Blog
VinCE BALATON 2014 – Balatonfüred, július 10-13. (finom)
VinCE BALATON - Balatonfüred, 2014. július 10-13., vagyis idén is a Kékszalag Nagydíj hétvégéjén. A 3. VinCE Balaton és a 46. Kékszalag Nemzetközi Tókerülő Távverseny idén 2014. július 10. és 13. között várja majd a vitorlássport, a Balaton és a bor rajongóit...
TOSZKÁN PENNE – fokhagymás-diós szószban (recept)
TOSZKÁN PENNE – fokhagymás dió szószban (Penne con Salsa di Noci alla Toscana). A receptben a dió szósz nem más, mint a ligur pesztó diós verziója, így aztán, a dió mandulával, fenyőmaggal is helyettesíthető lenne, de minek, amikor így is jó. A penne (tollak) jól...
AMERIKAI PALACSINTA – príma amerikai palacsinta receptek
AZ AMERIKAI PALACSINTA alapreceptjéhez, csak így, a közepébe vágva, s ezúttal kihagyva minden, a kőkorszakig visszanyúló történeti elemzést, a következő hozzávalók szükségesek: 2 csésze (480 ml) liszt, 2,5 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 1 tojás (alig...
NYÁRI BORKERT – Hotel Gellért, 2014. június 5.
NYÁRI BORKERT a Gellértben - A legjobb borok Budapest legszebb teraszán. Nyári Borkert a Gellértben. Válogatott borok, kitűnő ételek, bársonyos zene és az elbűvölő helyszín nagyszerű találkozását ígéri a Danubius Hotel Gellért június 5-én. Az ország jeles...
AMBRUS LAJOS – A bor jelképe: a furmint
FURMINT - Évek óta foglalkozom a Furminttal – „írásban és képben”. Írtam is róla olykor, mint a Somló zászlósboráról, Erdélyi Jani barátommal filmeztük is a Kárpát-medence különböző pontjain, így persze Tokajban, de Ruszton és Erdély-Hegyalján is. Kóstoltam szerémi...
VINKÓ JÓZSEF: Szellem a fazékból (könyvajánló)
VINKÓ JÓZSEF: Szellem a fazékból - Az MTI szerint, a Szellem a fazékból „Humoros, olykor ironikus történeteken keresztül mesélő, hiánypótló gasztrotörténeti kötet, Vinkó József újságíró, publicista új könyve,...” E kerek nyitómondat után akár hátra is dőlhetnénk: az...
MIT ESZIK A VILÁG? – ételek, heti számlák világszerte
MIT ESZIK A VILÁG? - Mennyit költ hetente élelmiszerre? A nagyszerű amerikai fotóművész, a szabadúszó Peter J. Menzel "Hungry Planet: What the World Eats" címmel jelentetett meg érdekes könyvet arról, hogy a világ különböző részein mit esznek az emberek. Menzel 24...
MÓRI BORVIDÉK – Mór az ezerjó hazája, képekben (2014)
MÓR, MÓRI BORVIDÉK - Mór Budapesttől alig 80 kilométerre, a Székesfehérvárt Győrrel összekötő 81-es főút mentén található. A fővárostól, ahogy Miklós Csabi a buszon fogalmazott, éppen annyira van, hogy még ne unjuk meg az utat, ám éppen annyira van, hogy már...
A BALATON HALAI – Balatonfüred és környéke
A BALATON vízgyűjtő területén ötvennél is több halfaj előfordulását írták le és ebből legalább 30 ma is előfordul. 1830-ból származó leírások a „karika keszegről”, a „látott hal”-ról (garda) és minden balatoni halak királyáról, a süllőről (Stizostedion lucioperca)...
BORIGO MAGAZIN – születésnapi kóstoló a Bálnában (2014.06.11.)
BORIGO MAGAZIN - 10 éves a Borigo Magazin. A Borigo a bormagazinok közül azért is áll legközelebb a szívemhez, mert az első gasztronómiához kötődő írásom éppen az újszülött Borigoban jelent meg (egyébként a molekuláris gasztronómiáról), és azóta is kapcsolatban...
9. BUDAPESTI PÁLINKAFESZTIVÁL – 2014. május 22-25.
PÁLINKAFESZTIVÁL - Május 22-én megnyitja kapuit a IX. Budapesti Pálinkafesztivál, amelyen többek között az Év Körtepálinkája is bemutatkozik. A négy napos rendezvényen azonban nemcsak a 27 kiállító több mint 400 féle párlatot felsorakoztató kínálata, de a zenei...
FÖLDEVŐK (GEOPHAGIA) – Miért esznek földet?!
GEOPHAGIA - Elterjedt magyarázat szerint a madarak, és az emlősök azért esznek földet, mert az életfontosságú ásványi anyagokat, kalciumot, nátriumot, vasat tartalmaz. Az tápanyagigény évszaktól, életkortól, egészségi állapottól, környezeti kihívásoktól függően is...
