AZ ESKÜVŐI TORTA az esküvői fogások fő ékessége, attrakciója, akárcsak a torta felvágása, amely a ceremóniák fesztelenebb része, és hagyomány szerint az ifjú ara és férj együttes kötelessége. A tökéletes, divatos és trendi esküvői torta és stílus ki- és megtalálása cseppet sem látszik egyszerű feladatnak, hiszen az esküvői torta a menyasszony és vőlegény, a pár önkifejezésének is eszköze, trendekbe rendszerezett üzenetek hordozója lehet.

(Ez az írásom, nyomtatásban, a Vendéglátás című lapban jelent meg.)

Az itáliai eredetűnek tartott tortaféléket a középkori királyok és főurak udvarában is cukrászmesterek és a segédeik készítették. Akkoriban leginkább a friss fogyasztásra szánt sütemények, cukrászsütemények készítése fejlődött, közülük is legjobban a gazdagságot tükröző, díszes kivitelű tortáké. A paraszti esküvői torták magyarországi kezdeteinél, a 19. század elején járva, a torták nem többek, mint a kalács lekvárral és gyümölccsel ízesítetett, gazdagított változatai. A néprajzi irodalomból ismert első paraszti tortakísérletek az 1840-es évekre tehetők. Réső Ensel Sándor az arisztokráciának szánt Honderű című lap 1845. évi számában „Dunatáji (felső) német pórok lakomái” címmel egy „német pór” esküvőről tudósít, melyen „ritka eset, hogy torta és egyéb drága sütemények hiányoznak.

Az I. világháborúig terjedő boldog békeévek időszakában, több hullámban, számos sütemény és torta épült be a paraszti étrendbe. A torták megjelenése a polgári konyha hatásának is példája, akárcsak az I. világháború után terjedő, divatossá vált cukros sütemények szalalkális tészták, piskóták, linzerek, amelyek azonban az ünnepi, esküvői torták rangját megközelíteni sem tudták. A korai tortakészítési próbálkozásokat követően a valódi áttörés a 20. század fordulójától kezdődően, még inkább az 1960-as évektől, a születésnapokhoz, lakodalmakhoz kötődően következett be. Napjaink hazai esküvői tortáinak evolúciója, nyugati mintákra, a változatosság növekedésének irányába halad, egyelőre kevesebb extravaganciával, mint a divatot diktáló amerikai piacon.

Menyasszony Stílusok?

Az a kép, ahogy a stílusos menyasszony az esküvőt, az esküvőn belül pedig magát elképzeli, megálmodja, erőteljesen hathat az esküvői tortára is.

Kézzel festett esküvői torták

A trendi esküvők menyasszonyai a látványelemek és stílus autentikusságára is figyelemmel vannak. Közülük néhány: a retro, a mesékben élő, a modern, a különleges helyszínt választó és a furfangos.

  • A Klasszikus Retro Menyasszony excentrikus, okos, és a 40’-es, 50’-es évek nyugati divatjából merít inspirációt. Az arányok játékosak, a stílus klasszikus, csipkékkel, gyöngyökkel, antikolt kristály strasszokkal.
  • A Tündérmesék Menyasszonya a gazdagságot és a ’sötét oldal’ dekadenciáját is sugározza. Drága autók, sötét, elegáns, romantikus színek, kidolgozott, misztikus részletek, a tündérmese elemei
  • A Modern Világi Menyasszony esküvőjén a fúzió jegyében a világ kultúráinak hatása bontakozik ki. Elfeledett hagyományok és távoli kultúrák szokásai teszik az esküvőt egyedivé. Art Deco és távol-keleti csillogás, tiszta vonalak és pop-art, stilizált virágok, tollak, madarak, kristály strasszok egyaránt felbukkanhatnak.
  • A Helyszín Menyasszonya ’cool core’ árnyalatok között, egy kiválasztott stílusú, emlékezetesnek szánt, különleges helyszínen ünnepel. Visszafogott, hűvös, földes árnyalatok, a természet elemei, kubista vonások, kontrasztos szövet textúrák, redőzött jersey és hétköznapi elegancia is felbukkan.
  • A Fortélyosan Giccses Menyasszony az alkalmi kényelemről sem mond le. Akár több menyasszony és vőlegény is ünnepelhet együtt játékos, furfangos alkalmi megjelenésben.

Esküvői Torta Trendek

Csupasz, rusztikus esküvői torta (2014)

A menyasszony és esküvő stílusok rengetegében, az esküvői tortatrendek számos szempont és logika mentén rendezhetők. A rendszerezés a hűvös méricskéléstől, a felfokozott lelkesültségig bezárólag, vérmérséklet dolga is, ám a formai jegyek, a látvány szerepének fontossága aligha megkérdőjelezhető. Napjaink esküvői tortái gyakran hangsúlyosabban szólnak a szemnek és léleknek, mint az ízeknek és ízlelésnek. Már nem desszertek csupán, hanem emlékművek. Ezért sem meglepő, hogy egyre magasabbak, nagyobbak és extravagánsabbak.

Alak, forma, szín

Stílustól függően számtalan forma elfogadott lehet, azonban a kerek formák továbbra is a menyasszonyok kedvencei, legyenek azok kicsik, mint a fantáziadús muffinok, színes macaronok, vagy méteres magasságúak.

