Blog

TITANIC – az utolsó vacsora menüje (1912)

TITANIC – az utolsó vacsora menüje (1912)

A TITANIC KATASZTRÓFÁJA a mai napig része az emberiség kollektív emlékezetének. Az "elsüllyeszthetetlen" hajó 2.200 főnyi utasa és személyzete közül alig többen, mint hétszázan élték túl a nem várt katasztrófát. Száz esztendeje már, hogy 1912. április 14. estéjén a...

bővebben

HALÁSZBÁSTYA ÉTTEREM – étlapbemutató 2012

A HALÁSZBÁSTYA ÉTTEREM kivételes helyen áll - hol másutt, persze, mint éppen a Halászbástyán. Ez a felvezető kijelentés ugyan meglehetősen banálisnak tűnhet, azonban mégsem az, különösen, ha helyszín adta kihívásokat is figyelembe vesszük. Ezen a helyen ugyanis jóval...

bővebben

VIATOR APÁTSÁGI ÉTTEREM – Pannonhalma

A VIATOR APÁTSÁGI Étterem kóstolója az idei év emlékezetes élménye marad. Történt, hogy meghívást kaptam, így aztán Pannonhalmára autóztam, hogy megkóstoljam az őszi-téli étlap ételeit. Tetszettek, s bár a facebook-on közzé is tettem az ételek fotóit, mostanáig nem...

bővebben

AMBRUS LAJOS: Bibo, ergo sum (Roger Scruton könyve)

EGY NAGYSZERŰ KÖNYV címe ez. Iszom, tehát vagyok – így, magyarul. Roger Scruton angol filozófus műve. Alcíme szerint: Egy filozófus borkalauza. Borfilozófiát írni nagy és régi hívás – sokan, sokféleképp próbálták. Nekünk legemlékezetesebben Hamvas könyvecskéje, A bor...

bővebben

NIGELLA KARÁCSONYI TORTÁJA – recept

NIGELLA LAWSON (52) sokak kedvence. Az elmúlt évtizedekben számos könyve jelent meg és a vele készült filmek is népszerűek. Karácsonyi gyümölcsös torta receptje csokoládéval, viszonylag egyszerű, s nem is lehet nagyon más, mint finom. Aszalt szilva, kétféle mazsola...

bővebben

Bányai-Ercsey-Mészáros-Tompa: BORATLASZ (könyv)

A NAGY MAGYAR BORATLASZ jelentős teljesítmény. Kiadója a Borigo Magazin, szerzői, a Magazin főszerkesztője, Bányai Gábor Botond, és közeli munkatársai, Ercsey Dániel, Mészáros Gabriella és Tompa Imre. Személyes jó ismerőseim ők, így aztán külön öröm érdeme szerint...

bővebben

PALACSINTA – New York, Párizs, Tokió, Peking

A PALACSINTA mindenki kedvence. Édesen, sósan, vékonyan, vastagon, hajtogatva, tekerve, cukrozva, leöntve, kelesztve és nem, sokféleképpen, de világszerte működik. A lisztből, tojásból, tejjel készített, vékony francia "crépe" világszerte elterjedt. Édes és...

bővebben

BORÁSZOK BORÁSZA 2013 – a menetrend

BORÁSZOK BORÁSZA - "December 13-án a Corinthia Hotelben gyűlt össze a 2012-es Borászok Borásza díj jelöltjeinek java, a díjat felügyelő Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma és az alapító már hagyományosnak mondható év végi koccintásukon, amelynek keretein belül már a...

bővebben

MACARON – Hogyan készítsünk magyar macaront?