FÖLDEVŐK (GEOPHAGIA) – ínyenc kaolin, féregűző agyag, mész
GEOPHAGIA - A szegénység az oka? Az éhezés? Kulturálisan szentesített ősi törzsi szokás, vagy hatékony gyógymód? A megbomlott, zavart elme kórképe, vagy adaptív viselkedés? Az új-mexikói Chimayo városkában, a Santuario Drive 15 szám alatt szerény kinézetű, hívogatóan...
KÁRPÁT-MEDENCEI BORÁSZOK TALÁLKOZÓJA, 2014
A KÁRPÁT-MEDENCEI BORÁSZOK és Zenészek 9. Találkozója 2014. május 30. és június 1. között, a Budatétényi Rozáriumban kerül megrendezésre. Ismert és kedvelt borászok sora érkezik mindenünnen, határon innen, s túl, ahogy neves zenészek is szép számmal. A találkozón...
5. BELGA SÖRFESZTIVÁL, 2014 – május 16-18, BÁLNA
BELGA SÖRFESZTIVÁL, 2014 - Május 16-18. között ötödik alkalommal ismerkedhetnek a hazai sörrajongók a világon egyedülálló belga sörkultúrával. Idén új helyszínre – a Bálna Budapestbe – költözik a Belga Sörfesztivál. A „Bálnában” lehetőség van zárt és nyílt térben...
GOURMET FESZTIVÁL 2014 – terítéken a rakott krumpli
GOURMET FESZTIVÁL 2014 - A 2014-es Gourmet Fesztiválon a rakott krumpli kerül terítékre, s mindjárt legalább 30 féle változatban, felfogásban. Legalább ennyiféle verziót kóstolhatunk május 30 és június 1. között a Millenárison, az idei Gourmet Fesztiválon. A rakott...
AMBRUS LAJOS: A lepkegyűjtő
TÁJ. EMBER és állat. Közös létezés - egymás koreográfiái. Buda Ádám, egy régi lepkegyűjtő a távoli XIX. századból még apjától, Buda Elektől tudta, hogy minden élőlényre, az, ki pásztora, sújtva ügyel. Fújta, mint egyet az örök és fényes hérakleitoszi töredékek közül....
SOMLÓ – Délnyugat dadogó géniusza? (Somló borai, 2014)
SOMLÓ (2014) - A közelmúltban "Új arcok, új borok" címmel a Somlói Borok Boltja szervezett szembesítő találkozást a somlói borokkal és termelőikkel. A Hotel Gellértben rendezett meghívásos kóstolón a borítészek, újságírók népes közönsége találkozhatott 25 somlói...
BOCUSE d’OR 2014, STOCKHOLM – eredmények
BOCUSE d’OR 2014, STOCKHOLM – A Bocuse d’Or magyarországi döntőjét március 12-én, szerdán rendezték a SIRHA Budapest 2014 kiállításon, a Hungexpo A pavilonjában. Az európai döntőre 2014. május 7-8-án került sor. Az európai döntőben a Magyarországot képviselő Molnár...
ÉDESBURGONYA – Hogyan neveljünk édesburgonyát?
AZ ÉDESBURGONYA (Ipomoea batatas) más néven batata, Magyarországon is terjedő növény. Ásotthalmon termesztik is. Mint az sokaknak már ismert, az édesburgonya valójában a mifelénk gyomnövényként ismert és a konyhakertekben (már, ahol még van) buzgón irtott apró szulák...
ROSALIA – Éves Magyar Rosé Mustra (2014. május)
ROSALIA - 2014. május 9-11. között a Gesztenyés kertben, Budán, széles borkínálat, kiemelt rosé paletta, gyöngyöző és habzó borok, valamint pezsgők várják a borkedvelőket. A több mint 50 borász borai mellett a street food ételek széles kínálata mutatkozik be. A Jazzy...
BBQ, GRILL – Hogyan válasszunk bort a BBQ-hoz?
BBQ, GRILL - Az ételhez illő, megfelelő bor megtalálása egyszerre egyszerű és ugyanakkor nagyon is összetett, bonyolult feladat. Igencsak sok bort és ételt kell ahhoz kóstolni, hogy javuljon az igazán élményt nyújtó étel-bor párok megtalálásának az esélye....
Kuthi Csaba: Az ezerkettedik recept meséje
KUTHI CSABA (Tállya) lecsóról szóló írása már vagy két esztendeje vár a (posta)fiókomban arra, hogy történjen vele valami. Eddig derekasan ellenálltam. Nem Csaba miatt. Most viszont, hogy több a teendőm, mint a rendelkezésre álló időm, úgy döntöttem, mégiscsak...
STIFOLDER VERSENY – The Best of Stifi (Villány, 2014)
STIFOLDER VERSENY - 2014. május 3-án, 11:00-tól Villányi Borvidéki Stifolder Verseny (The Best of Stifi) Villányban, a BorZsongáson. A 2012-ben, Pauli Zoltán agyából kipattant nemes vetélkedés immár hagyománnyá vált. A zsűriben, amiben idén is részt veszek, ismét...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!