Borbély TamásAZ ÉV BORTERMELŐJE 2020 – A Magyar Bor Akadémia által szervezett Év Bortermelője Magyarországon választás 2020-as győztesének bejelentése az idei évben a járványhelyzet miatt online sajtótájékoztató keretében történ. Az eredményhirdetésen a díjra jelölt öt borász személyesen vett részt. Az esemény különlegessége még, hogy idén 30. alkalommal kerül átadásra a legrangosabb hazai borászati elismerés. Az idei jelöltek: Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék – Borbély Családi Pincészet), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék – Figula Pincészet), Ipacs-Szabó István (Villányi borvidék – Vylyan Pincészet), Nyúlné Dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék – Nyakas Pincészet) és Liptai Zsolt

(Pannonhalmi borvidék – Pannonhalmi Főapátság pincészete) voltak.

 

Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék - Borbély Családi Pincészet), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék - Figula Pincészet), Ipacs-Szabó István (Villányi borvidék - Vylyan Pincészet), Nyúlné Dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék - Nyakas Pincészet) és Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék - Pannonhalmi Főapátság pincészete) voltak.

A fotón balról jobbra: Borbély Tamás, Figula Mihály, Ipacs-Szabó István, Nyúlné Dr. Pühra Beáta és Liptai Zsolt

„A cím hivatalos neve: „ÉV BORTERMELŐJE MAGYARORSZÁGON”, mely cím nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díjat Év Bortermelője elnevezéssel 1991-ben adták át először azzal a szándékkal, hogy elismerje egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkáját. Mostanra sokkal nagyobb a verseny. Az állandó kiváló minőségen kívül számítanak a borversenyen elért eredmények, a marketing, a külcsín és a belbecs, a szerethetőség, a borászat iránt keltetett szimpátia és nem utolsó sorban a borász személye. A számtalan boros rendezvénynek köszönhetően borászainkat személyesen ismerjük, rengeteg alkalom nyílik arra, hogy beszélgessünk velük, hogy ők töltsenek nekünk egy pohárral kedvenc borunkból. Mára legtöbbjüket barátként emlegetjük.” (Forrás: Magyar Bor Akadémia)

A szavazatok, majd a Magyar Bor Akadémia döntése alapján az Év Bortermelője Magyarországon 2020 választás győztese:

BORBÉLY TAMÁS

 

A FOOD & WINE szívből gratulál a győztesnek, egyszersmind sok sikert kíván minden minőségre törekvő magyar borásznak!

Csíki Sándor♣