patlicanPADLIZSÁN JAM? Igen! Magam is meglepődtem, mert erre tényleg nem gondoltam, pedig igazán gondolhattam volna. A padlizsán jam örök példa lesz számomra: arra emlékeztet, arra figyelmeztet, hogy mennyire rabjai vagyunk a gondolati sablonjainknak és arra is, hogy miképpen törhetünk ki ezekből a sablonokból. Ez a török recept a zöld füge jam párja. Szokatlan, izgalmas, és kiválóan alkalmas arra, hogy kizökkentsen régi megszokásainkból.

Padlizsán jam (patlican reçeli) – török recept

A padlizsán jam kétségtelenül szokatlan lehet a magyar ínynek. Törökörszág Földközi tengeri vidékéről (Antalya) származik. Meglepő módon a kész jam leginkább a banánra emlékeztet. Elkészítéséhez a fiatal, kis méretű padlizsán a legjobb.

  • Hozzávalók:
  • 900 g fiatal, hámozott padlizsán
  • 900 g cukor
  • 600 ml víz
  • 1 citrom leve

Elkészítése: hideg vízben alaposan mossuk meg a hámozott padlizsánt. A cukorból és vízből, folyamatos kevergetés mellett készítsük el a tűzhelyen a cukorszirupot. Csökkentsük a hőmérsékletet, majd adjuk hozzá a szárazra törölt padlizsánokat és a citrom levét. Folytassuk a főzést, amíg a cukorszirup be nem sűrűsödik és a padlizsán színe szép barnára nem vált. Ha elkészült, hagyjuk hűlni, majd fakanállal tegyük befőttes üvegbe és zárjuk le. 2-3 nap után a padlizsán jam már fogyasztható is. (A padlizsán lehet egyben is, és lehet darabolt is.)

Padlizsán jam; Forrás: Dmak-tadi

Csíki Sándor♣