gasztronómiai trendek 2019GASZTRONÓMIAI TRENDEK – Gasztronómiai trendek, éttermi trendek címmel immár 11. esztendeje, hogy minden év végén, vagy az új esztendőt első napjaiban megjelenik a FOOD&WINE éttermi és kulináris trendekről szóló írása. Az előrejelzések gerincét az amerikai vendéglátásban legbefolyásosabbnak számító National Restaurant Association aktuális felmérése adja. 2018. végén Amerika vezető kulináris szövetsége, az 1929-ben alakult American Culinary Federation (ACF) tagjai közül közel

700 séfet kértek fel arra, hogy mondja el, hogy mit tart 2019. legfontosabb trendjeinek. A felmérés idén is hasznos és tanulságos eredményt hozott, amelyet ezúttal is érdemes megismernünk.

TOP10 trend

Akad egy erőteljes, az American Culinary Federation  tagságába tartozó séfek válaszai közül határozottan kiemelkedő trend, aminek azonban a hazai bevezetése meglehetős nehézségekbe ütközik.

  1. A válaszadó amerikai séfek 77%-a ugyanis a kannabisz/CBD infuzióval készült italokat tartja 2019 legtrendibb italainak,
  2. a második helyen pedig, 76%-kal, a kannabisz/CBD infuzióval készült ételeket teszik a rangsorban.
  3. A zéró-veszteségű főzés.
  4. A globálisan inspirált reggeli.
  5. A globális ízek megjelenése a gyermekmenükben.
  6. A hiper-lokális alapanyagok használata.
  7. Az új metszésű húsok (osztriga steak, Vegas Strip Steak, Merlot cut etc,).
  8. A zöldség-centrikus konyha, a növényi fehérjék szerepének növekedése.
  9. A séf által meghatározott fast-casual koncepció, és
  10. A helyben készült, kézműves, craft italok köre.
Fánk CBD infúziós mázzal, kandírozott marihuána levéllel (Photo: USA Today)

Fánk, CBD infúziós mázzal, kandírozott marihuána levéllel.

Kandírozott marihuána levél

Kandírozott marihuána levél

A TOP10 trend részei 2019-ben is az új metszésű húsok (pók, vagy osztriga steak, Vegas Strip Steak, Merlot cut etc,).

A TOP10 trend részei 2019-ben is az új metszésű húsok (pók, vagy osztriga steak, Vegas Strip Steak, Merlot cut etc,).

Zöldség-centrikus konyha.

Zöldség-centrikus konyha – zöldséges, vegetáriánus hamburger

  • A részletes, a magyar konyhára is kiterjedő írás elsőként  a Turizmus Magazinban lesz hamarosan olvasható, majd ezt követően a teljes írás megjelenik a FOOD&WINE oldalán is.

Csíki Sándor♣