Blog
BOLDOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK! – FOOD&WINE
"…a keresztényeknek nemcsak azok a helyek voltak birtokukban, ahol össze szoktak gyülekezni, hanem más helyek tulajdonosaiként is ismeretesek, melyek nem egyenként voltak az övék, hanem testületileg, vagyis a keresztények testületéé voltak, parancsold meg, hogy...
TITANIC – az utolsó vacsora menüje (1912)
A TITANIC KATASZTRÓFÁJA a mai napig része az emberiség kollektív emlékezetének. Az "elsüllyeszthetetlen" hajó 2.200 főnyi utasa és személyzete közül alig többen, mint hétszázan élték túl a nem várt katasztrófát. Száz esztendeje már, hogy 1912. április 14. estéjén a...
SPÍLER – a Gozsdu udvar Spílerje (romkocsma up grade)
A SPÍLER német eredetű szó, eredeti jelentése "játékos", de a szlengben a Spíler nem más, mint a "nagymenő". Emlegetett Spíler a Guzsdu udvarban nyílt meg. Amerikanizáltan nagyvárosi, kozmopolitán módon magyar, 2.0 romkocsma, a 90'-es évek elszórt előzményeinek...
HALÁSZBÁSTYA ÉTTEREM – étlapbemutató 2012
A HALÁSZBÁSTYA ÉTTEREM kivételes helyen áll - hol másutt, persze, mint éppen a Halászbástyán. Ez a felvezető kijelentés ugyan meglehetősen banálisnak tűnhet, azonban mégsem az, különösen, ha helyszín adta kihívásokat is figyelembe vesszük. Ezen a helyen ugyanis jóval...
VIATOR APÁTSÁGI ÉTTEREM – Pannonhalma
A VIATOR APÁTSÁGI Étterem kóstolója az idei év emlékezetes élménye marad. Történt, hogy meghívást kaptam, így aztán Pannonhalmára autóztam, hogy megkóstoljam az őszi-téli étlap ételeit. Tetszettek, s bár a facebook-on közzé is tettem az ételek fotóit, mostanáig nem...
AMBRUS LAJOS: Bibo, ergo sum (Roger Scruton könyve)
EGY NAGYSZERŰ KÖNYV címe ez. Iszom, tehát vagyok – így, magyarul. Roger Scruton angol filozófus műve. Alcíme szerint: Egy filozófus borkalauza. Borfilozófiát írni nagy és régi hívás – sokan, sokféleképp próbálták. Nekünk legemlékezetesebben Hamvas könyvecskéje, A bor...
NIGELLA KARÁCSONYI TORTÁJA – recept
NIGELLA LAWSON (52) sokak kedvence. Az elmúlt évtizedekben számos könyve jelent meg és a vele készült filmek is népszerűek. Karácsonyi gyümölcsös torta receptje csokoládéval, viszonylag egyszerű, s nem is lehet nagyon más, mint finom. Aszalt szilva, kétféle mazsola...
Bányai-Ercsey-Mészáros-Tompa: BORATLASZ (könyv)
A NAGY MAGYAR BORATLASZ jelentős teljesítmény. Kiadója a Borigo Magazin, szerzői, a Magazin főszerkesztője, Bányai Gábor Botond, és közeli munkatársai, Ercsey Dániel, Mészáros Gabriella és Tompa Imre. Személyes jó ismerőseim ők, így aztán külön öröm érdeme szerint...
PRESTIGE DÍJAK – Takler, Kistücsök, DiVino, Bortársaság
AZ ÉV VÉGI BOROS események sorában rangos helyet foglalt el a Prestige Reserve díjosztó ünnepsége, melyre december 13-án a Kárpátia Étteremben került sor. A díjátadó első részében Doszpod László sorra vette azokat a változásokat, amelyekhez a borászatoknak...
PALACSINTA – New York, Párizs, Tokió, Peking
A PALACSINTA mindenki kedvence. Édesen, sósan, vékonyan, vastagon, hajtogatva, tekerve, cukrozva, leöntve, kelesztve és nem, sokféleképpen, de világszerte működik. A lisztből, tojásból, tejjel készített, vékony francia "crépe" világszerte elterjedt. Édes és...
FŰSZERES RIZSES CSIRKE (biryani) – indiai éttermi stílusban
A BIRYANI egy remek rizs étel, aminek a neve arra emlékeztet, hogy az étel 'pörkölt", perzsául "beryā". Emlékeztet a paella nevű spanyol ételre, az arabok "machbous ala dajaj" nevű fűszeres rizses csirkéjére, de a piláfok egyéb nemzetségeivel is rokon, vagyis aligha...
BORÁSZOK BORÁSZA 2013 – a menetrend
BORÁSZOK BORÁSZA - "December 13-án a Corinthia Hotelben gyűlt össze a 2012-es Borászok Borásza díj jelöltjeinek java, a díjat felügyelő Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma és az alapító már hagyományosnak mondható év végi koccintásukon, amelynek keretein belül már a...
