SAM_9335FRANCIA REZIDENCIA – a Francia Rezidencia a XII. kerületben, a Csaba utcában áll. Ide szólt az a meghívó, mely szerint: Roland Galharague Franciaország magyarországi nagykövete meghívja Csíki Sàndor urat egy 2014. november 14-én, pénteken 19h 30-kor tartandó vacsorára. Nos, könnyen belátható, hogy egy ilyen kedves invitálásnak aligha lehet ellenállni. A meghívó felszólítása szerint: „Fedezze fel

a gasztronómia francia-magyar remekműveit! Neves séfek –  Molnár Gábor (Magyarország), David Rathgeber és Hervé Aubry (Franciaország) – most együtt főznek egy különleges vacsorát a Francia Rezidencián.” A Bocuse d’Or Hungary és a Metro partnerségével.

  • Mielőtt azonban a vacsoráról szó esne, lássuk miként írtak az előzetes, meghívóhoz csatolt ismertetőben Molnár Gáborról és David Rathgeberről.

Molnár Gábor

„Molnár Gábor képviseli Magyarországot a csúcsgasztronómia világában legrangosabbnak tekintett Bocuse d’Or szakácsverseny lyoni döntőjében. A müncheni Geisel Privathotelshez tartozó Vinothek séfje immáron közel egy hónapja Pohner Ádám commis-val és Vomberg Frigyes coach-csal teljes erőbedobással készülnek, hogy Magyarországot méltón képviseljék ezen a nívós megmérettetésen. Molnár Gábor a karrierjét a diploma átvételét követően, a budapesti Klassz Bistroban kezdte, majd a pécsi Enoteca Corso étteremben folytatta, s onnan vezetett az útja a müncheni Geisel Privathotel Hotel Excelsior, majd az egy Michelin-csillagos Hotel Königshof étterembe, s így tovább, a Hotel Vinothek éttermi és bankett konyhájába.”

Molnár Gábor (középen), a Bocuse d'Or magyarországi döntőjének győzteseként

Molnár Gábor (középen), a Bocuse d’Or magyarországi döntőjének győzteseként.

David Rathgeber

„Étterme, a L’Assiette működtetéséhez David Rathgeber séf a konyhában egy általa képzett brigádra támaszkodik, az étteremben pedig egy olyan csapatba helyezi bizalmát, akik már előtte is ezen a helyen dolgoztak. David Rathgeber a kezdetektől fogva populáris auvergne-i konyhát visz. Teljes szívvel dolgozik a L’Assiette-ben. A konyha nyitott, mert David szeret kapcsolatban lenni a vendégekkel, és nem restell egy kis műsort is adni az étteremben.”

David Rathgeber séf

Hervé Aubry

  • Hervé Aubry ugyancsak gazdag szakmai múlttal és nagy tapasztalattal bíró szakács. Jelenleg ő a Francia Nagykövetség szakácsa, a vacsora egyik séfje.

A vacsora

Középen: Roland Galharague Franciaország magyarországi nagykövete

Jeles asztaltársaságunk

Roland Galharague Franciaország magyarországi nagykövete

A vacsora borai, és a champagne

Molnár Gábor étele: Roulade de crevettes á l’aubergine ezt saint-Jacques, vinaigrette d’huitres

David Rathgeber étele: Petite tourte de canard et foie gras, endives braisées, jus de civet

Fromages de France

Hervé Aubry desszertje: Pavlova, sorbet

A vacsora végén, a séfekkel

  • Igazán nagyszerű társaságban, kiváló vacsorát fogyaszthattam el a Francia Rezidencián. Köszönet a meghívásért!

Csíki Sándor♣