englishkitchen1HAMBURGER – Az ikonikus hamburger, ahogy ma ismerjük, legnagyobb részt amerikai találmány. A homályos ókori előképeket leszámítva, a legkorábbinak tartott ős-hamburgert Dzsingisz és Kublaj kán 13. századi mongoljainak apróra vágott húsból készült hadi ellátmányához kapcsolják. Ezt a húsféleséget a meghódított oroszok „tatár hús” néven vették át, majd a 16. században, a tengeri kereskedelemmel az orosz kikötőkből a Hansa kereskedővárosba, Hamburgba is eljutott.

Hamburgh Sausage (1747)

A német bevándorlók a 18. század közepétől Angliában is feltűntek. Egyik ételük, az Amerikába is eljutó hamburgi kolbász már Hannah Glasse  „A főzés művészete egyszerűen és könnyen” című könyvében is megtalálható. Az 1747-ban megjelent műben ős-hamburgernek is tekinthető „Hamburgh Sausage” receptje:

„Végy egy font [453g] marhát, és félfontnyi [227g] legfinomabb faggyúval aprítsd össze, majd keverj [hozzá] háromnegyed font [340g] nagy darabokra vágott faggyút. Fűszerezzed borssal, szegfűszeggel, szerecsendióval, nagy mennyiségű, apróra vágott fokhagymával, némi fehérborecettel, kevés babér-sóval, és asztali sóval, egy pohár vörösborral és rummal. Mindezeket keverd jól össze, majd vedd a legnagyobb belet, amit csak találsz, és nagyon szorosan töltsed bele, aztán lógasd fel a kéményben és füstöld egy hétig, vagy tíz napig. Szellős helyen lógasd, amíg ki nem száradnak. Egy évig is eltarthatod. Borsókásába főzve, sütve, pirított kenyerek között, és omlettben is nagyon jó.”

Hannah Glasse szakácskönyve a gyarmati Amerikában is gyakran forgatott volt, 1805-ben ki is adták.

Hannah Glasse közönséges kolbász receptje

Csíki Sándor♣