, vagyis padlizsánkrém.
- A levantei, szír-libanoni padlizsánkrém készítését Osama Kutaini, a Buddha Bar Budapest séfje mutatja meg.
A legfinomabb levantei padlizsánkrém receptje – Osama elmondása szerint
- Hozzávalók:
- 2 db nagyméretű padlizsán, faszénparázson grillezve, késsel felaprítva.
- 200 g görög joghurt
- 200 g tahini
- 30 g frissen facsart citromlé
- 30 g fokhagyma (vagy ízlés szerint, kevesebb)
- só, fehérbors ízlés szerint
- extra szűz olívaolaj, fenyőmag, pita
Elkészítése:
- A padlizsánt megszurkáljuk kés hegyével, vagy villával, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon, majd faszénparázsra helyezzük és körbesütjük. (Ha nincs faszénparázs, süssük sütőben, magas hőmérsékleten.)
- A megsült padlizsánokról a megégett külső héjat gondosan eltávolítjuk.
- A megsült megtisztított padlizsánt késsel felaprítjuk. A felaprított padlizsánt krémesre keverjük a többi hozzávalóval, a 200 g tahinivel, 200 görög joghurttal, citromlével, zúzott fokhagymával. Ízlés szerint sózzuk és fehérborsozzuk.
- Tálalási tipp: a padlizsánkrémre fenyőmaggal kevert, összevágott sült padlizsánt halmozunk és meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal, ahogy az a következő képeken is látható. Frissen sütött pitával fogyasztjuk.
- Érdekel, hogy hogyan készül a legfinomabb hummusz? Osama séf legfinomabb hummusz receptjét ide kattintva ismerheted meg!
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!