Blog
27. BUDAPEST BORFESZTIVÁL – 2018. szeptember 6-9.
BUDAPEST BORFESZTIVÁL - Szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain. A Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is...
ZEBEGÉNYI SÁRKÁNYFESZTIVÁL – 2018. szeptember 15-16.
SÁRKÁNYFESZTIVÁL - Te tudsz papírsárkányt készíteni? Ha nem, most megtanulhatod, ha pedig igen, megmérettetheted tudásod a Zebegényi Sárkányfesztiválon! A világ talán legvidámabb fesztiválja idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Dunakanyarban, ahol minden a...
PIZOKEL – kelkáposztás, szalonnás svájci tészta (spaetzle)
SVÁJCI PIZOKEL - A következő videón látható hagyományos svájci étel a pizokel, amelyben a "kel" a recept hozzávalóinak megjegyzésében ugyan segíthet, ám mégsem a felhasznált kelkáposztára utal. A "pizokel" egy hagyományos svájci specialitás, egy tészta, amit...
VÁLSÁGTORTA – A Nagy Gazdasági Világválság tortái, süteményei
VÁLSÁGTORTA - Ahogy akad országtorta, évente ráadásul mindjárt kettő is, cukros és cukor nélküli, úgy a 1930-as évek nagy gazdasági világválságának (1929-1933) is voltak válságtortái és süteményei. Ezek a válságtorták a torták azon nagy családjába tartoznak, amelyet...
AZ IDŐS ÉTTEREMKRITIKUS – Mennyire megbízható az ízlelése?
AZ IDŐS ÉTTEREMKRITIKUS - A kérdés, amit még Stahl Judit vetett fel nekem, hogy az érzékszervek érzékenységének változása vajon miként hat az étteremkritikusokra? Vajon, a biológiai változások miatt kevésbé lesz hiteles egy idős, vagy idősödő étteremkritikus...
EGRI SZÜRET 2018 – Egri borászok a 2018-as szüretről (videók)
EGRI SZÜRET 2018 -A következő rövid videókon Dr. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, Egerszalók), Thummerer Vilmos (Thummerer Pincészet, Noszvaj), Dr. Gál Lajos (Gál Lajos Pincészete, Eger), Dr. Dula Bence (Dula Pincészet, Eger-Erdőbénye) és Dr....
A PRÓFÉTA PÉLDÁJA – Mohamed próféta az ürühúst szerette
A PRÓFÉTA PÉLDÁJA - Az imára hívó arab müezzin sokaknak ismerősen csengő hitvallása - „Ashadu an la ilaha illa'llah. Ashadu anna Muhammadan Rasululu'llah” - magyarul annyit tesz, hogy „Hiszem, hogy nincs más (Isten), csak Allah. Hiszem, hogy Mohamed Allah Hírnöke.”...
St. ORBAN ÉTTEREM, BADACSONY – pozitív hely, pazar terasz
St. ORBAN ÉTTEREM - A badacsonyi St. Orban étterem azért érdekelt, mert valaki nagy-lelkesen azt írta róla, hogy ez a balatonszemesi Kistücsök étterem északi-parti megfelelője. A Kistücsök éttermet jól ismerem, a St. Orban étteremben viszont hosszú évekkel ezelőtt...
OSAMA SÉF RECEPTJE – könnyű nyári csirkenyárs (shish taouk)
CSIRKENYÁRS (shish taouk) - Osama Kutaini séf ezúttal egy egészséges, finom csirkeétellel, a csirkenyárssal ismertet meg. Ez a “shish taouk”. A sghish taouk a közel-keleti konyhákban mindenütt elterjedt marinált, nyársra húzott és grillezett csirke. A nyárs...
OSAMA SÉF RECEPTJE – Finom nyári saláta (quinoa tabbouleh)
QUINOA TABBOULEH - Osama Kutaini séf ezúttal egy egészséges, színes, ízletes nyári salátával ismertet meg. Ez a "quinoa tabbouleh" (ejtsd: kinoa tabbuléh). Ebben a receptben a tabbouleh-ban hagyományosan előforduló bulgur helyett quinoa szerepel. A tabbouleh a...
SZENT-ISTVÁN NAPI BORÜNNEP – Nagymaros, augusztus 18-19.
NAGYMAROS 2018 - Szent István Napi Borünnep, 2018. augusztus 18-19., Nagymaros. 12 borvidék 20 borászatával, Bikini koncerttel, tűzijátékkal ünnepel Nagymaros. Negyedik alkalommal kerül megrendezésre Nagymaroson a Szent István Napi Borünnep, a tavalyi nagy...
ZAMATOS TOJÁSOS LECSÓ – ahogy Csíki Sándor főzi
TOJÁSOS LECSÓ - A lecsó egy hajdanában mártásnak indult zöldségragu. A magyar konyha paprikás, pusztaillatú világának ifjonc városi, polgári szerzete, tehát cseppet sem népi lelemény. Története és születése korunkban bontakozik ki legteljesebben. Nagyra tartott...
