Prosecco Astoria PROSECCO – Ha Olaszország, akkor nem mehetünk el szó nélkül a Prosecco mellett, melynek kellemesen buborékos és könnyed mivolta képessé teszi arra, hogy a meleg nyári esték hideg kísérője legyen. Nem volt ez másként július derekán sem, amikor a Casa Pomo D’oroval közösen megrendezhettük az AstorIa Prosecco Estet. Mint sokan tudjátok, a Prosecco elsősorban (de nem kizárólag) Glera szőlőből készül Veneto és Friuli

tartományok lankás szőlőültetvényein. A leghíresebb Prosecco termelő vidék Valdobbiadene és Cogneliano, amely 2009-ben nyerte el a DOCG minősítést. A minőség csúcsa Cartizze, az alig 100 hektárú terület, ahonnan a „La Rive” megjelöléssel a Superior Proseccok is származnak. Ami az eredetvédettséget illeti, a Prosecco borokat olaszországi földrajzi származásuk szerint osztályozzák. A Prosecco DOC a leggyakoribb és magas minőséget képvisel, jellemzően megtalálható a boltok polcain is. Ettől még magasabb minőség a Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG és a Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG, ahol már a területi megjelölések is megjelennek az elnevezésben. Ezeken a területeken nagyon sajátos a mikroklíma, alacsony a tőketerhelés, csak a kézi szüret megengedett. Tekintettel a szigorú szabályozásra, mindösszesen néhány település és falucska láthatja el borát ezzel a megjelöléssel.

A Prosecco az úgynevezett tank vagy más néven Charmat borkészítési módszerrel készül,

ami azt jelenti, hogy a másodlagos erjedés nyomás alatt álló rozsdamentes acéltartályokban zajlik. Az alapborhoz hozzáadott cukorral kölcsönhatásba lépő élesztőgombák hozzájárulnak a finom buborékok, vagyis a szén-dioxid palackban történő kialakulásához.

 

Astoria Wines

Olaszország egyik leghíresebb borászatát, az Astoria házat két testvérpár 1987-ben alapította meg, jelenleg mindösszesen 40 hektárt művelnek. Évek óta elkötelezettek abba az irányba, hogy a szőlő művelése során elkerüljék a mesterséges beavatkozásokat. Az Astoria régóta kitartó támogatója a sportéletnek is; több olaszországi futball csapat fő szponzora, de talán a legkiemelkedőbb, hogy a Giro d’ Italia hivatalos támogatója immáron 10 éve. A versenyre minden alakommal egyedi Prosecco kerül elkészítésre, idén – a jubileumi évforduló ékes jeléül – egy Glera és Pinot Nero szőlőkből készült DOC Rose Proseccot alkotott a borászat.

Astoria prosecco

Astoria prosecco

 

A Prosecco Est főszereplői

A Casa Pomo D’oro teraszán megrendezett Astoria Prosecco Esten volt szerencsénk a DOC, és a kifinomultabb DOCG minősítésű tételeket is kóstolni.

Ezek közül kiemelkedő a Casa Vittorino Brut DOCG Millesimato 2018, mely 100%-ban Glera szőlőből készült. A szokásosnál jobban dominálnak az almás, körtés és barackos jegyek, ugyanakkor némi sósságot is felfedezni vélhetünk a kortyban Cartizze mikroklímájának köszönhetően. A Millesimato megjelölés az évjáratra utal, mely ezen Prosecco esetében 2018.

Némiképp más világot képvisel a szintén 2018. évjáratú Annniversario DOCG Millesimato, ami az előzőtől többek között cukortartalmában is eltér így már  Dry kategóriát képviselve (17-35 g/l cukor).

Kóstolva érezhetjük, hogy hozza a gyümölcsös és a sós jegyeket, ugyanakkor erőteljesebbek a buborékok és vibrálóbb az íz.

Mondhatnánk, hogy kissé kakukktojás a sorban, de annál nagyobb presztízst élvez a Ribolla Gialla Xala elnevezésű, szintén kiváló Brut Spumante, mely nem Glera szőlőből készült, hanem a Friuliban népszerű és a nevet is adó Ribolla Gialla szőlőből. Felfedezhetők benne a citrusosság és a trópusi jegyek, mindemellett némi ásványosság és krémesség is társul az érzethez, mely biztosítja, hogy hosszan élvezhetjük a kortyot a szánkban.

Remélem ez a kis ízelítő meghozta a kedvet egy könnyed Prosecco elfogyasztására! Eszter!

Gallai Eszter, a blog vendégszerzője