Forrás: flickrAZ „ACHAR” hindi (अचार) és urdu (چار,) eredetű szó, ám az indiai bevándorlókkal szerte a világon elterjedt. Az Arab-öböl országaiban is így nevezik a savanyúságot, készüljenek bár zöldségből, vagy gyümölcsből. A most következő „Achar tamat” abban is különbözik a mi megszokott savanyúságunktól, hogy nem zöld, hanem érett paradicsomból készül.

  • Az indiai savanyúságok a későbbiekben még megérnek egy misét, már csak ezért is, mert igen gyakran nem is „savanyúságok”, mivel nem ecettel, hanem leginkább olajjal készülnek, de erről majd máskor.

Achar tamat (savanyított paradicsom)

  • Hozzávalók:
  • 1 kg érett, de még kemény paradicsom
  • 60 g só
  • 3 teáskanál lehetőleg frissen őrölt feketebors
  • 3 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 2 teáskanál őrölt koriander
  • 6 gerezd fokhagyma, hosszában félbevágva
  • 750 ml fehér borecet

Elkészítése: kisebb, vagy közepes méretű, sértetlen, kemény, de érett paradicsomokat válasszunk. Alaposan mossuk meg őket. Félig vágjuk őket félbe és a hasadékba öntsünk a sóból. Tegyük őket egy edénybe és hűvös helyen, lefedve, tároljuk 3 napig, hogy a paradicsomból a só hatására folyadék távozhasson. Három nap elteltével az összegyűlt folyadékot öntsük le, a paradicsomokat tegyük szűrőre és hagyjuk, hogy a maradék folyadék is lecsöpöghessen.

Egy edényben keverjük össze a borsot, paprikát, koriandert és minden paradicsomba szórjunk belőle. Helyezzük egy tiszta befőttesüvegbe a paradicsomokat. A rétegek közé helyezzük a félbevágott fokhagyma gerezdeket, majd öntsük fel a befőttesüveget a borecettel és szorosan zárjuk le. Egy hétig hagyjuk állni. A felnyitás után tartsuk hűtőszekrényben és néhány héten belül fogyasszuk el. Jó étvágyat!

Paradicsom (Lycopersicon lycopersicum), Forrás: about

Paradicsom (Lycopersicon lycopersicum)

Csíki Sándor♣