Blog
ESZTER BORJEGYZETE – A Nagy-Somló, Kolonics és Spiegelberg
NAGY-SOMLÓ, KOLONICS ÉS SPIEGELBERG - „… a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.” (Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945) Ezen az idei...
BORÁSZOK BORÁSZA és BARÁTJA 2020 – Ambrus Lajos ismét jelölt!
BORÁSZOK BORÁSZA és BARÁTJA - A díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára. Ez az elismerés alapvetően különbözik az összes eddigi borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok...
TRIANON – amiről biztosan nem a Trianon mártás jut eszedbe!
TRIANON MÁRTÁS - Azt a bizonyos szerződést 1920. június 4-én, budapesti idő szerint 16:32-kor írták alá a Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a La galérie des Cotelles-ben. Trianon előzményei és következményei ma...
AMBRUS LAJOS – A sashegyi és gellérthegyi vörös és a budai őszibarack
SASHEGYI VÖRÖS - Krúdynál olvasni, ő meg Eötvös Károlytól veszi át, hogy a hegeliánus bölcsész és pápai tanár, a kiegyezés utáni Lónyay-kormány pénzügyminisztere, Kerkápoly Károly (1824-1891) termelte a legjobb bort Budán. S hogy Sashegyi vörösére különösen büszke...
SÖRSOMMELIER – a sörsommelier, más néven cicerone
SÖRSOMMELIER - A sommelier (pohárnok) jól ismert fogalom. Olyan személyt jelöl, aki főként a borok, kisebb mértékben más italok kiválasztásával, logisztikájával, ételhez párosításával, felszolgálásával, etc. foglalkozik. Egy ideje új, friss szelek fújdogálnak a magyar...
ESZTER VILLÁNYI BORJEGYZETE – Jekl Béla Unikornis 2015
UNIKORNIS 2015 - Bevallom, elfogult vagyok Jekl Béla Unicornis borával szemben. Már csak azért is, mert nekem a Merlot az egyik kedvencem. Az Unicornis pedig a nagykönyvben megírtak szerint hozza a szőlőfajtára leginkább jellemző jegyeket; a piros bogyós gyümölcsök...
HESTON BLUMENTHAL – a hamis teknős leves új és régi receptje
HESTON BLUMENTHAL hamis teknőclevesének receptje izgalmas, ám Heston más receptjeihez hasonlóan ez is alaposan túlbonyolított és időigényes. Így aztán az egyszerű halandónak többnyire eszébe se jut elkészíteni, miközben kellően érdekes és jól hangzó ahhoz, hogy...
JÉGSZŰRÉS – tiszta leves készítése jégszűréssel
JÉGSZŰRÉS - A molekuláris gasztronómia címkéjével jelzett technológiai elemek nem csekély része körülményesen valósítható meg otthon, és többnyire nem is akarnánk szöszmötölni velük. Mindemellett akadnak igazán egyszerű eljárások, mint a zselatin (aga-agar) szűrés,...
MAGYAR KALÁCS – „ha pedig még finomabb kalácsot akarnánk sütni”
MAGYAR KALÁCS - A kalács a kenyér hétszáz esztendeje becsben tartott testvére. Afféle franciás briós (brioche), amit mifelénk - ha már briós - apostol-kalácsnak ismertek a 19. században és serélesztővel gyúrtak. Ismeretesek német, cseh, angol és más kalácsok is, ám...
ESZTER BORJEGYZETE – Szászi Szigligeti Kabócás Olaszrizling 2015
OLASZRIZLING 2015 - Több alkalommal is volt szerencsém Szászi Endre kiváló büszkeségét, a 2015-ös Kabócás olaszrizlinget kóstolni. Megelőlegezhetjük, hogy egy kiváló évjárat kiváló boráról beszélhetünk, de ne rohanjunk ennyire előre, szóljunk előtte néhány szót a...
2020. MÁJUS 2. – a Meztelenül Kertészkedés Világnapja
MEZTELENÜL KERTÉSZKEDÉS 2020 - A Meztelenül Kertészkedés Világnapját Mike Storey és Jacob Gabriel 2005-ben találták ki. A FOOD&WINE régóta már a nemes ügy mellé állt és a Haller-Terasz a projekt egyik kiemelt (zártkörű) helyszíne volt, és maradt. A Meztelenül...
IDÉN MÁR NEM LESZ GOURMET – elmarad a 10. Gourmet Fesztivál
10. GOURMET - A hazai gasztronómia legnagyobb seregszemléjét idén már biztos, hogy nem rendezik meg. A Gourmet Fesztivál azonban jövőre igyekszik kárpótolni a kulinária szerelmeseit. “Figyelembe véve a kormány intézkedéseit, valamint a hatóságokkal és a partnereinkkel...
FINOM HÁZI CIABATTA – A leghíresebb olasz kenyér receptje!
