Blog
ŐSZI VADULÁS – vadakról, vadételekről, általában
VADÉTELEK - A vadászat és gyűjtögetés emberelődeink kedvelt, vagy ha nem is kedvelt, de muszájból mégis csak végzett mindennapi elfoglaltsága volt, akárcsak a tyúknak a kapirgálás. Mára a vadászat szabadidő sporttá, helyenként magasztos elfoglaltsággá vált, miközben...
IV. ÜZLET ÉS STÍLUS KONFERENCIA – 2014. október 2.
ÜZLET ÉS STÍLUS 2014 - 2014. október másodikán, csütörtökön, 10.00 - 16.00 óra között, a Dunán úszó Táltos Katamarán hajón újra Üzlet és Stílus Konferencia lesz. Sztárvendég: Roby Lakatos. Meglepetéskoncert: Violet. Karikaturista vendég: Dluhopolszky László. Mint a...
FEKETE CSIRKÉK – amikor a tyúknak mindene fekete
MAGYAR VENDÉGLÁTÓK – Gundel-díj és Díjátadó Gálaest (2014)
A MAGYAR VENDÉGLÁTÓK Ipartestülete 2014. szeptember 24-én a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartotta sajtótájékoztatóját a Gundel-díjról és a díjazottakról, valamint a díjátadó gálaestről, ami 2014. november 29-én, a Várban kerül megrendezésre. A...
BOTT FRIGYES – borvacsora a Biarritz Étteremben (2014)
BOTT FRIGYES - a csehszlovák, majd újabban szlovák Dél-szlovákiai borvidéken, (szlovák nyelven: Južnoslovenská vinohradnícka oblasť - csak, hogy a zamatát is ízlelgessük, s ne mondhassa senki, hogy még ennyit sem tudunk), Muzslán dolgozik. Ez a borvidék, mint a...
WINE & SPIRITS – Spiegelberg és a Royal Tokaji a TOP 100-ban
WINE & SPIRITS TOP 100 - 2014-ben az amerikai Wine & Spirits munkatársai az előző évekhez hasonlóan, több mint 10.000 tételt kóstoltak és ezek alapján választották ki "Az év 100 borászatát" (100 Wineries of the Year). Napa Valley, Burgundia, Új-Zéland és...
TERROIRE d’IMAGES – Dékány Tibor fotója lett az első!
DÉKÁNY TIBOR jól ismert fotósa (és festője) a szőlőhegyeknek, a kultúrtájnak, amihez az építészmérnöki kar padjaiban koptatott évek során is már pallérozódott a látásmódja, térszemlélete. A tokaji táj és fényei ihletették a Párizsban első helyen díjazott fényképet. A...
TÖRÖK KONYHA – amitől az imám elájult, és más ételek
TÖRÖK KONYHA - Valamennyire már ismerjük, hiszen számos emblematikusnak tartott fogásunk éppen a török konyhából került át a magyarba. Az anatóliai civilizációk egymásra hatása során kialakult, sokszínű török konyha a török-magyar történelmi múlt miatt is ismerős. A...
FEKETE HAMBURGER – a hamburgerek világa
A SZEM – az intelligencia (IQ) tükre!
A SZEM - a lélek tükre, ismerjük jól a mondást, azonban a szem az agyunk állapotának, az intelligenciánknak is a tükre. A Psychological Science-ban megjelent tanulmány szerint, a szemben lévő hajszálerek állapota jó indikátora agyunk állapotának, s már évekkel előbb...
LIDL BORVACSORA – francia borok bemutatója (2014)
LIDL BORVACSORA 2014 - Magyarországon, tavaly után másodszor fordul elő az, hogy egy élelmiszer-kereskedelmi áruházlánc, a Lidl, ilyen széles, egyben minőségi választékban mutassa be a francia borvidékek borait. Nemzetközi áruházláncként a Lidl-ben nem egyedi eset az,...
EGY SOFITEL SZÜRET KÉPEI – Sofitel Ries-Link 2014
SOFITEL SZÜRET - A Sofitel Budapest Chain Bridge Szentesi József borász segítségével idén ismét saját bort készít, de nem is akárhogyan! Saját csapatot alapítva saját kezűleg hétről-hétre vesz részt a szőlészet mindennapjaiban, hogy végül egy olyan bor készülhessen,...
TARATOR – egészséges, hideg joghurtleves
A TARATOR egy népszerű, hideg joghurtleves. Egyszerű is, ismert is, de meleg nyári napokon igazán érdemes emlékeztetnünk rá, mert nincs jobb déltájban mint egy hideg joghurtleves (vagy "folyékony uborkasaláta"). A taratorban lehet kapor (én szeretem), de el is...