HARMATH CSABA FŐZ – kolbászos sajtos tészta (Mac and Cheese)
SAJTOS TÉSZTA - (Mac and Cheese) - Harmath Csaba nem éppen arról ismert, hogy éjfél után sajtos tésztát (Mac and Cheese) készít otthon. Sokkal inkább a fine dining világa az, amihez az őt ismerők a nevét kötik. Most azonban nem erről lesz szó, hanem a sajtos...
TIRAMISU – Hogyan készül a legfinomabb tiramisú?
TIRAMISU - A tiramisú jelentése "csípj fel", "emelj fel". Történetét az észak-olasz Veneto tartományhoz, Treviso városához, azon belül pedig a "Le Beccherie" étteremhez kötik. Az 1960-as években ebben az étteremben készítette Roberto "LOLI" Linguanotto először ezt a...
OSAMA SÉF RECEPTJE – Hogyan készül egy finom libanoni kofta?
OSAMA KOFTA RECEPTJE - A kofta, köfte, kafta, vagy ahogy éppen mondják, széles földrajzi területen elterjedt és népszerű húsétel, amit, ha európai analógiát keresünk, leginkább fasírtnak, vagdaltnak mondanánk. Osama Kutaini, a Buddha Bar séfje, ezúttal egy egyszerűen...
TESTVÉRTERASZ – Paradicsom-terasz az InterContinental tetetjén
TESTVÉRTERASZ - A Haller-terasznak (#hallerterasz) immár testvérterasza is van, s nem is akármilyen, s akármelyik, hanem - ha lúd, legyen kövér! - mindjárt az InterConditenental terasza. Az InterContinental Paradicsom-teraszát érdemes volt megnézni. Mézédes...
AMBRUS LAJOS – Bálóné, a leghíresebb magyar főzőasszony
BÁLÓ JÁNOSNÉ - Jót tesz léleknek, testnek; reményt és biztonságot és magabiztosságot és élerterőt ad, ha tudjuk, jó főzőasszony ügyködik közelünkben. Anya, feleség, Mariska néni, Tercsi néni, Lívia, Kati, Böbi – mint „a főzőkanál poétái”. Szelektáljunk hát az...
VINDEPENDENT – Független Szőlő- és Bortermelők Egyesülete
VINDEPENDENT - A Vindependent a Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetsége Egyesület rövid neve. A Tokajban bejegyzett egyesület a párizsi székhelyű Európai Független Szőlő- és Bortermelők Szövetségének, a CEVI-nek (Confédération Européenne des...
KOPASZI GÁT – I Gát U (ájgátju), ahol a Fish&Chips jó
KOPASZI GÁT - Brexit fröccs és rántott marhanyak a Kopaszi-gáton. Nem kell messzire utaznia annak, aki vízparti hangulatra vágyik a fővárosban: a BudaPart-Kopaszi gát végében nemrég megnyitott I Gát U nyári élményeket, huncut bisztrókonyhát és izgalmas italokat kínál,...
HOLDFOGYATKOZÁS – pénteken jön az évszázad holdfogyatkozása
HOLDFOGYATKOZÁS - 2018. július 27-én az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozását nézhetjük végig (persze, csak akkor, ha nem lesz felhős az ég). Magyarországon a holdfogyatkozás maximuma 2018. július 27-én, pénteken este 22:21-kor lesz megfigyelhető. A teljes...
METHODE MALATINSZKY – Malatinszky erjesztési módszere
METHODE MALATINSZKY - A Methode Malatinszky, vagyis a új, és innovációs díjjal elismert Malatinszky-féle vörösbor erjesztési technológia arra a kérdésre adott válasz, hogy: zárt térben, hogyan lehet megoldani a vörösbor erjesztését? Malatinszky Csaba (Villány)...
OSAMA SÉF RECEPTJE – Hogyan készül egy finom padlizsánkrém?
PADLIZSÁNKRÉM - másként: "baba ganoush", ahogy a szíriai, Damaszkuszban született Osama séf készíti. A levantei konyha a Levanténak nevezett dél-kelet mediterráneumi térség, földrajzilag Libanon, Izrael, Palesztina és Jordánia konyhája. Tágabb értelemben a szír és az...
LUFTHANSA – az űrhajós és a sajtos szalonnás sváb tészta
LUFTHANSA - Nem szokásom brutál nagy cégeket egyoldalú gesztussal "szponzorálni" (nem is szorulnak rá), de ezt a bulvárba hajló hírt tanulságosnak is, és jópofának is tartottam, s legyen ez a sváb konyha előtti tisztelgés is! A hír lényege: "űrételek a Lufthansa-gépek...
MISKOLCTAPOLCA – az Avalon Ristorante a legjobb olasz étterem
AVALON RISTORANTE - Hallottál már a 2005-ben nyílt, Avalon Ristorante nevű helyről Miskolctapolcán? Nem? Pedig megérdemli! - Egymást érik a díjak, s egyre több nemzetközi díjazottal találkozhatunk már Magyarországon is. Az olasz konyha mindenütt népszerű, így aztán ...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!