CIABATTA ITALIANA - A ciabatta (jelentése: papucs) története nem is oly' régre nyúlik vissza, mint azt gondolnánk. A Magyarországon napjainkban zajló kenyér forradalom Olaszországban, a hazaihoz hasonlóan a nagyüzemi kenyérgyártásra adott válaszként, az 1970-es...
KENYÉRSÜTÉS – élesztőgombák, baktériumok, kovászok, starterek
KELESZTETT KENYÉR - A kelesztett kenyér története – hasonlóan a sörfőzés és borászat történetéhez - az élesztőgomba története is. Eme jól ismert egysejtű gombák gyors növekedéséhez víz, meleg (26-30°C) és tápanyagok (szőlőcukor) szükségesek. A cukrok forrása a...
ÚJ METSZÉSŰ HÚSOK – új „felfedezések”, szabadalmaztatott steakek
ÚJ METSZÉSŰ HÚSOK - Alain Senderens a „nouvelle cuisine” Michelin-csillagos atyja hívta fel rá a figyelmet, hogy éttermi vendégei „elvárnak egy kis őrültséget” is. Ez a kielégülésre váró szellemi beállítódottság, a „kis őrültség” iránti nagy igény ma is él, és a...
SZUPER HOLD 2020 – ma éjjel óriási lesz a rózsaszín Hold
SZUPER HOLD 2020 - Ma, 2020. április 7-én éjjel lesz az idei esztendő legnagyobb teliholdja, egy Szuper Hold, amit "Rózsaszín Hold", Rózsaszín Szuper Hold" néven is neveznek. Ma "csak" 356.907 kilométerre lesz tőlünk a Hold, és éppen emiatt a "közelség" miatt látjuk...
PARADICSOMLEVES TORTA – fűszeresen jó (recept)
PARADICSOMLEVES TORTA - A torta és a paradicsomleves kombinációja eléggé bizarrul hangzik, de gondoljunk csak arra, hogy a paradicsom valójában gyümölcs, még ha zöldségként is gondolunk rá. A paradicsomleves torta a 19. század végének desszertje, amire Amerika...
MAJONÉZES CSOKOLÁDÉTORTA – a déli államok csokitortája
MAJONÉZES TORTA - Majonéz és torta? Majonéz és csokoládé? Szokásaink és beidegződéseink miatt ez a kombináció elsőre bizarrnak tűnik, azonban, ha a majonéz fő összetevőire, a tojássárgájára és az olajra gondolunk, már nem is lesz annyira elképzelhetetlen. Érdemes...
AMBRUS LAJOS: A Neogrády-rejtély (Felhívás!)
A NEOGRÁDY-REJTÉLY - Egy kiváló és rengeteget dolgozó akvarellfestő, Neogrády Antal (Galsa, 1861 – Budapest, 1942) a Millennium táján Darányi Ignác földművelési miniszter megrendelésére 53 gyönyörű akvarellt készített a Magyarországon föllelhető szőlőfajtákról. A...
VÁKUUMCSOMAGOLÁS OTTHON – Nem divat, hanem egy szükséges JÓ!
VÁKUUMCSOMAGOLÁS OTTHON - A koronavírus járványhoz kötődő, tartalékoló, felhalmozó vásárlások ráirányítják a figyelmet a kidobott élelmiszerek növekvő mennyiségére. A számok eddig is csüggesztőek voltak. Magyarországon, évente mintegy 2.000.000 tonna élelmiszert...
AMBRUS LAJOS – Onozóné, Szeged híres főzőasszonya
ONOZÓNÉ, SZEGED - Fiatalkori emlékként említi Jókai, A nők a tűzhely mellett, hogy ’49-es debreceni menekültként feleségével a zsúfolt városban nem jutottak semmiféle éttermi koszthoz. Persze pénzük is alig akadt. De mit tehetni, azért csak „vettünk két lábast a...
GOURMET FESZTIVÁL – 50 séf, 50 történet a 10. Electrolux Gourmet Fesztiválon
GOURMET FESZTIVÁL 2020 - Május 21. és 24. között az ország legjobb fővárosi és vidéki éttermei, cukrászdái, borászatai, bárjai sorakoznak fel a 10. Electrolux Gourmet Fesztiválon, a már megszokott helyszínen, a Millenárison, a korábbinál is nagyobb területen. Idén az...
VinCE BUDAPEST WINE SHOW – 2020. április 3-4. Várkert Bazár
VinCE 2020 - Szuperprémium választék és natúr borok az idei VinCE Budapesten! Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat...
BORÁSZNŐK A SOFITELBEN – nőnapi borkóstoló a Sofitelben
BORÁSZNŐK A SOFITELBEN - Szabó Edit "Gyengébb? Nem!" című könyvének megjelenése óta hagyománnyá vált, hogy márciusban összejönnek Magyarország nagyszerű borásznői, hogy bemutassák a boraikat a nagyközönségnek. A "Gyengébb? Nem!" kóstolónak az idén is a Sofitel...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!