HM-9-1A CSIRKE hasznos madár, rántva különösen az. Emellett viszonylag csendes is, főként mélyhűtött állapotban. Csirkének, vagy jércének, a növendék házityúkot nevezzük. Ennek nevezetesebb részei a combja és a melle, de a csontos szárnyakat, hátat is sokan kedvelik, akárcsak a lábat. Indiában sincs ez másként, ahol többnyire az itthoninál gazdagabb fűszerezéssel készül.

Erre példa az itt következő, Kerala államból származó recept is. Nem meglepő módon, a curry fűszerei köszönnek vissza a parázsban sült, fűszeres indiai csirke receptjében is.

Fűszeres indiai csirke – keralai törzsi konyha

  • Hozzávalók:
  • csirke, darabolva
  • őrölt kurkuma,
  • őrölt chili (pirospaprika)
  • őrölt koriander,
  • őrölt feketebors,

Elkészítése: a fűszereket ízlés szerinti arányban keverjük össze, majd a csirkedarabokat is keverjük a fűszerkeverékbe. Hintsük meg kevés vízzel és újból keverjük jól el. Ezt követően a húsdarabokat csomagoljuk levelekbe és kössük át. A csomagokat parázsra rakva, a csirkét nagyjából harminc percig süssük.

  • Tipp: banánlevelek helyett alufóliát is használhatunk.

Csíki Sándor♣