Esküvői torta trendek

A divatszínek az esküvői torták világában is évről-évre változhatnak, s változnak is, akárcsak a ’haute couture’ berkeiben, ahonnan a színek, formák filozófiájának számos eleme csempésződött át a cukrászatba. 2014 népszerű esküvői torta színei a türkizkék, türkiz zöld, az orchidea színei. Ezek jól harmonizálhatók a fukszia, narancs, lime zöld, őszibarack, bíbor színekkel, de még a vörössel is. A torta fehér hátterében fantasztikus hatást váltanak ki. Az idei év sokfelé a merész színekről, a színkontrasztokról is szól, legalábbis nyugaton, miközben a tavalyi esztendő színátmenetes megoldásai gyorsan kimentek a mainstream divatból.

A bíbor 2012 egyik divatszíne volt, ám az idei évben újra felbukkant. Remekül párosítható a halványlilával, mély padlizsánnal, lágy krémszínekkel, friss fehérrel. Az arany, ezüst és bronz, ugyancsak népszerűek, s várhatóan egy hosszabb színtrend kezdetének részei.

Elegancia, minden formában

Egyszerű: Az elegánsan egyszerű esküvői torta „a kevesebb, több” jegyében a tisztaságot, ártatlanságot, letisztultságot hangsúlyozza. Ehhez a stílushoz csak kevés szín illik és szükséges, és az is csak visszafogottan. A színek helyett lehet akár minden fehér, vagy minden fehér, színes motívumokkal, csillogó, színes anyagokkal a torta tetején.

Esküvői torta trendek, 2014

Modern: Magas, többnyire nem túl terebélyes torta, csokorral, fürtökkel a tetején, menyasszonyi ruha ihlette díszítésekkel. Az esküvő stílusegysége jegyében, az esküvői ruhadivat, ezzel pedig a már említett ’haute couture’ a tortákra (terítésre, gyertyákra, sít.) is jelentős hatással van. Az ehető csipkék, szalagok, fodrok, redők, gyöngyfüzérek a tortadesign megkerülhetetlen elemei lettek.

Esküvői torta trendek, 2014

Fúziós: Az esküvői torta készítés legtöbb tapasztalatot és harmóniaérzéket kívánó stílusa változatos formákat, színeket, méreteket, szinteket, tömegeket alkalmaz egyetlen izgalmas kompozícióban. Finoman változó különbségek, átmenetek éppúgy előfordulhatnak, mint a négyzet és köralapok merész kombinációi, amit a színek erősítenek tovább.

Zamatok

A fő irány a változatosság. Napjaink menyasszonyai legkevesebb kétféle ízt szeretnének az esküvői tortában, amihez érdemes az évszaknak megfelelő, szezonális ízekből is választani. A csokoládé, karamell, mokka és praliné inkább az ősz és tél ízei. Nyárra gyümölcsösebb, citrusos ízek ajánlottak, könnyed stílusban.

Esküvői torta trendek, 2014

Minőség és elegancia

A 19. század vajkrémes süteményekkel, tortákkal jellemezhető cukrászati stílusváltása, trendváltása külföldi szakmai tapasztalatok és receptek alapján, valójában olyan cukrászok nevéhez kötődik, mint a soproni születésű Kugler Henrik, aki külföldi tanulmányútja után, 1852-ben vette át atyja pesti, József téri cukrászüzemét, amiből aztán, később, a Gerbeaud lett.

A hazai esküvői torta trendekről, Kugler Henrik után másfél évszázaddal, a Gourmet Fesztiválon kérdeztük a Gerbeaud kereskedelmi és marketing igazgatóját, Niszkács Annát. Mint az igazgatónő meséli, a Gerbeaud ügyfeleinek nagyobb része határozott elképzelésekkel, gyakorta az internetről letöltött fotókkal, rendszerint az esküvő előtt 2-3 hónappal érkezik. Nem ritka az sem, hogy az ifjú pár valamelyik sztár tortájának másolatát szeretné az esküvőjén viszontlátni, azonban ezeknek a terveknek többnyire ellentmond, hogy az extra magas tortákat rendszerint csak adalékanyagok felhasználásával lehetne elkészíteni, ami viszont ellenkezik a cég filozófiájával és gyakorlatával. A Gerbeaud leginkább az finom ízekre koncentrál, és ügyfeleik végül többnyire a klasszikus Gerbeaud-ízek (Dobos torta, Sacher, Esterházy torta, zserbó, etc.) mellett döntenek. A nyugati trendekkel megegyezően, náluk is többféle ízt is választanak. A cukrászda esküvői tortáit többnyire az elegáns fehér szín jellemzi, virágdíszekkel, esetenként szalagokkal. Mint megtudtuk, a marcipán rózsák mára kimentek a divatból, és a Gerbeaud megrendelői körében az extrán túldíszített, színes torták sem kedveltek. Niszkács Anna szavait hallgatva fogalmazódik meg, hogy az örök esküvői torta trend aligha lehet más, mint a minőség és elegancia. A többi csak múló divat.

Csíki Sándor♣