Hilltop Neszmély, Kamocsay ÁkosHILLTOP, KAMOCSAY ÁKOS – A neszmélyi Hilltop pincészet hivatalosan is bemutatta egyedülálló chardonnay dűlőválogatását, s egyben, nagyszabású összejövetellel ünnepelte a Bor és Piac Magazin által odaítélt „Legszebb szőlőbirtok” elismerést. A pincészet a Legszebb nagybirtok díja mellett összességében is a legtöbb szavazatot kapta. Az elismerés azért is fontos mérföldkő a

borászat életében, mert éppen 25 éve történt az első kapavágás a Hilltop neszmélyi történetében. S a mintabirtok elismerés mellett mivel is lehetne méltóbb képen ünnepelni, mint egy történelmi dűlőválogatással. 2017 egy különleges év volt a Kamocsay Prémium borok életében, a Hilltop pincészet egy olyan dűlőválogatást készített, amely 5 dűlő és a Chardonnay lencséjén keresztül mutatja meg a borvidék diverzitását és gazdagságát. 2018 november 16. hivatalosan is bemutatkozott a faládába rejtett szelekció.

Hilltop, Neszmély

Hilltop, Neszmély

Kamocsay Ákos főborász a Chardonnay-ról

„Azt mindig is tudtuk, hogy a chardonnay különleges  helyet foglal el a rengeteg szőlőfajta között. Nem véletlenül termesztik a világon szinte mindenhol, ahol szeretik a bort. Huszonöt éve, mióta Neszmélyre jöttünk és sok területen, sok egyedi fekvésű ültetvényen termelünk sokféle szőlőt, észre kellett vennünk, hogy a chardonnay milyen jól érzi magát a neszmélyi borvidéken és szinte minden évjáratban különleges minőségre képes. Évről-évre telt, testes, magas extrakt és alkoholtartalmú, komplex borok születnek ebből a fajtából és mindig sikeresek a bort szeretők körében. A borvidék különlegességét, sokszínűségét jelzi, hogy különböző fekvésű, talaj-összetételű és mikroklímájú dűlők más-más jellegzetességet és stílust tudnak eredményezni, még azonos fajta és azonos évjárat esetében is.”

A Hilltop pincészet egy olyan dűlőválogatást készített, amely 5 dűlő és a Chardonnay lencséjén keresztül mutatja meg a borvidék diverzitását és gazdagságát.

A Hilltop pincészet egy olyan dűlőválogatást készített, amely 5 dűlő és a Chardonnay lencséjén keresztül mutatja meg a borvidék diverzitását és gazdagságát.

Negyed évszázada Neszmély vonzásában

1993 fontos dátum a Hilltop borászat életében, ekkor kezdődött minden Neszmélyen, egy kapavágással. Ekkor indult a több száz hektár betelepítése, rendezése, a brit piac igényeinek más módon való kielégítésének stabillá tétele a saját szőlő segítségével. A Hilltop az egyik úttörője volt a magyar bor-rendszerváltásnak, annak a pozitív folyamatnak, amely a mai napig zajlik. Igazi alternatívát kínált fel a pincészet, tiszta, zamatos és technológiailag hibátlan boraival, melyek nem csak az angol piac igényeit szolgálták ki, hanem a jó borokra szomjazó magyar borisszákét is. A modern palackok, a színes címkék, csavarzárak igazi lendületet adtak nem csak Neszmélynek, de az egész hazai borágazatnak is. S az idő bizony igazolta a pincészet – olykor bátor – döntéseit, mert bátornak kell lenned, hogy sikert érj el!

A stabilitás is hozzájárult a sikerhez

Kamocsay Ákos, főborászunk szerint az egyik fő oka a negyedszázados sikernek, mindenképpen az emberi oldalon keresendő. Az, hogy ugyanaz a négy vezető irányítja – Keresztúry Éva – export, kereskedelem, marketing, Storcz Judit – ügyvezető igazgató, Kamocsay Ákos – főborász, Török Imre – befektetések, portfolio menedzsment – a borászatot, sok mindent megmagyaráz. A Hilltopnál is voltak nehéz időszakok, például a font-forint árfolyama komoly gondokat okozott, de a pincészet vezetése össze tudott fogni, s tovább tudta járni a kijelölt utat. Ákos azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy a négy tulajdonos négy különböző területen volt képes fontos és előremutató döntéseket meghozni, mert bíztak egymás szakmaiságában is.

Kamocsay Ákos

A következő videót az idei Budapest Borfesztiválon készítettem Kamocsay Ákossal.

(A sajtóanyag felhasználásával szerkesztette: Csíki Sándor♣)