SAM_8375Dr. LŐRINCZ GYÖRGY hívott fel, s megkérdezte, lenne-e kedvem egy borvacsorán részt venni. Volt. Nagyon is, különösen, mert egy olyan szimpatikus borász kérdezte, mint Lőrincz György, akiről annyit azért mindenképpen érdemes tudni, hogy, mint korábban már írtam, 1991-ben végzett tartósítóipari mérnökként a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen.

A Ph.D. képzés keretén belül,  az egyetem Borászati Tanszékén borászként végzett, majd megszerezte a kémia tudományok Ph.D. fokozatát is. Szakmai tevékenységét az Egervinnél kezdte, majd az Ital Kft.-nél volt műszakvezetõ. Később az Egervin Borgazdaság Rt.-nél technológiai és gyártmányfejlesztési vezetőként dolgozott. 2002 óta a családi St. Andrea Pincészet ezetője. Többek között az Év Emberének választották Lengyelországban, 2007-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét, megválasztották a Borászok Borászának, és az Év Egri Borászának, 2009-ben pedig az Év Bortermelője lett.

„Törekszünk a jónak gyakorlására.” – hirdeti a St. Andrea pincészet fadobozaiba égetett, biblikus hangzású mondat, ami leginkább a Lőrincz család szellemiségének, derűjének ismeretében nyer igazi értelmet. A mondat úgy válik teljessé, ha egy másikkal együtt idézzük: „A szeretet, az elhivatottság vezérli utunkat. Törekszünk a jónak gyakorlására.”

Időben indultunk, s időben is érkeztünk Egerszalókra, az Ady Endre útra, a St. Andrea Pincészetbe. A teraszon harminc főre szépen megterített asztalok. A burkolaton a kora délutáni nyári zápor nyomai már alig látszanak.

A St. Andrea Pincészet terasza (Egerszalók, 2014)

Fine-Dining Est (St. Andrea Pincészet, Egerszalók)

A vacsora séfje Macsinka János. Az est során fogyasztott borok között akadt világpremier, egészen különleges tétel, s többnyire mindegyik csak korlátozott palackszámban, már csak a pincészetben elérhető, amitől a vacsora a vártnál is jóval izgalmasabbra sikerült.

10565261_781087968608845_2576942436121935635_n

  • A séf invitálására, még a vacsora előtt benéztem a pincébe, ahol, jobb híján, de teljesen célszerűen, az ételek egy részét tálalták.

A család közösen vett részt az est munkáiban. A borászok, Lőrincz György és ifj. Lőrincz György voltak. A Welcome Drink Pezsgő Cuvée 2010, egy Kadarka, Pinot noir házasítás. Kortyolgattuk a pezsgőt, s közben beszélgettünk, a kezdésre várva. Békesség, nyugalom, derű, kellemesen hömpölygő idő.

Csíki Virág, Csíki Sándor és ifj. Lőrincz György (Egerszalók, 2014)

A Lőrincz család

Lőrinc György: „Körülbelül 17 éves lehettem, mikor találkoztam életem párjával. Nem most volt. A nyári szünidőben rendszeresen az Édesanyám munkahelyén ebédeltünk testvéreimmel. Az Ő papája is ezen a munkahelyen dolgozott, így egyik nap találkozott a tekintetünk. Már akkor is nagyon talpraesett teremtés volt, nem úgy, mint én. Elpirulásban (vagy inkább vörösödésben) én győztem.” (St. Andrea)

A vacsora

A vacsora Dr. Lőrincz György és ifj. Lőrincz György boraira, és Macsinka János, a Macok Bisztro és Borbár (Eger) séfjének ételeire komponálódott.

10496227_751952354864334_410146724223978952_o

Lőrinc Görgy borász és Macsinka János séf

 Házilag füstölt szilvásváradi pisztrángfilé, pácolt édesköménnyel

Az ételhez párosított bor: Örökké 2012.

A pisztráng jól füstölt, a komplex borhoz leginkább az édeskömény passzol. A bor még nincs forgalomban. Ez a fahordós, Egri csillag superior csak ősszel jelenik meg a piacon. Érdemes lesz megkóstolni.

Házilag füstölt szilvásváradi pisztráng, pácolt édesköménnyel, kaviárral, paradicsommal

Libamáj, kurkumás almával, fonott kaláccsal

Az ételhez párosított bor: Mária 2011.

