A BUDDHA-BAR Hotel, Budapest, Taittinger pezsgővacsorájára voltam hivatalos a közelmúltban. A vacsora a Siddharta Café Étteremben volt, abban az étteremben melynek névadója az a Gautama Sziddhárta (i.e. 563- i.e. 483), aki a buddhizmust is alapította, s akinek egy látnok jól megjósolta, hogy nagy uralkodó, vagy legalábbis nagy „buddha”, vagyis „megvilágosodott”, „felébredt”  személy lesz belőle. Nos, végül ez utóbbi lett a hercegből, aki 29 évesen elhagyta családját, feleségét és csecsemő fiát, és az igazság keresésének szentelte életét.

Siddharta, több évi önsanyargatás után, szerencsére rájött, hogy teste kínzásával agya nem lesz élesebb és az igaz bölcsesség közelébe ily’módon nem juthat el, ezért aztán – nagyon helyesen – abba is hagyta az aszkézist. Végül a létezés örök, s nagy kérdéseitől elmélkedve, egy öreg fügefa alatt ülve, harmincöt évesen talált rá a keresett megoldásra, ezzel pedig buddhává, „megvilágosodottá” lett.

Pezsgős vacsora a Siddharta Caféban

Január 23-án az elegáns Siddharta Café (Budapest) a nemkülönben elegáns Champagne Taittinger (Reims) pezsgőire komponált négyfogásos vacsorát mutatott be. A vacsora séfje a szimpatikus és tehetséges Osama Kutaini, aki mindvégig jelen volt, tálalt, vendégekkel beszélgetett.

Chef Osama Kutaini (Buddha-Bar, Budapest)

  • Étel: Homár és Szent Jakab kagyló mille feuille egzotikus gyümölcssalátával, vanília esszenciával
  • Champagne: Taittinger Reserve Brut

Homár és Szent Jakab kagyló mille feuille egzotikus gyümölcssalátával, vanília esszenciával

  • Előétel: Sütőtökös, gyömbéres Agnolotti kacsamelles gombás erőlevesben
  • Champagne: Taittinger Prelude Grande Cru Brut

Sütőtökös, gyömbéres Agnolotti kacsamelles gombás erőlevesben

  • Főétel: Borjú hátszín zöldfűszeres kéregben parmezános mártással,baby rukkola salátával
  • Champagne: Taittinger „Les Folies de la Marquetterie” Brut

Borjú hátszín zöldfűszeres kéregben parmezános mártással, baby rukkola salátával

  • Desszert: Rozmaringos panna cotta epres granité-val és málnás sorbet-val
  • Champagne: Taittinger Prestige Rose Brut

Rozmaringos panna cotta epres granité-val és málnás sorbet-val

A jól sikerült vacsorán mintegy hetvenen lehettünk, de akadtak érdeklődők, akiknek ezen a napon már nem jutott hely. Ők a megismételt pezsgővacsorán, február 6-án tapasztalhatják meg Osama Kutaini ételei és a Taittinger pezsgők harmóniáit.

  • A levesről az egyik vendég Osamanak hangosan megjegyezte, hogy ez volt „élete legjobb levese„. Valóban intenzív, kerek, telt volt; összetett vargánya ízzel, remek állagú, Osama Kutaini által ezúttal „Agnolotti”-nak becézett, édeskés sütőtök töltelékkel töltött raviolival. Az öt esztendőn át palackban érlelt, 45% Chardonnay és 55% Pinot noir borból készített mélysárga, gyümölcsös „Les Folies de la Marquetterie” Brut nagyszerűen harmonizált a levessel, ami pedig külön felhívja a figyelmet a levesek pezsgők  párosításában rejlő kivételes lehetőségekre.

Összességében: ízléssel megkomponált, jó hangulatú vacsora volt – nem minden kockázat nélkül. Már csak azért is említem ezt, mivel a klasszikus és elegáns Champagne világával erősen ajánlott barátkozni annak, aki értékeit, s gyakorta csak szemérmesen megnyíló szépségeit mélységében is felfedezni akarja. Éttermeinkben a borok és ételek már hellyel-közzel egymásra találnak, így a nagyközönség számára jóval ismertebb borokkal kezdeni kockázatmentesebb, és megszokottabb lett volna. A Symbolból a Buddha-Bárba átigazolt ambiciózus rendezvényigazgató, Bosznai Károly, és munkatársai, valamint a séf, Osama Kutaini azonban – szerencsére – másként gondolták és tartalmas, szép estét varázsoltak a Siddharta Café Étterembe. Sok sikert a folytatáshoz!

Buddha-Bar, Siddharta Café Étterem, Budapest

Csíki Sándor♣