BALATONI KESZEG TESZT (2014) – a legjobb három balatoni halsütöde. Tavaly a Balaton hekksütőit teszteltük, s már akkor is akadtak, akik (joggal) hiányolták, miért is nem a balatoni halakról forgatunk. Megfogadtuk a tanácsot és idén a sült keszeg került az asztalunkra. A legjobbaknak kikiáltott halsütők közül választottunk ki hatot, és kóstoltuk meg a sült keszegjüket.

A balatoni szót (talán észrevetted) azért kerülöm, mert, mint a filmből is kiderül, a Balaton melletti éttermekben, halsütödékben balatoni hal hivatalosan(!) nem fordulhat elő. Ha mégis van, akkor az vagy a múltból maradt meg(?), vagy a rabsicoktól és/vagy, a halat ma még törvényellenes módon értékesítő horgászoktól származik.

  • A fogassüllő többnyire Ukrajnából, az Al-Duna vidékéről , s más folyókból érkezik nagyobb mennyiségben a Balaton partjára is. Így fordulhat elő, hogy, egyszerű számtan alapján is, a Szigligeti Süllő Fesztivál halainak is nem csekély részét a Balatontól távol foghatták ki, ami ugyan sokaknak talán elszomorító, ám senkit nem kell, hogy a rendezvénytől elriasszon. A tesztelt keszegek leginkább hazai halastavakból, de akár a kazahsztáni Balkas tóból is jöhettek. A balatoni keszeg sportosabb megjelenésű, a Balkas tóból származó lustább fajta, inkább nagyobb.

Nagy Balatoni Keszeg Teszt – balatoni halsütödék

Csorba Péter operatőrrel a Balaton partján (2014)

A Nagy Balatoni Hal Teszten csakis olyan halsütödéket kerestünk fel, amelyeket – az internetes írások tanúsága szerint – a legjobbaknak tartanak. Közülük a déli parton négyet, az északi parton kettőt, összesen hatot választottunk ki, már csak azért is ennyit, s nem többet, mert többre nem is lett volna forgatási időnk. A felkeresett halsütödék, sorrendben a következők voltak: Sió halsütő (Siófok), Halas Karcsi (Zamárdi), András büfé (Balatonszemes), Nádfedeles halsütő (Balatonlelle), Oszi bács keszegsütödéje (Szigliget), Jóbarátok halsütöde (Balatonalmádi).

  • A teszt a műsor második felében, 10:34-től kezdődik. Tekerj előre!

A műsorban ugyan rangsor nem hangzott el, itt azonban mégis rangsorolom a tesztelt halsütödéket (zárójelben 10 dkg sült keszeg ára), ahogy menet közben is tettem. A FOOD&WINE sorrendje 2014-ben:

  1. András büfé – Balatonszemes, 14/20 pont (400 Ft)
  2. Halas Karcsi – Zamárdi, 12,5/20 pont (320 Ft)
  3. Oszi bácsi keszegsütödéje – Szigliget, 12/20 pont (400 Ft)
  4. Nádfedeles halsütő – Balatonlelle, 10/20 (340 Ft)
  5. Jóbarátok halsütöde – Balatonalmádi, 8/20 pont (420 Ft)
  6. Sió halsütő – Siófok, Tesztelt (390 Ft)

A balatonszemesi András büfé első helyen végzett sült keszegje (2014)

  • A halsütödékkel egyidejűleg, a balatoni lángosokat is teszteltük. Az erről készített összeállítás 2014. július 23-án, szerdán, 17:45-től lesz látható a Hír TV Panaszkönyv című műsorában, s persze meg is írom.

Csíki Sándor♣