A MACARON finom, ez nem kétséges, de a bonyolultságát körbelengő mítosz még többé tette, mint egy kivételesen finom és változatosan készíthető mandulalisztes habcsók. De tényleg olyan bonyolult-e a macaron, mint azt hirdetik? Igen is meg nem is, de ha engem kérdeztek,...

bővebben

SAJTOS ÉGETETT TÉSZTA – Gougère

AZ ÉGETETT TÉSZTA egyik közkedvelt formája a sajttal kevert égetett tészta. A leggyakrabban alkalmazott sajtok az ementáli, a comté és a gruyére, de más sajtokat is kipróbálhatunk és a szokásos fűszerezés mellett másokkal is kísérletezhetünk. A gougère állítólag...

bővebben

AMBRUS LAJOS: A kertészgazda

„MI, AKIK AZ ISTEN KEDVEZŐ, ingyen kegyelméből azt  az országot bírjuk, amelynek talaja – kevés kivétellel – Európa minden más országánál kedvezőbb gyümölcstermelésre, ahol a nap kalóriája a tokaji furmintot, a legízesebb őszi baraczkot, a mandulát, szelíd gesztenyét,...

bővebben

ÉV BORTERMELŐJE 2012 – Áts Károly (Tokaj)

AZ ÉV BORTERMELŐJE 2012, népszerű és közkeletű nevén az "Év Borásza" több egymást követő jelölés után, Áts Károly lett. Az Év Bortermelője Magyarországon cím - áll a Magyar Bor Akadémia honlapján - "nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a díjazott...

bővebben

POLGÁR PINCÉSZET (Villány) – 10 év borai

A POLGÁR PINCÉSZET neve hosszú ideje jelent egyet a minőségi borok termelésével, írja a sajtóanyag és villányi borlovagként ezzel ezzel egyet is kell értenem. A Pincészet vacsorával egybekötött borkóstolón, a Symbolban mutatta be az elmúlt tíz év legjobb borait,...

bővebben

SOFITEL – karácsonyi fényekben a Sofitel (2012)

A SOFITEL KARÁCSONYI ÜNNEPI fényekben fürdik, s megértem azt is, hogy meghívtak ezeknek a fényeknek és egyéb másnak a bemutatójára. Az eseményen, idézem: "Ötvenfős díjnyertes kórussal, káprázatos karácsonyi fényekkel és számtalan más apró csodával köszöntötte a...

bővebben

MIKULÁS – Joulupukki

A MIKULÁS NAP egyike legkedvesebb ünnepeinknek. Én kisgyermekként nagy izgalommal vártam Mikulás napján az estét. Aztán már felnőttként, a lányomat kézen fogva, elzarándokoltunk az "igazi" Mikuláshoz is, az északi sarkkörön túlra, Rovaniemibe. Fotó örökítette meg az...

bővebben

PROFITEROL – égetett tészta az ünnepekre is

A PROFITEROL régi találmány, ünnepekre, karácsonyra is kiváló és elegáns, mert bonyolultabbnak látszik, mint amilyen valójában. Éppúgy égetett tészta, elegánsabban szólva "pâte à choux" ez is, mint a képviselőfánk, vagy az eclair puffancsa. Ezek édesek, de sósak is...

bővebben

3.000 ÍRÁS A BLOGON

A FOOD&WINE 2008 ÓTA FOLYAMATOSAN MŰKÖDŐ BLOG

A FOOD&WINE AZ EGYETLEN BLOG, AMELY EZT A CÍMET ELNYERTE!

food&wine

Kövess Instagram-on is!

[wdi_feed id="1"]

KÖVESS A FACEBOOK OLDALAMON IS!

IDŐJÁRÁS

Időjárás, 16 Július
Időjárás: Budapest

+32

Max.: +34° Min.: +23°

Páratartalom: 35%

Szél: WSW - 14 KPH

KATEGÓRIÁK

ADATVÉDELEM

Receptjeim, fotóim, és egyéb írásaim kizárólag írásos beleegyezésem után, a szerző és a forrás egyértelmű megjelölése mellett közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol az egész írás nem kerül közlésre, csak annak első sorai, majd a folytatásért a blogomra kattint az olvasó. Írásaimból idézetek formájában szövegrészek átvétele csak szerző és forrásmegjelölés mellett engedélyezett.