A MÓROK – és gasztronómiai világképünk
ABULHASÁN ALI ben NAFI, becenevén Ziryab (feketerigó) perzsa, vagy kurd származású zenész, asztronómus, divat designer, és gasztronómus volt. A mai Irak területén született 789-ben. Neves zenész volt Bagdadban Harun al-Rashid kalifa uralkodása (876-809) idején, s...
BORFLASHMOB – 2014. szeptember 25. Erzsébet tér
BORFLASHMOB - Második alkalommal kerül megrendezésre Az ihatóbb Magyarországért Egyesület szervezésében a Borflashmob elnevezésű rendezvény, melynek legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet a tudatos borfogyasztásra. A rendezvényünkre ellátogatókat borkóstolóval,...
EXTRÉM MÉRETŰ NAPVIHAR JÖN – ma éri el a Földet (2014)
EXTRÉM NAPKITÖRÉS - A szokásosnál nagyobb, a Föld felé mutató napkitörés volt kedden és szerdán. A részecskevihar ma, 2014. szeptember 12-én, pénteken este éri el a Földet és megzavarhatja az elektromos hálózatokat, a telefonokat, a GPS rendszereket. A vihar az emberi...
NÉGYEZER ÉVES RECEPT – vadgalamb és kecskegidaleves
4000 ÉVES RECEPT- A világ jelenleg ismert legrégebbi receptgyűjteményét a Yale Babilóniai gyűjteményében, a Sterling Memorial Library falai között őrzik. A Krisztus előtt 1700 évvel íródott három agyagtáblára 35 receptet jegyeztek le. Az akkád nyelvű ékírásos...
AZ INTERNET – és a sokmellű nő esete velem
AZ INTERNET - és a sokmellű nő? Igen, ezúttal erről lesz szó! Egy adott témában kutakodva olvasom mindenfelé, hogy "A kis-ázsiai Efezoszban, ahol Szűz Mária háza is áll, a pogány Nagy Istennőt szeméremdombja felett hal amulettel ábrázolták." Ez a pszeudo-információ,...
AMERIKAI-FRANCIA HALLEVES – New Orleans, 1846
A BOUILLABAISSE (ejtsd. bujabessz) a hallevesek egyik leghíresebbike. A halászlé kapcsán már sorra vettem jó néhány fajtáját, ám most egy ősi típus kerül szóba, melyről a Kalkuttában született angol író, William Makepeace Thackeray (1811-1863) azt írta, hogy életében...
HALLEVES ANGOLNÁBÓL – angol angolna halleves
HALLEVES sokféleképpen készíthető, s majd'mind jó is. A következő változat általános betekintést enged abba a könnyed, zöldséges, halas világba, amit a bouillabaisse (ejtsd: bujabessz) jelent, Marseailles-ben, vagy akár New Orleans városában, ahol egy korai 19....
HUMOR ÉS BORFESZTIVÁL 2014 – Bakáts tér, szeptember 5-6.
HUMOR & BORFESZTIVÁL szódával – a Ferencvárosban, 2014. szeptember 5-6-án, pénteken és szombaton. A helyszín, a Bakáts tér. Humoristák, borászok, lecsófőző verseny, éttermek, jó hangulat és jó kedély. És mindez nem vicc! A Humor & Borfesztivál szódával 2014...
AZ ÉV PINCÉSZETE 2014 – Koch Borászat (Hajós-Baja)
ÉV PINCÉSZETE 2014 - "A Koch Borászat lett az Év Pincészete 2014-ben. Az egyik legrangosabb hazai szakmai díjat Koch Csaba hajós-bajai borász pincészete nyerte el. A szőlőművelési innovációjáról is ismert borvidéki elnök, borakadémikus borai már számtalan hazai és...
OLASZRIZLING OKTÓBER 2014 – újra Olaszrizling Október
OLASZRIZLING OKTÓBER (2014) - volt idő, amikor az októberről leginkább csak a Nagy Októberi Szocialista Forradalom (1917) jutott eszünkbe, amit ráadásul, ilyen furcsa világ volt az, november 7-én ünnepeltünk. Az új generációt minderről felesleges már kérdezni. Nem úgy...
STEPHAN INTERTHAL – a Kempinski új igazgatója (2014)
STEPHAN INTERTHAL - Visszatért a Kempinski Hotel Corvinusba Stephan Interthal, a budapesti szálloda régi-új igazgatója. Mostani kinevezése előtt, 2013 júliusától Interthal a Hotel Baltschug Kempinski Moscow első számú vezetőjeként a szállodában zajló 20 millió eurós...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!