AMBRUS LAJOS – Kesselyák Rita: Kis magyar pomológia (könyv)
KIS MAGYAR POMOLÓGIA - "Az Agárdi Pálinkafőzde a megalakulása óta eltelt tíz esztendőben mindig lázasan kutatta a különböző magyarországi gyümölcsökben rejlő egyedi ízeket és ezt a maga módján, „koncentrált” formában meg is próbálta a pálinka szerető közönséghez...
KARÁCSONY – Isteni horror történetek (Zagreusz és Dionüszosz)
A KARÁCSONY ünneplésével távoli őseink homályba vesző szokásait követjük, akik az évnek ebben a szakában már a kereszténység előtt évezredekkel is összegyűltek, hogy az ünnepléssel félelmeiket is legyőzzék, reményeiket is megerősítsék. Karácsony táján újra feltehetjük...
MACARON – Hogyan készítsünk magyar macaront?
A MACARON finom, ez nem kétséges, de a bonyolultságát körbelengő mítosz még többé tette, mint egy kivételesen finom és változatosan készíthető mandulalisztes habcsók. De tényleg olyan bonyolult-e a macaron, mint azt hirdetik? Igen is meg nem is, de ha engem kérdeztek,...
SAJTOS ÉGETETT TÉSZTA – Gougère
AZ ÉGETETT TÉSZTA egyik közkedvelt formája a sajttal kevert égetett tészta. A leggyakrabban alkalmazott sajtok az ementáli, a comté és a gruyére, de más sajtokat is kipróbálhatunk és a szokásos fűszerezés mellett másokkal is kísérletezhetünk. A gougère állítólag...
EGY BIZARR VENDÉGLŐ – Micheller Csárda (Szilsárkány)
A MICHELLER CSÁRDA olyan furcsa, szürreális jelenség, amit gondolati skatulyáim egyikébe sem tudok megnyugtatóan precíz címkével elhelyezni. A Micheller Csárda Szilsárkány forgalmas főútja mellett áll. Előtte, az utcán, díszletként is kihelyezett kolbászok, bográcsban...
AMBRUS LAJOS: A kertészgazda
„MI, AKIK AZ ISTEN KEDVEZŐ, ingyen kegyelméből azt az országot bírjuk, amelynek talaja – kevés kivétellel – Európa minden más országánál kedvezőbb gyümölcstermelésre, ahol a nap kalóriája a tokaji furmintot, a legízesebb őszi baraczkot, a mandulát, szelíd gesztenyét,...
ÉV BORTERMELŐJE 2012 – Áts Károly (Tokaj)
AZ ÉV BORTERMELŐJE 2012, népszerű és közkeletű nevén az "Év Borásza" több egymást követő jelölés után, Áts Károly lett. Az Év Bortermelője Magyarországon cím - áll a Magyar Bor Akadémia honlapján - "nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a díjazott...
POLGÁR PINCÉSZET (Villány) – 10 év borai
A POLGÁR PINCÉSZET neve hosszú ideje jelent egyet a minőségi borok termelésével, írja a sajtóanyag és villányi borlovagként ezzel ezzel egyet is kell értenem. A Pincészet vacsorával egybekötött borkóstolón, a Symbolban mutatta be az elmúlt tíz év legjobb borait,...
SOFITEL – karácsonyi fényekben a Sofitel (2012)
A SOFITEL KARÁCSONYI ÜNNEPI fényekben fürdik, s megértem azt is, hogy meghívtak ezeknek a fényeknek és egyéb másnak a bemutatójára. Az eseményen, idézem: "Ötvenfős díjnyertes kórussal, káprázatos karácsonyi fényekkel és számtalan más apró csodával köszöntötte a...
MIKULÁS – Joulupukki
A MIKULÁS NAP egyike legkedvesebb ünnepeinknek. Én kisgyermekként nagy izgalommal vártam Mikulás napján az estét. Aztán már felnőttként, a lányomat kézen fogva, elzarándokoltunk az "igazi" Mikuláshoz is, az északi sarkkörön túlra, Rovaniemibe. Fotó örökítette meg az...
PROFITEROL – égetett tészta az ünnepekre is
A PROFITEROL régi találmány, ünnepekre, karácsonyra is kiváló és elegáns, mert bonyolultabbnak látszik, mint amilyen valójában. Éppúgy égetett tészta, elegánsabban szólva "pâte à choux" ez is, mint a képviselőfánk, vagy az eclair puffancsa. Ezek édesek, de sósak is...
KIEGYEZÉS – ANDRÁSSY vacsora az InterContinentalban
A KIEGYEZÉS 145. ÉVFORDULÓJA tiszteletére új osztrák-magyar étlap született a Hotel InterContinentalban. Az étlap összeállításában, a kiegyezés szellemének felidézésében ki más is lehetett volna emblematikusabb személy, mint Andrássy János Mihály. Az ő...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!