A Mária 2011 egy Furmint, Chardonnay házasítás a Nagyeged köves, sekély talajú oldaláról, fiatal, hatéves, kéthektárnyi, a Lőrincz család Nagyegeden állított Szűz Mária szobra alatti területről. Alig 100 palack bort termett a szőlő, ám az különleges, aligha feledhető. A libamáj már csak ezért is emlékezetes volt számomra, mert az egyébként mindenevő Virág lányom, aki mind ezidáig nem különösebben kedvelte a májat, lett légyen az bármilyen, ezúttal úgy érezte, hogy megtört a jég, és megkedvelte a májat is.

SAM_8402

Libamáj, kurkumás almával, fonott kaláccsal, balzsamecettel

10606061_10201502796891262_590148946918162838_n

Mielőtt lement volna a Nap, ilyen felhőkben gyönyörködhettünk.

Sötétedik már (Egerszalók, St. Andrea Pincészet terasza)

Bárányfartő gersli rizottóval, cukkini krémmel

Az ételhez párosított bor: Pinot noir 2007.

Az ételnek különösen a gersli és cukkini krém része tetszett, de az meglehetősen. Jó választás volt hozzá ez a, már csak a Pincészetben kapható, bor.

Bárány fartő gersli rizottóval, cukkini krémmel

Bikavérben párolt marhapofa, édesburgonya duettel, vargányagombával

Az ételhez párosított bor: Hangács 2008.

A marhapofa 65°C hőmérsékleten, 36 órán át készült (sous-vide). Nem csoda, hogy omlós, puha volt. Kellemes pörzs-réteget is kapott a felszínén. A batáta jól illett hozzá, s mint kiderült, kipróbált, a bikavérhez máskor is bevált ételt ettünk.

  • Időközben besötétedett, s a fényviszonyok már nem voltak alkalmasak ahhoz, hogy a gépemmel a marhapofáról elfogadható képet készítsek, ezért ezúttal nem teszem fel.

Telihold (Szuper Hold) előtt két nappal, Egerszalókon

Sárgabarackos clafutis, házi túrófagylalttal

Az ételhez párosított bor: Kései Hárs 2013.

A clafoutis (ejtsd: klafuti) egy gyümölcsös, palacsintatésztás, egyszerű francia pite. Cseresznyével igazán klasszikus, de egyéb idénygyümölcsökkel is remek. Túrófagylalt, morzsa, húzott sárgabarack csík is volt hozzá. Ifj. Lőrincz György Mádon, Szepsy Istvántól is tanult. Ez a kellemes, késői szüretelésű hárslevelű az ifjú borász bora. A sárgabarackos desszert illett hozzá.

SAM_8450

A vacsorát érett bükki sajt zárta, saját főzésű lekvárral, amihez Merengő 2007, egy Egri bikavér superior került a poharainkba. Késő este volt már, mire a vacsora véget ért.

St. Andrea Pincészet, Egerszalók

Másnap reggeli

Másnap reggel öt órakor, Lőrincz György a szőlőben kezdett, ezért, a megbeszéltek szerint, 9:00-kor érkeztünk hozzá, hogy elköszönjük. A teraszon már terítettek, s a család a reggeli körül volt elfoglalva. Leültettek, s kiváló sonkával sajttal, frissensült gofrival is kínáltak, aminek nem tudtunk, s nem is akartunk ellenállni.

Egerszalóki sajtok

  • A hely békéje, nyugalma, a család derűje, hite, a jó minőségű ételek, borok megérintettek. Ez egy olyan hely, ahol egy idő után magam is hívő lennék, s ahová máskor is el kell látogatnom, mert különleges élményben lehet részem, kiváló emberek társaságában. Mindenkinek ajánlom, aki a minőséget és harmóniát keresi.

A Lőrincz család   (Fine Dining Est, St. Andrea Pincészet, Egerszalók)

St. Andrea Pincészet (Egerszalók) – a FOOD&WINE ajánlásával

  • A St. Andrea Pincészetről, a programokról, jazz szombatokról, borokról bővebben itt olvashattok: St. Andrea. A Pincészet Facebook oldala itt található.

Csíki Sándor♣