A JÁZMIN fajtajelölt Kozma Pál (1920-2004) rezisztencia nemesítő programjából származik. A Jázmin fajtajelöltet a Petra és a Bianca fajták 1986-ban történt keresztezéséből állították elő. A Jázmin korai fakadású, igen korai érésű fajta, általában augusztus közepén már szüretelhető. Növekedési erélye közepes, közepes termőképességű fajtajelölt.

Korán zsendül, jó cukorfelhalmozó, lelágyulásra nagyon hajlamos. Kiváló peronoszpóra rezisztenciájú, jó a lisztharmat ellenállósága is. Rothadásra nem hajlamos. Kedvező lombszerkezetű, kevés és gyenge hónaljhajtást hoz, rendezett lombozatot nevel, kevés zöldmunkát igényel. Átlagos évjáratban nem igényel kémiai növényvédelmet. A nagyon korai érése, lelágyulásra való hajlama miatt igen korai szüretre kell felkészülni. Az értékek megőrzése érdekében fontos, hogy ne meleg szőlőt dolgozzunk fel, továbbá a gyors feldolgozás, hűtött erjesztés nélkülözhetetlen. (Forrás: selection.hu)

Petra x Bianca

  • Petra: A Kárlócai Szőlőtermesztő Intézet által létrehozott szőlőfajta. 1991-ben vált elismert fajtává. Közepes termést ad, ám rendszeresen terem. Koraérő, vagy esetleg a szőlőérés második szakaszában szüretelhető. A belőle készült bor szalmasárga színű, magasabb szintű alkohol- és savtartalom jellemzi, bukéja a muskát borokra emlékeztet. Harmonikus, könnyű és nagyon finom. Természetes, aromás, félédes borok készítésére alkalmas. (Forrás: vindulo.com)
  • Bianca: Csizmadia József és Bereznai László állította elő. Korai érésű, erős növekedésű, közepesen termő. Fekvés és talaj iránt nem igényes. Fagytűrő, rothadásra nem hajlamos, gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenáll. Fürtje hengeres kicsi. Bogyója gömbölyű, középnagy, nem mintázott, hamvas, húsa ropogós, húsos. Íze semleges. Bora illatos, alkoholban gazdag, semleges ízű, finom savakkal rendelkező, de lágyulásra hajlamos minőségi fehérbor. (Forrás: szőlőoltványok.hu)

A bor

A Tolna Borház az első nagyüzemi termelő. A borász (és tulajdonos) a tolnai születésű Bajor László. A Jázmin fajtára különösen nagy figyelmet fordít. A bor készítőjének a hátcímkén megfogalmazott sorai szerint, olyan különlegességet tartottam a kezében,

„melyet ‘Hungaricum’-nak is nevezhetnénk, mivel egy új magyar szőlőfajtából készítettünk. Nemesítője Kozma Pál. Illata rendkívül friss, üde, gazdag, virágokra emlékeztető, ezért is kapta a Jázmin fajtanevet. A szőlő permetezést egyáltalán nem igényel! Jelenleg ezt a szőlőfajtát csak a PTE pécsi kísérleti telepén, és a Tolna-Borház 1,7 ha-os területén termesztik. 0,75 l alk.: 12,5 % V/V”

A bor halványsárga színű. Szép, jól adagolt illatokkal indul, majd egyre parfümösebb, „jázminosabb” lesz, amit kellő nyitottsággal hamar megkedvelhetünk, különösen gazdag, gyümölcsös, citrusos, kellemesen tartós ízeivel együtt érékelve. Savai kellemesek, szépek, nem zavarják a gracilis, nőies zamatok kiteljesedését. Szerethető, hamar megkedvelhető bor. Jól lehűtve 7-8°C hőmérsékletről indulva javaslom fogyasztani.

Nyugat-indiai jázmin (Apocynaceae család)

  • A szőlőre és borra Merfelsz Gábor (Szekszárd/Budapest) hívta fel a figyelmem és ő volt az, aki gondoskodott is róla, hogy megkóstolhassam, amit ezúton is köszönök.

Csíki Sándor♣